lördag 3 juni 2017

Lögnernas träd av Frances HardingeFaith och hennes familj måste bosätta sig på en ganska liten ö vid den engelska kusten. Det har hänt pappan något men Faith förstår inte riktigt vad det. När hon får möjligheten att läsa ett brev som fadern gömt inser hon hur det ligger till. Den vetenskapliga världen anklagar fadern för att ha förfalskat ett fossil. Efter ett kort tag på ön omkommer fadern i vad som först ser ut som ett självmord. Det är straffbart vid denna tid och familjen riskerar att förlora allt. Faith vill inte tro på detta och letar reda på faderns hemlighet. Han har ett träd. Det är ett speciellt träd eftersom det inte tål ljus utan måste stå i mörker och det lever och växer av lögner. För varje lögn ger trädet frukt som visar sanningen för den som äter. Faith börjar nu besöka trädet och ljuga för det. 

Faith är en 14-årig tjej som gärna vill bli vetenskapsman. Det får inte eftersom detta är 1800-tal och hon lider hårt av tidens regler för kvinnor och flickor. Hon älskar sin lillebror som är livlig och dessutom är hårt ansatt av föräldrar för att han är vänsterhänt. Faith är äldsta barnet och varit med om att många småbröder har begravts i förtid. Hon är smart, har läst mycket men får aldrig använda detta. I mäns sällskap ska hon vara söt och gärna lite dum. Trots att hon älskar sin far är hon rädd för honom eftersom han har ett humör och är en barsk man. Hon har ett mer komplext förhållande till sin mor som Faith tycker mest är söt. 

Boken är riktigt bra och det lyfter en svår tid för flickor. Det finns så mycket att veta om men samtidigt är det förbjudet för kvinnor och flickor att studera allt för mycket. Till husbehov räcker lagom är den allmänna tanken. Själva grundhistorien om trädets roll är också intressant. Speciellt när de börjar tänka på det som kunskapens träd som vi är förbjudna att äta av. Ja, varför inte. Läs och begrunda den likhet som ibland finns med vår samtid. Det är alltid kul att dra paralleller. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar