lördag 16 oktober 2010

Bokgeografi Spanien

Dagens stopp, Spanien.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Spanien eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones utspelar sig i Barcelona under 1300-talet. Det ett stort katedralbygge i staden. Huvudperson är Arnau Estanyol växer upp i staden och vi får följa hans liv från fattig pojke till rik man. Det är pesten, krig och inkvisitionen som stadens innevånare upplever och utsätts för. Som vuxen får Arnau se den klara katedralen.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Spanien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Det måste bli Fredrico Garcia Lorca som är mest känd för sin pjäs Blodsbröllop. Han föddes i slutet av 1800-talet och skrev dikter och drama. Han var homosexuell, mot Franco och kände Dalí. Han mördades i samband med inbördeskriget 1938. Jag har aldrig läst något av honom men sett Blodsbröllop.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Spanien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Idéernas grotta av José Carlos Somoza är tydligen en deckare. Den handlar om det antika Grekland och framförallt Aten. Det är under den tid som Platon levde och verkade och huvudpersonen Herakles Pontor kommer en mördargåta på spåret. Jag är svag för historiska romaner så lite spännande är det allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar