torsdag 15 juni 2017

Olikhetsutmaningen: aktuell och bortglömd

Sista olikhetsutmaningen för den här terminen. Jag är lärare och då tänks det i terminer, veckor och annats konstigt. Veckans utmaning från enligt O är som följer:Äntligen är ledigheten här för min del. Ett långt läslov väntar. Alla måsten får ursäkta, men jag struntar i er ett tag. Det är lätt att läsningen påverkas av vad som är aktuellt och det behöver ju inte vara fel, men tänk om det finns bortglömda pärlor som bord ut i ljuset. Idag vill jag att du tipsar om böcker, eller annan kultur, som kan kopplas till ordparet aktuell och bortglömd. Det blir sista olikhetsutmaningen för ett tag, då även den tar sommarlov.För mig får det bli Ferrantes sista bok i hennes Neapelserie som är aktuell. Den kom väl för någon dag sedan tror jag. Den har fått mig och en kollega att verkligen prata litteratur med varandra. En annan bok som är aktuell igen är Atwoods The Handmaid's tale. Kanske inte som bok men som serie och jag har inte orkat än. Snart kanske. I min närhet är det snart dags för Open Art, en konstupplevelse genom större delen av centrala Örebro.

Jag tänker ibland att det är svårt att minnas sådant som är bortglömt. Fast jag får försöka. Jag tänker nog säga att Carina Burman är lite bortglömd ibland. Hon skriver ju både skönlitteratur och facklitteratur. Bland annat har hon skrivit om Tage Danielsson, Gösta Ekman d.ä., och några historiska deckare.

8 kommentarer:

 1. bortglömda pärlor är mest intressanta, Carina Burman är kunnig och skriver många bra böcker; Fredrika Bremer, Klara Johanson, Ellen Rydelius i Rom, Den finländska Sapfo...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst har hon. Jag följer henne på twitter och hennes resor till och från Rom för att kunna skriva senaste boken har varit kul att följa.

   Radera
 2. Jag har inte riktigt drabbats av Ferrantefebern, men planen är att läsa bok två i sommar. Atwoods bok har jag faktiskt inte läst. Det borde jag göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atwood borde du definitivt läsa. Den är hemsk men samtidigt känns den så trovärdig.

   Radera
 3. Alla talar om Ferrante, men jag har inte läst något av henne än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte läsa allt samtidigt. Dessvärre :)

   Radera
 4. Jag har inte heller läst Ferrante. Och är mycket sugen på Atwoods bok. Har dock haft svårt att hitta den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bibliotek har nog Atwood. Mitt var det kö på fast så småningom.

   Radera