lördag 23 oktober 2010

Allt för min syster

Anna är en ganska så mogen 11-åring som är trött på att vara sin systers donator. Hennes äldre syster Kate har leukemi och är också drabbad av några följdsjukdomar. Hon har varit sjuk sedan treårsåldern och för att hitta en rätt donator designades Anna till den perfekta donatorn. Nu är Kate så sjuk att hon behöver en njure och Anna vill inte. Hon tar kontakt med en advokat för att få rätten att bestämma över sin kropp utifrån ett medicinskt perspektiv. Detta sätter fart på föräldrarna och världen runtomkring. Mamma Sara bestämmer sig för att kämpa för sin dotter Kate. Pappa Brian vet inte hur han ska välja och brodern Jesse försöker vara där för båda sina systrar. Samtidigt verkar Kate vara mycket förstående till sin systers val.

Det är en film med många tillbakablickar. Det handlar om hur Kate började bli sjuk, hur det har hänt saker som mamma och pappa inte alltid vet om. En av de gulligaste tillbakablickarna är när Kate träffar en söt pojke, Taylor, också cancersjuk. De får båda uppleva lite kärlek mellan cellgiftsbehandlingen. Sofia Vassilieva, Ariel i Medium, spelar Kate och Abigail Breslin, lilltjejen i Signs, spelar Anna. Det är främst dessa två som gör filmen. Jason Patric, Cameron Diaz och Alec Baldwin är med men jag tycker att tjejerna gör det bäst. De lyckas spela ut hela känsloregistret utan att det blir fånigt. Sedan gör Sofia en bra prestation som cancersjuk tjej.

Jag gillade den här filmen. Jag har förstått att den skiljer sig lite från boken men å andra sidan, om jag läst boken hade jag säkert tolkat den på mitt sätt. Det är svårt att få sin egen upplevelse filmatiserad. Den är lagom svår, sentimental och dramatisk för att fungera med elever. Jag ska tänka på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar