måndag 12 juni 2017

Manh(a)ttanSerien Manhattan handlar om arbetet bakom atombomben. Vi befinner oss vid Los Alamos. Fysikerna, kemisterna, matematikerna och ingenjörerna som ska tänka fram bomben övervakas av US Army och på området bor även fruar och barn. Detta för att på andra sidan Atlanten håller Hitler på att lyckas så forskarna piskas av armén att lyckas. Det handlar om bygget av bomben, strålningen, ensamheten, isoleringen och maktamibitionen att bli den som lyckas.

Detta är helt dramatiserat för de stora roller är inte faktiska vetenskapsmän. Niels Bohr arbetade med projektet länge men är med i ett avsnitt. Oppenheimer dyker upp då och då. Det är en styrka att de har skapat andra karaktärer för då kan de ge dem egna egenskaper och konstigheter. Det är också en svaghet för vem skulle inte vilja se dessa skarpa hjärnor på TV?

Serien är riktigt bra och jag tycker du ska titta på den om du gillar drama, fyrtiotal och historia. Det är välspelat och intensivt. Lite kalla kriget-vibbar kommer in i slutet och det är ju alltid intressant. Det finns två säsonger på Netflix.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar