torsdag 1 juni 2017

Olikhetsutmaningen: svart och vitt

Denna vecka är det dags för studenter och skolavslutningar. Mina elever slutar nästa vecka och det är som alltid lite rörigt innan. Veckans fråga hos enligt O är som följer:

Imorgon är det dags för treorna på ”min” skola att ta studenten. Det är lite extra speciella treor, då det faktiskt är de första som jag känt sedan de gick i ettan. Då var de ganska så små, ganska så arga och ganska så osäkra. Nu är de äldre, mognare och ännu smartare.

Dagens olikhetsutmaning handlar om de färger som pryder studentmössorna, svart och vitt. De kan också sägas symbolisera vårt allt mer tudelade samhälle. Tolka det som du vill.Jag har nyligen läst Lögnernas träd av Frances Hardinge. Det handlar om unga Faith som bor med sin familj. Pappan är vetenskapsman och präst. Detta är alldeles efter Darwins bok kom och världen sjuder. Allt Faith vill är bli vetenskapsman men det är inget för en flicka. Det som är svart och mörkt är sättet som Faith löser pappans död på. Det finns ett träd som växer och lever på lögner. Det gör Faith svart i sinnet.

Svaret på vitt får bli Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon. Det utspelar sig om jag minns rätt lite på vintern. Eller så är det en annan bok men det finns några mysiga promenader i vinterlandskap och det är ju trevligt vitt. I alla fall så tycker jag det.


4 kommentarer:

 1. Dillon är härligt brittiskt ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det är så. Longhampton verkar trevligt fast det inte finns.

   Radera
 2. Vill verkligen läsa Lögnernas träd. Så många böcker och så lite tid ...

  SvaraRadera