måndag 5 februari 2018

Sleepy Hollow säsong 1-4Jag gillar serier som utspelar sig i den övernaturliga världen. Eller den värld som är nästan som vår men inte riktigt. Gränsen är så hårfin och ändå så existerar den alltid i serier. Skillnaden är bara att det springer omkring odjur eller monster eller något annat mytologiskt här och där och att var och varannan människa kanske också är något annat än vad de utger sig för att vara.

Sleepy Hollow är en stad i staten New York och grundades på 1600-talet av holländare. Det bor cirka 10 000 personer där idag men det staden är mest känd för är väl novellen The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irving. Där Ichabod Crane jagar och jagas av en huvudlös ryttare. I serien med samma namn som staden får vi möta Crane som vaknar upp på 2010-talet. Han var en gång medlem i general George Washingtons armé för att störta britterna. Hans fru var häxa och när den huvudlös ryttaren dog hände något med deras själar. Det är som Crane möter Abigail Mills, en avlägsen släkting till en av Cranes bekanta, och när deras vägar korsas visar det sig att det övernaturliga saker börjar hända i den lilla staden.

Framförallt är mytologin starkt kopplad till frimurarna, kristendomen och häxriter. Det blandas vilt och jag älskar att Washington var så kär i det övernaturliga, och att det känns helt logiskt. I en tid då en levde med att allt inte gick att förklaras var det ju så att det övernaturliga sågs som det onda eller i vissa fall det goda. Samtidigt är det också en historisk karaktär som får uppleva nuet på gott och ont. Kläderna är alltid de samma men han gillar mycket med det moderna. Munkar är en stor del i detta nya som inte sitter helt fel hos den gode Crane. Mills gör mer en spirituell resa genom serien, för där är Crane redan.

Tom Mison spelar Crane med den äran. Han gör det bra och det är ganska lätt att falla för hans charm och han bär serien på ett trovärdigt sätt. Mill spelas av Nicole Beharie, som dessvärre lämnade serien i säsong 3, och känns som en modern kvinna med mycket skinn på näsan. De gjorde en säsong fyra för att runda av och den kändes helt okej. Sedan var det slut och inte så konstigt med det. På det hela taget är det en sevärd serie om du gillar monster, häxor, övernaturliga saker och serier där det är mycket besök i skogen på natten.

2 kommentarer:

  1. Jag är mitt i säsong 3 skulle kanske titta klart på den när den slutar efter säsong 4. Jag gillar den men är inte en jag stäckser precis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte jag heller men den är lagom ibland och som omväxling.

      Radera