torsdag 14 oktober 2010

Brännmärkt





Catharina Ingelman-Sundberg har skrivit Brännmärkt som handlar om Anne Persdotter. Anne kommer hem till Stockholm efter att ha bott i Lübeck under nästan 10 år. Hennes föräldrar dog i staden och hon giftes bort med en ganska så rik borgare. De senaste åren har det inte gått så bra och nu är de båda på väg att börja om på nytt i Sveriges huvudstad. En stad som är beroende av Hansans handel. Samtidigt håller den danska drottningen Margareta på att få makten över Sverige.

Fartyget som Anne och hennes man färdas sjunker i en storm och Anne är den enda överlevande. Hon räddas av två fiskare men inser snart att hennes och hennes ofödda barns liv är i fara. En natt flyr hon och tar sig med båt hela vägen till Stockholm, en liten stad fylld av svenskar, hansatyskar och vitaliebröderna. Väl framme tar hon sig till en kyrka där hon söker skydd men börjar få värkar och behöver föda sitt barn. Anne tror sig ha förlorat barnet och när hon är frisk så börjar hon ta tag i sitt liv. Anne träffar Valborg, en kvinna med skinn på näsan, som äger en vinkällare.

Genom Valborg träffar hon Matis, en spelman, som hon kommer att tycka om. Anne beslutar sig att ta kontakt med sin mans affärskollega Alf. Han är skeptisk men efter ett tag kommer Anne att arbeta för Alf.

När Matis försvinner får Alf allt större betydelse i Annes liv. Samtidigt rasar en maktkamp i staden och tyskar ställs mot svenskar på ett brutalt sätt. Anne blir inblandad och både Alf och Matis spelar sina roller i den kamp.

Jag gillar denna bok. Kanske är det för att jag är en liten historienörd i själ och hjärta. Det är kanske inte den djupaste bok som skrivits men den känns sann och tidsenlig. Jag gillar att Ingelman-Sundberg skriver om en kvinna och hur svårt det kunde vara. Det som händer Anne känns tidslöst och är väl samma problem som kvinnor till viss del upplever idag. Sedan tycker jag att det är bra att Anne inte är totalt våp utan står upp mot personer som vill henne lilla.


Plus med boken - jag gillar att det utspelar sig i Sverige och att det dessutom är ur en kvinnas perspektiv.

Minus med boken - den är lite väl uppenbar ibland. Som handlingen om Annes barn.

Intressant med boken - det är kul att det är en triologi och jag är lite nyfiken på vad som kommer att hända i nästa bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar