tisdag 24 september 2019

Tisdagstrion: Verklighetsflykt



Ugglan & Boken har en trioutmaning varje tisdag. Så här ser den ut denna vecka:

Den här veckan är temat för tisdagstrion "verklighetsflykt." Böcker och läsning är verkligen ett oslagbart sätt att fly verkligheten för en stund, antingen det rör sig om skildringar av rena fantasivärldar eller mer verklighetstrogna skildringar som uppslukar en så att man drömmer sig långt, långt bort.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.




1. För mig är verklighetsflykt att försvinna in i en annan värld. Vad passar då bättre än Harry Potter? Jag har läst alla böckerna ett par gånger. Senast gick jag en kurs om just Harry Potter på Linnéuniversitetet. Det var lärorikt och även om jag älskar böckerna blev mitt perspektiv väldigt annorlunda på ett sätt som faktiskt gett mig mer.

2. Jag gillar fantasy och därför får Robin Hobb stå för verklighetsflykt. Jag läste Berättelsen om fjärrskådarna för några år sedan när jag, chockerande nog, läste en kurs om fantasy. Jag har läst annan tidigare men det här kändes mognare och det är en sådan detaljrikedom i uppbyggandet av världen att där kan jag fastna. Bra böcker som jag borde hitta tillbaka till.

3. The Graveyard Book av Neil Gaiman läste jag i samma kurs och det är en underbar bok om en kille som växer upp på en kyrkogård. Lite otäck men väldigt rar och som vuxen blev jag inte riktigt lika rädd.

16 kommentarer:

 1. Känner inte till någon av de böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Berättelsen om fjärrskådarna verkar spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den. Lite annorlunda men mogen fantasy.

   Radera
 3. Nu kom Neil Gaiman igen så det måste verkligen vara en verklighetsflykt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det. Han har en helt egen värld.

   Radera
 4. Potter har jag bara sett filmatiserad, ska besöka Harry Potter nästa sommar med barnbarnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har barnbarnet läst? Det är faktiskt en upplevelse speciellt att lyssna på Stephen Fry läsa dem på engelska.

   Radera
 5. Harry Potter är ju ett perfekt val på det här temat! Själv glömde jag bort honom tyvärr. Gaimans bok har jag läst och den tyckte jag om. :)

  SvaraRadera
 6. Jag har bara läst den första Harry Potter-boken. Det gjorde jag när jag vikarierade som högstadielärare och ville veta vad eleverna läste. Det hade jag nytta av när jag fick in en uppsats, som plagierade Harry Potter. Flickan trodde nog inte att jag hade läst boken ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror de aldrig. Jag hade en elev som berättade för mig om hela serien innan jag kläckte ur mig att jag läst dem två gånger.

   Radera
 7. Harry Potter har jag ju så klart läst och även Gaiman, fast en annan bok. Hobb är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hobb är bra. Vilken uppbyggnad av världar och allt är inte svart och vitt. Det tycker jag om.

   Radera
 8. Neil Gaimans bok kanske vore något nu när jag börjat våga mig på att recensera barnböcker i bloggen, har inte tidigare ansett mig kompetent att göra det. Men det funkar ju rätt bra ändå! Vill försöka dra mitt strå till stacken, tycker det är rätt oroande att barn- och ungdomar läser allt mindre. Något litet man kan göra för läsintresset borde vara bättre än ingenting. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den gärna på engelska för den gör sig bäst då. Den är riktigt bra och så annorlunda att kanske till och med killar gillar den.

   Radera