söndag 29 september 2019

Min bokresa # 57 - The Two Books with One Stone Tag

Camilla på Mitt bokintresse har en bokresa där frågor av olika slag ställs. Hon har hållit på i över ett år och det är imponerande. Titta gärna här om du vill veta mer. Den här gången är det en boktag så vi får se vad jag ska svara.1. The second-last book you read

Åh, det var lätt. Det var Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk. Det är en bok om manlighet på ett mycket intressant sätt. Jag läser ju genusvetenskap och det är kurslitteratur.

2. The second book from the top of your TBR

Det får bli ytterligare en bok i kursen. Vi ska läsa Brick Lane av Monica Ali. Så det är nästnästa bok.

3. Two 2-star reads

Jo, nu ska vi se. En av böckerna får bli Pastor Viveka och tanterna av Annette Haaland. Alltså nej. Rar men inte min smak.

Den andra får bli den Viveca Sten som jag gav upp efter. I natt är du död. Alltså där lade jag ned. Fina miljöbeskrivningar av Sandhamn men inget mer.

4. Two great books by the same author 

Åh, jag gillar ju Jane Austen så jag tänker Stolthet och fördom. Den andra är Övertalning som också är väldigt bra.

5. Two bails or two books you wish you’d bailed on or two books you hated

En bok jag hatade för många år sedan är fortfarande Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann av Jonas Jonasson. Den är så gubbig. Alla älskade den och visst den är rar. Fast då tyckte jag mer om Forrest Gump av Winston Groom som är typ samma sak.

En bok jag önskade att jag inte läst klart var Björnstad av Fredrik Backman. Jag har förstått att bokbloggarvärlden älskar den men jag förstår inte. Det är en sådan nedlåtande stil som om han tycker vi läsare är knäppa i huvudet att jag blev arg. Dessutom, avslöja inte slutet sådär. Det kändes inte riktigt okej. Jag kan inte få mig att läsa vidare.

6. Two favorite reads so far this year

Jag har läst så få böcker i år. Jag tyckte mycket om repotageboken om Utöya och dessutom tyckte jag mycket om Hjorth/Rosenfeldts senaste En högre rättvisa. 

7. Two new favorite BookTubers 

Öhh, jag hinner inte riktigt se det så jag måste säga tomt. Jag läser bokbloggar istället men en som jag har följt länge är enligt O som ger bra förslag på ungdomslitteratur och det är skönt som lärare i svenska att få vissa saker bekräftade.

Den andra är också bra för ungdomsböcker. Det är Sofies bokblogg som innehåller varierat om böcker men som ger bra exempel på ungdomslitteratur.

8. A book you’ve read twice

Ja, det kan vara några det men i det här fallet får det nog bli Harry Potter. Jag har läst dem två gånger på svenska och en gång på engelska. Det får räcka det.

9. Two fabulous quotes from books you’ve read recently 

Citat ja. Från Mendel-Enks bok har jag en tanke men inte citat. Han skriver om att vi tränar våra flickor att nej inte är rätt att säga och samtidigt förundras vi över varför det sker våldtäkter. Nejet blir alltid omarbetat till ett ja. Det fick mig att haja till.

Ett annat citat kommer från Egalias döttrar. Det är en bok av Gerd Brantenberg som handlar om ett samhälle där kvinnor styr. "Du ska ha barn, Petronius" - "Hur vet du att det är mitt?" Spännande att det trots handlar om ett samhälle som styrs av kvinnor kan män chockas över graviditeter.

10. Tag a number of BookTubers - the total must be divisible by two!

Jag känner inga booktubers. Jag taggar två bokbloggar. Det får bli Hanneles bok-paradis och Storkboets bokhylla.2 kommentarer: