torsdag 2 juni 2016

Veckans ord på G

Vi har kommit till G denna vecka. Dags för bokstaven G och näst sista bokstaven innan sommarlovet. Här kommer fem ord som börjar på just bokstaven G, som jag vill att ni parar ihop med författare och verk på precis vilken bokstav ni vill. Läs mer här

gata

givmild

groda

gråta

gröt

Det finns en bok från där jag bor som heter Gata upp och gata ned. Boken är skriven lokalt och handlar om stadens äldre bebyggelse och förändringar. Den tänker jag får vara dagens svar.

Givmild är väl det som Jane och hennes blivande äkta man mr. Bingley anklagas för att eventuellt bli. Mr. Bennet säger väl att de kommer att vara givmilda även om det inga pengar finns.

Jag tänker tillbaka till när jag och min syster lyssnade på Kalle Stropp och Grodan Boll. De var lite gulliga och ja, ibland måste nostalgin slå till. Så en groda i form av en fabel.

Gråta gör jag ibland. Oftare till film än bok. Jag läste dock om Ulrike och kriget och Ulrike och freden av Vibeke Olsson alldeles nyligen. Då grät jag allt en skvätt. Mest för att det är så synd om henne.          

Att det äts gröt i Vilhelm Mobergs Utvandrarna är allmänt känt. Att gröt åts under nödåren är något som en pratar om i historian också. Mina elever brukar förfasas över det och tycker det hemskt med Anna.      
6 kommentarer:

 1. ja visst! Kalle Stropp och Grodan Boll. de var roliga. måste verkligen läsa Vibeke Olsson

  SvaraRadera
 2. Jag valde också Grodan Boll :D

  SvaraRadera
 3. Åh, Grodan Boll. Vilken nostalgi. Jag läste om Ulrike när jag var liten och grät också en skvätt.

  SvaraRadera
 4. Fina associationer! Och åh, denna gröten... <3

  SvaraRadera