onsdag 21 februari 2018

Beck - Ditt eget blod och Den tunna linjen


Så, det är dags igen. Film 35-38 av Beck ska produceras. Här kommer några tankar om de två senaste filmerna i serien.

Först ut är Ditt eget blod. Martin Beck har gått i pension. Han är väl sådär nöjd med det. Eller nöjd är en version av uttråkad så japp, det är han. Gruppen däremot har ett fall och Steinar leder dem vidare. En ung man misshandlas till döds i Mellanöstern. Det visar sig att mannen också finns i Stockholm. En ung kvinna försvinner och allt har så småningom många knytpunkter till varandra. Beck själv, som varit med ett tag, får hjälpa SÄPO och Steinar får ta sig till Jordanien.

Handlingen är bra och jag gillar verkligen att det händer något. En ganska skön omstart där det är helt nytt. Många kvinnor också och det är bara positivt. Nu vill jag att de skriver in en kvinna som är hård som sten och verkligen skiter i om något händer henne. Efter Saga Norén borde allt kunna fungera. Det är dags.

Den tunna isen faktiskt riktigt bra. Här är det provocerande nog ganska många samtida frågor som kommer till ytan. En hockeytränare hittas knivmördad. Det är inte lätt att hitta ett motiv. Många tycker han tränar fel, eller att han tränar flyktingar att åka skridskor eller? Mordet har skakat om hockeylivet i den lilla förorten. I gruppen är det dags att tillsätta en ny gruppchef. Steinar vill så gärna ha jobbet och menar att han är självklar. Beck, som blivit chef för alla, har svårt att välja en kandidat och vill gärna lägga sig i mordutredningen. På behörigt avstånd vill säga.

Den här är faktiskt riktigt bra. Fast själva mordet känns sådär. Det händer så mycket i gruppen att jag längtar till att se hur nästa film går. Det finns några scener som är väldigt spännande att se hur de ska ta sig vidare ifrån och i vilken riktning. Dessutom är det kul att vi får veta lite mer om gruppen i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar