måndag 30 september 2019

Dark Phoenix



Det rebootas så mycket idag. Men jag måste säga att de lyckas ganska bra med X-men-filmerna. Allt är inte bra men det mesta är det. Det här är vad jag tror den sista filmen i denna omgång. I alla fall är det filmen om Jean Grey, eller Dark Phoenix.

Jean Grey är mutant som alla andra x-men men till skillnad från de andra har hon liksom två krafter. Sin egen och en mer lånad som dyker upp då och då. De är båda telepatiska men ack så starka. Den sista kan förstöra mycket i sin väg. Det är vad denna film handlar om. Professor X har ljugit för Jean och hon blir tokig av detta. Arg och sårad försöker hon hitta sin familj som egentligen inte vill ha något med henne att göra. Dessa två krafter i en sårad ung kvinna är inte något som är direkt bra.

En helt okej film men så här i efterhand tänker jag att det är lite typiskt detta år att människor med lite mörker i sig inte riktigt får leva. Mörker är en sak men ondska en annan. Annars är det bra och James McAvoy och Michael Fassbender är kanon i sina roller återigen. Sophie Turner är bra som Jean Grey. Det är väl så att hon fått mycket pisk under de år hon var med i Game of Thrones. Sista säsongen är så hennes säsong och välförtjänt så. Någonstans hoppas jag hon får mer roller. Jag tror hon kan bli riktigt bra med tiden.

söndag 29 september 2019

Min bokresa # 57 - The Two Books with One Stone Tag

Camilla på Mitt bokintresse har en bokresa där frågor av olika slag ställs. Hon har hållit på i över ett år och det är imponerande. Titta gärna här om du vill veta mer. Den här gången är det en boktag så vi får se vad jag ska svara.



1. The second-last book you read

Åh, det var lätt. Det var Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk. Det är en bok om manlighet på ett mycket intressant sätt. Jag läser ju genusvetenskap och det är kurslitteratur.

2. The second book from the top of your TBR

Det får bli ytterligare en bok i kursen. Vi ska läsa Brick Lane av Monica Ali. Så det är nästnästa bok.

3. Two 2-star reads

Jo, nu ska vi se. En av böckerna får bli Pastor Viveka och tanterna av Annette Haaland. Alltså nej. Rar men inte min smak.

Den andra får bli den Viveca Sten som jag gav upp efter. I natt är du död. Alltså där lade jag ned. Fina miljöbeskrivningar av Sandhamn men inget mer.

4. Two great books by the same author 

Åh, jag gillar ju Jane Austen så jag tänker Stolthet och fördom. Den andra är Övertalning som också är väldigt bra.

5. Two bails or two books you wish you’d bailed on or two books you hated

En bok jag hatade för många år sedan är fortfarande Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann av Jonas Jonasson. Den är så gubbig. Alla älskade den och visst den är rar. Fast då tyckte jag mer om Forrest Gump av Winston Groom som är typ samma sak.

En bok jag önskade att jag inte läst klart var Björnstad av Fredrik Backman. Jag har förstått att bokbloggarvärlden älskar den men jag förstår inte. Det är en sådan nedlåtande stil som om han tycker vi läsare är knäppa i huvudet att jag blev arg. Dessutom, avslöja inte slutet sådär. Det kändes inte riktigt okej. Jag kan inte få mig att läsa vidare.

6. Two favorite reads so far this year

Jag har läst så få böcker i år. Jag tyckte mycket om repotageboken om Utöya och dessutom tyckte jag mycket om Hjorth/Rosenfeldts senaste En högre rättvisa. 

7. Two new favorite BookTubers 

Öhh, jag hinner inte riktigt se det så jag måste säga tomt. Jag läser bokbloggar istället men en som jag har följt länge är enligt O som ger bra förslag på ungdomslitteratur och det är skönt som lärare i svenska att få vissa saker bekräftade.

Den andra är också bra för ungdomsböcker. Det är Sofies bokblogg som innehåller varierat om böcker men som ger bra exempel på ungdomslitteratur.

8. A book you’ve read twice

Ja, det kan vara några det men i det här fallet får det nog bli Harry Potter. Jag har läst dem två gånger på svenska och en gång på engelska. Det får räcka det.

9. Two fabulous quotes from books you’ve read recently 

Citat ja. Från Mendel-Enks bok har jag en tanke men inte citat. Han skriver om att vi tränar våra flickor att nej inte är rätt att säga och samtidigt förundras vi över varför det sker våldtäkter. Nejet blir alltid omarbetat till ett ja. Det fick mig att haja till.

Ett annat citat kommer från Egalias döttrar. Det är en bok av Gerd Brantenberg som handlar om ett samhälle där kvinnor styr. "Du ska ha barn, Petronius" - "Hur vet du att det är mitt?" Spännande att det trots handlar om ett samhälle som styrs av kvinnor kan män chockas över graviditeter.

10. Tag a number of BookTubers - the total must be divisible by two!

Jag känner inga booktubers. Jag taggar två bokbloggar. Det får bli Hanneles bok-paradis och Storkboets bokhylla.



lördag 28 september 2019

Unbelivable



Sedan förra helgen och i veckan har jag tittat på den här miniserien på Netflix. Serien heter Unbelievable och utspelar sig i närtid i några städer i Colorado. Det är baserat på verkliga händelser men det är inte samma sak som att allt har hänt en och samma person. Det är mer en form av kompott.

Det hela börjar med en ung flicka som anmäler en våldtäkt. Hon har nästan inga synliga spår av våldtäkten och allt eftersom börjar polisen tro att hon ljuger för uppmärksamhet. Det går så långt att alla tror hon ljuger. Till slut ger hon upp. I en annan stad långt bort blir en ung kvinna våldtagen. Hon är väldigt detaljerad och polisen som får fallet tror på henne. Karen Duvall är ny som kriminalutredare men inte ny som polis. Hon lyckas koppla ihop sitt fall med ett annat fall och börjar arbeta med Grace Rasmussen.

Dessa två poliser kommer på att denna förövare har gjort detta förr så många gånger och på flera platser att ingen egentligen sett något samband. Serien blandar utredningen med den ensamma flickans liv. Det är djupt tragiskt att detta får ske. Men som jag brukar säga till mina elever. Våldtäkt är inte ett brott som man tittar på. Visst vi blir upprörda som nation och medmänniskor men vi gör också undanflykter. Hon var full, dum eller sov med öppet fönster. Partier skriker om högre straff men det sker aldrig. Aldrig att det blir hårdare straff på våldtäkt.

Detta är en amerikansk serie men skillnaden är så liten. Jag är glad att det har hänt så mycket sedan jag var tonåring men fortfarande inte tillräckligt mycket. Det är en skam att bli våldtagen och ett trauma att uppleva flera gånger om. De män som blir våldtagna därute är ännu tystare och det är inte så konstigt. För nog skyller vi som samhälle på offret. Det är nog det som tar så hårt i denna serie när de lägger skulden på den ensamma tjej som har haft ett jobbigt liv. Visst hittar hon väl på det här?

Om du har Netflix se den här serien. Briljanta skådespelare och ett riktigt bra manus skriven av en kvinna. Det märks kan jag säga. Hoppas att den här serien vinner lite priser för det förtjänar den. Nog är det så att det inte är viktigt med priser men folk med kräsen smak kanske hittar den i större utsträckning då. Se den för den är riktigt, riktigt bra.

fredag 27 september 2019

Helgfrågan v. 39


Det är fredag kväll och jag har haft en ganska lång vecka. Eller rättningsveckan har varit lång. Den ska pågå lite i helgen också. Jag har inte åkt till bokmässan det här året heller men jag överlever. Jag ska på fortbildning i två dagar nästa vecka för första gången på 13 år så jag är på. En dag religion och en dag historia. Något ska man väl ha när man ändå har VFU-studenter år ut och år in.

Mias helgfrågor är som följer:

Hur gör ni för att visa tacksamhet?
Bonusfråga: Har ni börjat känna av hösttröttheten än?

Nu handlade Mias fråga om böcker som har getts eller vunnits men jag har inte varit med i dessa sammanhang så jag svarar mer generellt. Jag försöker svara med vad den andra gett mig. Ibland ett tack, ibland blommor och ibland andra sätt. Uppmärksamhet till den som varit snäll är alltid viktigt.

Ja, herremin... jag är för trött så här tidigt på året. Kanske har det att göra med att jag varit trött länge nu. Jag somnar tidigt på kvällen och är trött. Det kommer inte gå över tror jag inte. Det gäller att få till roliga saker att göra.

torsdag 26 september 2019

Dag 11 – En bok som du hatade

Jag tror inte jag har hatat en bok men böcker jag har starkt ogillat var Lars Keplers böcker. De är bisarrt blodiga och jag lade ned. Det ska väl inte handla om blod enbart i en bok om mord. Jo, men inte i den utsträckningen. Så numera läser jag dem inte.

onsdag 25 september 2019

Omslagsonsdag: Vapen



Varje vecka har Boklysten en utmaning om just omslag. Denna vecka ser det ut så här:

I vanliga fall bryr jag mig inte så mycket om utsidan utan det är insidan som räknas, men när det gäller böcker så är ju omslaget det första man ser. Så på onsdagar visar jag upp omslag efter ett givet tema. Det är bara omslaget som gäller, innehåll och titel spelar ingen roll.

Vill du också vara med och visa upp omslag så lägg en länk i kommentarerna så jag hittar dig sen. Du har hela veckan, fram till nästa onsdag, på dig att lägga upp dina omslag. 

Dagens tema är

VAPEN
(all typer av vapen är OK)'


 

tisdag 24 september 2019

Tisdagstrion: Verklighetsflykt



Ugglan & Boken har en trioutmaning varje tisdag. Så här ser den ut denna vecka:

Den här veckan är temat för tisdagstrion "verklighetsflykt." Böcker och läsning är verkligen ett oslagbart sätt att fly verkligheten för en stund, antingen det rör sig om skildringar av rena fantasivärldar eller mer verklighetstrogna skildringar som uppslukar en så att man drömmer sig långt, långt bort.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.




1. För mig är verklighetsflykt att försvinna in i en annan värld. Vad passar då bättre än Harry Potter? Jag har läst alla böckerna ett par gånger. Senast gick jag en kurs om just Harry Potter på Linnéuniversitetet. Det var lärorikt och även om jag älskar böckerna blev mitt perspektiv väldigt annorlunda på ett sätt som faktiskt gett mig mer.

2. Jag gillar fantasy och därför får Robin Hobb stå för verklighetsflykt. Jag läste Berättelsen om fjärrskådarna för några år sedan när jag, chockerande nog, läste en kurs om fantasy. Jag har läst annan tidigare men det här kändes mognare och det är en sådan detaljrikedom i uppbyggandet av världen att där kan jag fastna. Bra böcker som jag borde hitta tillbaka till.

3. The Graveyard Book av Neil Gaiman läste jag i samma kurs och det är en underbar bok om en kille som växer upp på en kyrkogård. Lite otäck men väldigt rar och som vuxen blev jag inte riktigt lika rädd.

måndag 23 september 2019

Häxorna i Eastwick

 


Jag har varit på musikal. Det händer ibland men det här var riktigt underhållande. Musikalen är baserad på en film som är baserad på en bok. Boken skrevs av John Updike och handlar om en liten stad i New England som får en ny rik innevånare. Han heter Daryl och de tre ensamma kvinnorna Alex, Jane och Sukie kan inte låta bli att vara allt för nyfikna. Det är så allt börjar och musikalen följer samma spår.

Det är charmigt och någonstans verkar musikalen vara en version av filmen och boken och så slänger vi in lite nostalgi. Fast det fungerar. Jag är rätt glad att de inte körde 1980-tal rakt av. Det är mycket storstilade sångnummer och de passar in. Det enda jag reagerar på är Peter Jöbacks hår. Jack Nicholson har ett hår som lever ett eget liv men det här fnissade jag lite åt. Så kan det vara. Trevligt var det i alla fall men platser på Cirkus är läskiga om man är lite höjdrädd som jag.

söndag 22 september 2019

Dag 10 – Favoritklassiker

Det är alltid svårt att välja en bok. Därför blir det nog Anna Karenina av Leo Tolstoj. Det är en bok jag läser i då och då. Det är inte alltid så att det blir hela men delar av den.

lördag 21 september 2019

Farlig sanning av Anna Jansson


Annelie är sjuksköterska och hennes man Urban arbetar som politiker. De har ganska okej förhållande. En natt arbetar Annelie natt och gammal kvinna kommer in med livshotande skador efter en bilolycka. Föraren lämnade platsen och snart avlider den äldre kvinnan. Annelies man börjar i samma stund bete sig konstigt. Bland annat har bilen en buckla, han har kört hem sin chefs fru och så ska de åka båt mitt i alltihopa.

Så, lite spänning på 23 sidor och det fungerar väl. Det går att lista sig fram till slutet men det är helt okej. Trevlig läsning var det i alla fall.

fredag 20 september 2019

Syrinx av Anton Hildingsson



Novellix ger ut så många noveller att det är svårt att hänga med. Det är kul att de arbetar med att ge ut nya svenska noveller av författare som inte är så kända. Det här är berättelsen om My som försökt gå på musikhögskolan i Piteå. Nu är hon hemma igen och börjar umgås med Angie, barndomskompisen, och vi anar att det inte bara var jobbigt i Piteå.

Det är en ganska mörk novell och både jag och min kollega blev lite illa till mods. Det är väl inte så att man måste ha glada noveller jämt men snälla? Ibland är det väl okej med lite glädje. Den är fin och bra skriven men inget för mina elever. Synd tycker jag för unga författare ska läsas av unga människor.

torsdag 19 september 2019

Kulturkollos tisdagsutmaning: Rustad, rak och pansarsluten

Varje vecka har Kulturkollo ett tema. Denna vecka är det att vara rak.

Författare har en tendens att bedraga, vilseleda och dupera oss läsare. Ibland är det romanfigurerna som lever ett liv bakom en fasad, såsom Tom och Isobel i Fyren mellan haven då de en dag finner en båt på stranden i vilken de finner en död man och ett levande spädbarn. Mot bättre vetande – och i skuggan av flertalet missfall – tar Tom och Isobel beslutet att göra sig av med den döda kroppen och behålla barnet, som sitt eget. Till synes lever familjen i idyll, men samtidigt i skuggan av en livslögn. Ibland är det oss läsare som förs bakom ljuset såsom i Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart då författaren inkluderar en vändpunkt som ställer hela historien på sin spets.

Dessa duperande vändpunkter kan vara extremt effektfulla även inom filmens värld. Jag tänker till exempelvis på The Others med Nicole Kidman och Sjätte sinnet med Bruce Willis och en ung Haley Joel Osment.

Inom konsten så tänker jag bland annat på alla dessa teckningar och målningar som har flera olika motiv i ett där vi ser olika motiv beroende på perspektiv (se bilden som kröner inlägget). Och så tänker jag på 3D-art.

M. Night Shalaman är ganska bra på att göra dumma saker när det kommer till att luras. The Village, är ett exempel på det.

Jag har inte riktigt kommit över GoT än. Men där känner jag mig grundlurad.

Jag såg ett reportage om 3D-övergångsställen. Det känns lite speciellt men helt okej.

onsdag 18 september 2019

Omslagsonsdag: Glasögon



Varje onsdag har Boklysten en utmaning som går ut på hitta bokomslag som passar till veckans tema.

I vanliga fall bryr jag mig inte så mycket om utsidan utan det är insidan som räknas, men när det gäller böcker så är ju omslaget det första man ser. Så på onsdagar visar jag upp omslag efter ett givet tema. Det är bara omslaget som gäller, innehåll och titel spelar ingen roll.

Vill du också vara med och visa upp omslag så lägg en länk i kommentarerna så jag hittar dig sen. Du har hela veckan, fram till nästa onsdag, på dig att lägga upp dina omslag. 

Dagens tema är

GLASÖGON 
(ja, solglasögon räknas också)

 



tisdag 17 september 2019

Tisdagstrion: Krig & fred


Varje vecka har Ugglan & Boken en trioutmaning. Denna vecka är det som följer:

Varje år den 21 september infaller FN:s internationella fredsdag. Då tycker jag det passar bra att veckans tisdagstrio får temat "Krig & fred."

Tolka temat på valfritt sätt, och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras boktips.


















1. Vi börjar i senmedeltiden eller tidig renässans med hur Tudorsläkten en gång blev kungar och drottningar av England. Medeltida krigföring gör något med mig.
2. Sedan hoppar vi till 1800-talet och hur skakat Ryssland var av Napoleon. En skildring som intresserar och som ger lite mer. Historieläraren i mig blir glad av denna typ av bok.
3. Vi slutar i det senaste världskriget som är hemskt. Även om Boktjuven inte är min favorit är den bra och väldigt läsvärd. 

måndag 16 september 2019

6 klassiker vi vägrar slänga

På Selmastories har de ibland lite listor om olika saker. Denna handlar om sex klassiker som svenskar älskar och aldrig skulle göra sig av med.

1. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg - Det kan jag förstå. Det är inte ofta som svenska böcker etsar sig fast och jag är glad att Söderberg hamnade här.

2. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams - Den tjocka volymen som jag har är en bok som jag älskar. Dessutom är humorn underbar. Jag tror att den är uppläst av Stephen Fry i någon version som ljudbok. Det måste vara en fröjd.

3. Äcklet av Jean-Paul Sartre - Alltså nej, vad är det för fel på individer. Sartre är inte min grej. Jag har läst men avskyr med en passion.

4. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström - Så glad att denna fina serie hamnade här. Dessvärre inte finlitteratur. Jag läste alldeles för mycket annat på universitetet och ibland undrar jag vad urvalet berodde på.

5. Den femte sanningen av Doris Lessing - Jag ska erkänna att denna ligger i en läshög sedan för alltid. Någon gång ska jag plocka upp den.

6. Jane Eyre – Charlotte Brontë - Jag älskar Jane Eyre och det är inte konstigt att den hamnade på listan. Även om jag är mer av Austenfan finns det en viss poäng i att läsa båda författarna och älska det tidiga kvinnliga perspektivet.


söndag 15 september 2019

Downton Abbey



Det är så här att Storbritanniens kung och drottning, George V och Mary, åker på tur runt till adeln. Därför kommer ett brev till Earl Grantham om ett kungligt besök. Det är svårt att säga vilka som blir mest till sig. Kanske är det personal ändå. Tänk att få servera kungligheter. Huset börjar rengöras och städas och det ska vara parader och mat och gud vet vad. Fast det visar sig att med kung och drottning följer också personal. Personal som tar över kök, rum och servering.

Det gör inte personalen glad och ett litet uppror sker. Samtidigt försöker familjen göra sitt bästa för att få till ett bra besök. Farmor försöker få till ett bra arv, Mary ängslas över själva planeringen, Edith är sig själv och Tom blir lätt uppvaktad av en major som är mycket intresserad i det republikanska Irland. Sedan är det fina klänningar och vackra platser samt lite dans.

Jag tyckte mycket om serien som helhet även om vissa saker hade kunnat skrivits lite annorlunda. Edith är onödigt gnällig t.ex. och Mary är en sådan bitch ibland att hennes farmor måste känna sig nöjd. Jag tycker mycket om filmen också och framförallt är Hugh Bonneville samt Maggie Smith de som står för lite komik. Det gör även vissa i personalen som jag faktiskt inte kan namnet på.

Nu tror jag att den här hade gjort sig bäst som en miniserie i tre delar. Då hade man kunnat haft en liten introduktion för jag kom inte ihåg allt. Serien slutade 2015 och ja, det var ju ett tag sedan. Men har du sett Downton Abbey är filmen en riktig njutning.

lördag 14 september 2019

Spiderman: Far From Home




Jag gillar Spindelmannen. Det är något ganska naivt över honom men det är det som är charmen. Peter Parker är bara i High School när han blir biten av en radioaktiv spindel. Marvel fick låna Spindelmannen, eftersom rättigheterna sålts till Sony, för att göra Avengersfilmerna rättvisa. Det är också Marvel som lyckats bäst i sin rollbesättning. Tom Holland kan konsten att se oskyldig ut och dessutom låta rätt barnslig.

Efter sista Avengersfilmen är Pete ganska vilsen. Han ska däremot åka till Europa över sommaren och med där ska MJ och bästa polaren också vara. Men olyckan är framme och en man från framtiden dyker upp samtidigt som en storskurk. Det är inte lätt när allt händer på en gång.

Det är charmigt och lagom actionfyllt. Det krävs inte många tankar men det gör inget. Ibland vill man verkligen inte mer och denna höst känns detta alldeles lagom.

fredag 13 september 2019

Helgfrågan v. 37



Det är fredag. Mias helgfråga är som lyder:


Varför tror du författare väljer att skriva ihop?
Bonusfråga: Vad sitter du inne på för hemlighet, som du vill dela med dig?

Jag tror att författare skriver ihop för att få ett nytt perspektiv och lära sig något nytt. Men kanske mest för att de har något gemensamt och det är nog väldigt ensamt att skriva ibland.

Jag tycker inte om Melodifestivalen och tycker att den borde se annorlunda ut.

torsdag 12 september 2019

Kulturkollos tisdagsutmaning: Veckoutmaning om ditt spelande

Hos Kulturkollo är det varje vecka en utmaning om veckans tema. Denna vecka är det spel och den ser ut som följer:

I gårdagens inledningsinlägg till spelveckan här på Kulturkollo petade jag lite på ytan av den ocean av olika sorters spel som finns. I veckoutmaningen vill jag undersöka det här vidare, och ställer helt enkelt frågan:

Vilket spel har du lagt ned allra flest timmar på att spela?

(du kan förstås välja precis vilken spelform du vill, allt från klassiska brädspel till att spela på hästar on-line, frågesporter eller något av alla dessa triljoner mobilspel…)

Själv funderar jag på om det kan ha varit de oändliga spelsessioner jag har haft med datorspelen i serien ”Elderscrolls”: Daggerfall, Morrowind, Oblivion och nu senast Skyrim. Jag har tillbringat många, många timmar i de världarna genom åren, särskilt Daggerfall som är typ oändligt.

Fast sen funderade jag en vända till och tänkte att även om det där datorspelandet försiggått i långa spelsessioner så har jag nog totalt banne mig ändå lagt ner mer tid på det absolut meningslösa Candy Crush Saga. Det är ju 5 minuter här, 10 där, en halvtimme där… varje dag! I flera år! Det blir snabbt många, många timmar, det. (ja, jag är på level dum-i-huvudet-pinsamt-att-avslöja)

Jag spelar Backpacker som är en fin sysselsättning men kan bli lite enformigt om en inte kommer vidare.

Jag spelar gärna Sims! Det är roligt och jag tycker om deras små mumliga karaktärer.

Jag spelar också ibland kort och sällskapsspel. Jag tycker mycket om frågesport men också spel som är typ att hitta något.

onsdag 11 september 2019

Minnesdag

Idag är en stor minnesdag. Det har hänt en del saker rent historiskt den 11 september.


11 september 2001 hade jag varit lärare i precis en månad. Det var en hemsk dag då en av mina elever hade en släkting i New York som de inte fick tag i. I vanliga fall arbetade den här killen i ett av husen bredvid WTC men var inte där den dagen. Hade han varit det hade han nog varit väldigt skadad eftersom en kollega blivit det. 


Den 11 september 2003 grät jag på jobbet. Jag fick rätt mycket pisk för det men Anna Lindhs mord var så onödigt. Någonstans tror jag att hon en dag hade blivit en riktigt bra statsminister. Det finns en minnesfond efter henne. Därifrån har jag lånat denna bild.


Jag hade en skolkamrat vars föräldrar lyckades undkomma diktaturen i Chile. De var motståndsrörelse men var tvungna att fly runt 1974. Den 11 september mördade militären människor. Att detta skedde under CIA:s vakande öga är skrämmande. Min skolkamrat har aldrig varit i Chile och hans föräldrar kan inte åka tillbaka trots att mycket skett. De "dog" i en olycka i Chile när de flydde landet.

tisdag 10 september 2019

Tisdagstrion: Norrland


Hos Ugglan och Boken genomförs en tisdagstrio varje vecka. Denna vecka är vi i Norrland och det ser ut så här:

Den här veckan ska vi rikta blickarna norrut i vårt avlånga land. Temat för tisdagstrion är "Norrland". Tolka på valfritt sätt och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
















1. Jag gillar Martina Haags lite galna bok. Den har väldigt lite med Norrlands politik att göra men den är väldigt charmig.
2. Charlotte Cederlund har skrivit en mycket fin trilogi om en ung flicka som lär sig mer om sin familjs ursprung efter att hennes pappa dött. Omslagen är otroligt fina.
3. En favorit från en författare som kan vara kanon och helt hopplös. Den fungerar ibland i skolan men inte alltid.

måndag 9 september 2019

Dag 08 – Den mest överskattade boken

Jösses vad svårt detta var. En av de böcker jag tycker är totalt överskattad men som jag läst är Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann. Den var rolig där och då men inget att hänga i julgran.

söndag 8 september 2019

Min bokresa #56 - Tipsdags

Camilla på Mitt bokintresse håller på med frågor om bokläsning. Jag hakar på när jag hinner. Det är en bra fråga om vilka böcker man kan tipsa om.

Jag har läst otroligt lite i år. Arbete och att jag läser lite på universitetet så läsning blir mindre.

En bok som jag läste förra året som jag tyckte mycket om var Anna Fredrikssons Tisdagsklubben. Jag gillar alla hennes böcker så jag rekommenderar de mesta.

lördag 7 september 2019

Yes!!!

Jag har läst två kurser denna sommar. Det har varit intressant och ibland måste man som människa gnugga geniknölarna. Jag har fått betyg denna vecka och klarade båda. Mest stolt är jag över mitt VG i sluttentan på Harry Potter-kursen. Det känns helt rätt och så skönt. Nu har jag några poäng till och ska gnugga vidare i genusvetenskap.




fredag 6 september 2019

Helgfrågan v. 36



Det är fredag. Mia har en helgfråga. Den ser ut som följer:

Ska du på Bokmässan i år?
Bonusfråga: Vilken bok känner du att du måste köpa in?

Nej, jag ska inte till bokmässan. Det blir nästan aldrig så.

Jag ska köpa en bok för att kunna plugga min kurs. Den heter Kolonialism/postkolonialism : en introduktion till ett forskningsfält av Ania Loomba. Jag hittar inte den någon annanstans så det blir att köpa. Men den finns som bättre begagnad. Tur är det.

torsdag 5 september 2019

Veckoutmaning: skönlitteratur om MIK?

Kulturkollo har varje vecka ett tema och varje vecka också en utmaning. Denna vecka är det som följer:

Förra veckan bad en gammal kollega mig om hjälp med en fråga hon hade fått på jobbet. En lärare ville ha skönlitteratur till sin högstadieklass som på något sätt tangerade fake news/källkritik och min vän gick bet. Jag gav några halvbra tips men insåg att jag inte kunde hjälpa henne så bra som jag ville. Därför tänkte jag helt fräckt sno hennes fråga om be er fina läsare om hjälp när vi nu faktiskt ska ha en hel temavecka om Medievetenhet! Så, har ni några litteraturtips? Skönlitteratur för alla åldrar och även facklitteratur tycker jag är välkommet. Det kan vara ganska långsökta kopplingar och har ni något annat bra litteraturtips på tema Medie- och informationskompetens så är det naturligtvis också välkommet! Tänk sociala medier och att kunna skilja på sant/faskt och grånzonen däremellan, t ex. Alla tips är välkomna och som vanligt gäller att det går fint att svara nedan, i egen blogg eller på annat ställe men lämna gärna en kommentar och en länk så vi kan hitta era inlägg i så fall.

Jag kom på en bok men dock inte skönlitteratur. "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" : om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik av Jack Werner var den första bok jag kom på. Jag hörde honom på en föreläsning förra hösten och det var tänkvärt. Jag gillar citatet som kommer från ett avslöjande Viralgranskaren hade gjort. Den som svarade på inlägget struntade i allt. Känns lite som om vi är där just nu.

onsdag 4 september 2019

Omslagsonsdag vecka 36: Höst


Boklysten har en omslagautmaning varje onsdag. Denna onsdag ser den ut så här:


I vanliga fall bryr jag mig inte så mycket om utsidan utan det är insidan som räknas, men när det gäller böcker så är ju omslaget det första man ser. Så på onsdagar visar jag upp omslag efter ett givet tema. Det är bara omslaget som gäller, innehåll och titel spelar ingen roll.

Vill du också vara med och visa upp omslag så lägg en länk i kommentarerna så jag hittar dig sen. Du har hela veckan, fram till nästa onsdag att lägga upp dina omslag.

Det börjar bli lite kyligare ute och det regnar ofta så det känns som att hösten nu är på väg, alltså blir veckans tema


 


 



tisdag 3 september 2019

Tisdagstrion: Kvinnlig vänskap


Varje tisdag har Ugglan & Boken en utmaning om böcker i form av tre. Så här är denna vecka:

Den här veckan är ämnet för tisdagstrion "kvinnlig vänskap". Tolka temat på valfritt sätt och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

 

1. Anne på Grönkulla av Lucy Montgomery är för mig självklar. Anne som hittar Diana och det är hennes största lycka i livet.
2. Foxfire av Joyce Carol Oates är lite annorlunda. Det handlar om tjejer som egentligen befinner sig på gränsen till brott. Den finns också som film och är värd sin tid.
3. Pojkarna av Jessica Schiefauer är ju något så konstigt som flickor som blir pojkar. Ändå finns vänskapen i bakgrunden.

måndag 2 september 2019

Star Wars

Så för ungefär två veckor sedan släpptes den här.


söndag 1 september 2019

Min bokresa # 55 - Betygsättning av böcker

Camilla på Mitt bokintresse har en bokfrågeserie som jag försöker svara på då och då. Den här veckan är det betygsättning av böcker.

Det är svårt det där med betygsättning. Jag läser böcker jag tycker om och de som är riktigt dåliga blir liksom inte ens lästa. Eller kanske ska jag säga som jag tror jag tycker om. Det har hänt att en och annan bok som är dålig lästs men jag är alltid intresserad av hur det slutar så jag fortsätter.

Jag har lite svårt med betygsättning. På Goodreads klickar jag i stjärnor men det gör jag mest för att sidan fungerar så. I min blogg skriver jag aldrig ut betyg. Hur kan man betygsätta en upplevelse? Jag tänker att hur jag upplever en bok är unikt för mig. Det är svårt att betygsätta. Jag gillar ju inte betygsättning på film heller.

Vad är en trea? Du blir underhållen men glömmer? En femma? Du blir underhållen och det kryper ned i ditt skinn? Teater betygsätts sällan av någon konstig anledning med musik blir kommenterad. TV får sällan betyg inte heller radio i form av sommarpratarna. Det finns mycket som betygsätts och annat inte. Hur ska din upplevelse kunna jämföras med min. Oftast är det inte samma sak.