fredag 16 juni 2017

Wonder Woman


Alltså, när det kommer till de stora seriefranchiserna där DC Comics och Marvel har skapat helt egna universum där verkligheten är twistad en aning men bara lite. I den världen de har skapat accepterar vi utomjordingar, superhjältar och även metamänniskor. Det är DC Comics, alltså det universum där Batman och Superman existerar, och chock på samma värld. Diskussion kring världarna och hur många Earthvarianter det finns är något helt annat. I alla fall så finns i Batman och Supermans värld en halvgud vid namn Diana. Hon har hängt med ett tag och sedan första världskriget kämpar hon mot det onda i världen. Hennes hjältenamn är Wonder Woman. Första gången vi såg henne var som ett inhopp i Batman vs. Superman: Dawn of Justice. Denna film är hennes bakgrundshistoria.

Eftersom Diana är dotter till amazonernas drottning Hippolyte och Zeus växer hon upp i det antika Grekland och tränas av amazonerna som krigare. Detta är otroligt coolt med en lång sekvens bara kvinnliga krigare som är superhäftiga. Det är trevligt att Diana får vara rar och cool samtidigt. Så kan ju faktiskt alla människor vara. Sedan bryts amazonernas frist från omvärlden av att en pilot kraschar i närheten av deras ö och på så sätt lämnar Diana sitt hem för att beskydda människorna och rädda världen.

Några ojade sig lite över hur Diana, Gal Gadot, ser ut med perfekt hy, kropp och liksom underskön men då tänker jag. Har du läst serierna? Alltså hon är en gudinna. Hon är odödlig och tecknad av en man. Svårt att se hon skulle se annorlunda ut. I serietidningarnas standardformulär 1A är detta typiskt utseende för superhjältar om de är kvinnor. Vackra, smala, extremt starka och rätt mycket byst. Fast fantasier får väl vara så eller? Filmskapare har ju gjort Wolverine lite snyggare, längre och coolare än tidningsvarianten. Klagar vi? Nej, varför då klaga på att Wonder Woman är lik sin förlaga?

Jag tycker filmen är riktigt bra och jag är faktiskt rörd. Mitt feministhjärta blir så glad över att det finns en superhjälte som många unga tjejer kan se upp till. Stark men ändå inkännande och tar inte skit. Här är det ingen som sätter sig på henne inte och jag älskar det. Hoppas att Diana får mycket utrymme i nästa film om Justice League. Det är hon värd för sin egen och alla kvinnors skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar