lördag 24 februari 2018

Olikhetsutmaningen: huvudroll och biroll

  Lördag morgon och jag sitter och tittar på curling. Femmilen känns inte intressant då svenskarna knappast presterat på herrsidan i år men jag pendlar lite mellan tävlingarna.

I torsdags kom frågan om huvudroll och biroll och så här såg den ut eller läs allt här:

Dagens utmaning handlar om karaktärer i olika kulturella verk, men skulle också kunna handla om historiska skeenden, vinnare och förlorare i OS och livet i stort. Det finns de som spelar huvudrollen och de som får nöja sig med en biroll. Veckans ordpar är huvudroll och biroll. Vilka huvudroller och biroller vill du lyfta fram?

Huvudroller är nog inte lätt att ha. En skådespelare sa en gång att det är lättare att spela biroller för då är svängarna större. Det stämmer nog. Av någon konstig anledning så får stora stjärnor huvudroller och de tar ofta över. Det blir liksom för mycket. Ofta får väl huvudroll vara den karaktär som vi tänker på som hjälte och den vi ska önska det går bra för. Därför tänker jag på Maja i Malin Persson Golitos Störst av allt som är svår att känna för. Hon har huvudrollen men otroligt osympatisk. En huvudroll som också är ganska osympatisk oavsett tolkning är Sherlock Holmes. Briljant men också brysk på ett brutalt sätt. Att ha en huvudroll gör dig inte alltid till en hjälte.

Det finns skådespelare som är födda att vara birollsinnehavare. De briljerar så mycket att när de väl får en huvudroll försvinner de nästan. Inte för att de är dåliga utanför att de kanske inte har samma friutrymme att agera på. En birollsskådespelare av rang är Gary Oldman. Han brukar spela skurk men kan annat. Med åldern har han lyckats bära hela filmer och för den som vill kommer ju snart Churchill med samme man i huvudrollen.

Två riktigt bra skådespelerskor som ofta spelar biroller är Tilda Swinton och Octavia Spencer. De spelar helt olika karaktärer allt som ofta men minst lika bra. Swinton en ganska sval typ och Spencer en hetsig. De har båda nominerats för sina insatser och vunnit en Oscar. Spencer spelade med i den lite roliga filmen The Help/Niceville där hon bakar en mycket speciell paj.

2 kommentarer:

  1. jag skulle inte vilja ha huvudroll... fast ansvarsfull är jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte jag heller. Kanske i filmen om mitt eget liv dock :).

      Radera