måndag 15 juli 2019

The BeguiledDet är amerikanska inbördeskriget och på en flickskola i södern finns det bara ett fåtal lärare och studenter kvar. Hit kommer corporal John McBurney väldigt skadad. Han tas om hand om av dessa flickor och kvinnor. De är sydstatare och han nordstatare fast det är inte det största problemet. Det är sommar och känslor lever utan på skinnet. McBurney har ingen önskan om att återvända till kriget och försöker övertala mrs. Farnsworth och ms. Morrow om att få stanna kvar. Den senare uppvaktar han till den milda grad att hon tänker sig ett liv med honom. Detta enbart innan han har en kärleksaffär med en av de äldre studenterna.

Det här är en nyinspelning och Sofia Coppola har regisserat. Kirsten Dunst, som samarbetat med Coppola tidigare, är med även denna gång. Det finns något visst med hennes stil som känns som ett dammigt rum där solen lyser igenom. Jag säger inte att det är dåligt utan bara att det finns där. Eller alltid, kanske de filmer där Dunst dyker upp och som utspelar sig i en dåtid.

Filmen är välgjord och det känns som om jag själv är lika varm som tjejerna. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om själva handlingen. Är vi kvinnor så hemska att vi överger varandra för en man, vilket händer. Eller är vi de där som håller ihop och ger igen, vilket också händer. Jag gissar att båda är rätt. Det är rätt bra att kvinnornas plats får mest utrymme och att det inte blir en film om kriget igen. Den här såg jag på Viaplay.

2 kommentarer:

  1. jo, kvinnor och män kan göra allt möjligt, verkar intressant film

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, fast i den här filmen verkar den enda mannen bara slippa undan ansvar.

      Radera