torsdag 7 september 2017

Olikhetsutmaningen tjock och tunn

Hos Enligt O har Olikhetsutmaningen börjat igen. Veckans uppmaning är som följer:

Det får bli en start för olikhetsutmaningen idag trots allt. Det var tanken, men jag glömde bort i all terminstartsstress. Någonstans är det ändå höst och då är det bra med rutiner.

Dagens ord är tjock och tunn, vilket skulle kunna handla om sidantal, kroppsform eller något helt annat. Jag väljer att fokusera på sidantal.


Tjock och tunn var det. Det finns många alternativ till den uppmaningen. I filmens värld är det väl Helan och Halvan som får stå för tjock och tunn eller varför inte Biffen och Bananen, som var två svenska herrar med samma kroppsform. Fast nu ska vi ta oss över in i böckernas värld.

Den första boken i Passagetrilogin av Justin Cronin heter Flickan från Ingenstans. Eller The Passage som den heter på engelska. Det var den engelska versionen jag läste och då är den lite längre än den svenska versionen. Båda hamnar runt 1000 sidor. Boken handlar om hur ett vampyrvirus tar över och människor utrotas i stort sett. Här är det inte några romantiska drömmar utan människor är bytesdjur som jagas och lever i stort i ljus för så fort det blir mörkt kommer vampyrer. Den första boken handlar om början och hur det är 1000 år senare. Då finns det knappt några människor kvar i USA. Det är Amy som kommer att finnas vid båda tillfällena. Hon och de tolv första vampyrerna. Deras koppling till varandra blir uppenbar i nästkommande bok. Den är spännande och här pratar vi skräck i bästa Stephen King-anda.

En tunn bok som jag läst många gånger och fortfarande tycker mycket om är Hemingways Den gamle och havet. Ju äldre jag blir desto mer förstår jag av denna bok. Den är så tragisk i sin uppbyggnad. Det finns alltid en punkt i varje individs liv där vi inte längre gör nytta eller inte kan dra vårt stå till stacken och det är väl kanske känslan hos Santiago. Sedan är det något med amerikanska författare och stora fiskar.

4 kommentarer:

  1. 1000 sidor vampyrer hade jag aldrig klarat! men Hemingway har jag läst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gick bättre än jag trodde. Det handlade så mycket om överlevnad och inte enbart om blod.

      Radera