lördag 28 september 2019

UnbelivableSedan förra helgen och i veckan har jag tittat på den här miniserien på Netflix. Serien heter Unbelievable och utspelar sig i närtid i några städer i Colorado. Det är baserat på verkliga händelser men det är inte samma sak som att allt har hänt en och samma person. Det är mer en form av kompott.

Det hela börjar med en ung flicka som anmäler en våldtäkt. Hon har nästan inga synliga spår av våldtäkten och allt eftersom börjar polisen tro att hon ljuger för uppmärksamhet. Det går så långt att alla tror hon ljuger. Till slut ger hon upp. I en annan stad långt bort blir en ung kvinna våldtagen. Hon är väldigt detaljerad och polisen som får fallet tror på henne. Karen Duvall är ny som kriminalutredare men inte ny som polis. Hon lyckas koppla ihop sitt fall med ett annat fall och börjar arbeta med Grace Rasmussen.

Dessa två poliser kommer på att denna förövare har gjort detta förr så många gånger och på flera platser att ingen egentligen sett något samband. Serien blandar utredningen med den ensamma flickans liv. Det är djupt tragiskt att detta får ske. Men som jag brukar säga till mina elever. Våldtäkt är inte ett brott som man tittar på. Visst vi blir upprörda som nation och medmänniskor men vi gör också undanflykter. Hon var full, dum eller sov med öppet fönster. Partier skriker om högre straff men det sker aldrig. Aldrig att det blir hårdare straff på våldtäkt.

Detta är en amerikansk serie men skillnaden är så liten. Jag är glad att det har hänt så mycket sedan jag var tonåring men fortfarande inte tillräckligt mycket. Det är en skam att bli våldtagen och ett trauma att uppleva flera gånger om. De män som blir våldtagna därute är ännu tystare och det är inte så konstigt. För nog skyller vi som samhälle på offret. Det är nog det som tar så hårt i denna serie när de lägger skulden på den ensamma tjej som har haft ett jobbigt liv. Visst hittar hon väl på det här?

Om du har Netflix se den här serien. Briljanta skådespelare och ett riktigt bra manus skriven av en kvinna. Det märks kan jag säga. Hoppas att den här serien vinner lite priser för det förtjänar den. Nog är det så att det inte är viktigt med priser men folk med kräsen smak kanske hittar den i större utsträckning då. Se den för den är riktigt, riktigt bra.

2 kommentarer:

 1. Det är en serie som jag är intresserad av, men ännu inte har sett.
  Jag har nu läst i kapp på din blogg, och det är roligt att läsa dina tankar om mina bokresor. Nu i söndags gjorde jag ännu en tag och det skulle vara kul att se dina svar.

  https://mittbokintresse.blogspot.com/2019/09/min-bokresa-157-two-books-with-one.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så hemsk men bra. Jag fastnade för den och kunde annat än se klart. Åhå. Då får jag kika in hos dig.

   Radera