söndag 7 april 2019

Det går an av C.J.L. AlmquistDet här är en omläsning. Jag läser en kurs på Göteborgs universitet och då skulle vi läsa denna. Eller ett utdrag men jag kände för att läsa om den. Bokens handling är ganska simpel. En ung sergeant och en ung mamsell som möts på en båtresa. Sara och Albert är bundna av tidens konventioner, men Albert framförallt. Sara vill mer och vill så gärna bli den glasmästare hon drömmer om. Det är inte lätt i en tid då män kan inneha ett mästarskrå och dennes änka. Sara är varken eller. Albert vill klättra i samhället och skulle nog kunna klara det.

På resan till Västergötland börjar de två att samspråka och Sara är väldigt självständig samtidigt som Albert är fascinerad och förvirrad av hennes frispråkighet. Det är här som boken har sin bästa punkt. I diskussionerna mellan Sara och Albert så finns mycket av den tidens tankar om kvinnor och män och om normer. Många säger att Almquist ville skapa debatt och det tror jag han gjorde. Jag velar alltid mellan vilken typ av debatt han ville skapa. Han var väl inte den där stora förespråkaren för kvinnor men någonstans måste det finnas ett intresse för frågan. Hemmavid, där jag bor, och där jag har inventerat området i mitt historiearbete så var det ju Stockholmsäktenskap som föraktades. Alltså samboförhållanden. De fanns här med men det pratades inte om det på samma sätt och gifta blev man nog till slut. Det var nog bara det att det märktes mer ju längre bort man var.

Det är alltid intressant att läsa om en bok som påverkat ens uppfattning om historien så mycket som den här. Jag har bara läst den i historiesyfte. Både på gymnasiet och under universitetsåren. Så även nu läste jag den i en historiekurs. Det säger rätt mycket om bokens betydelse. Den går att läsa med moderna ögon och det är bra. Jag tycker fortfarande mycket om den och jag gillar att Sara är lite av en drömmare. Det måste man få vara.

2 kommentarer:

  1. en snål man som ville att kvinnan skulle dela på kostnaderna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite sant. Men också en envis kvinna som ville bli glasmästare.

      Radera