torsdag 21 september 2017

Hett i hyllan #110

Hos Monika uppmanas vi varje vecka ta tag i våra bokhyllors olästa böcker:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Med skam ska jag säga att Johanne Hildebrandts alla böcker står olästa. Jag har träffat henne och tycker att hon skriver bra men jag har ju också hittat andra bra böcker att läsa. Är det inte så en gör? Hittar nytt?I legendernas tid, innan verkligheten blir myt och Gudinnan fortfarande råder, föds Freja, dotter av Vanaheims drottning. Freja fostras under sin uppväxt till att bli en av Gudinnans prästinnor. Under midsommarblotet kommer så besked om att krigiska nykomlingar av Odens stam, asarna, har anfallit de fredliga gudinnedyrkarna i Vanaheim. Vanernas översteprästinna reser till Oden för att förhandla och kräva gäld. Med sig har hon prästinnan Freja.

När Tor, som är Odens son, och Freja möts blir de häftigt förälskade. Men kulturkrocken mellan invandrarna, de patriarkala asarna, och gudinnedyrkarna i matriarkatet Vanaheim blir svår och resulterar i häftigt krig. Världen brinner och samtidigt som deras fränder dödar varandra, kämpar Freja och Tor för sin kärlek.

När asar och vaner sluter fred blir Freja gisslan hos asarna. Oden kräver då att hon skall bli hans brud. Det ser allt mörkare ut för Freja, men hon strider envist vidare för sin självständighet och kultur. Freja och hennes döttrar är starka, självständiga kvinnor som kräver kontroll över sina liv och sin sexualitet.

6 kommentarer:

  1. På något sätt så glömmer man bort de där författarna som man redan har läst någon bok av, till förmån för de nya :)

    SvaraRadera
  2. Dessa böckerna har jag sett men inte läst.

    SvaraRadera
  3. Den står oläst i min bokhylla också.

    SvaraRadera