lördag 27 juli 2019

Min bokresa #18 - böcker med jultema

Camilla på Mitt bokintresse har en bokfrågeserie som pågått i nästan ett år. Jag hänger på då och då. Här är jag på jultemat.

Jag har väl inte riktigt läst väldigt många julböcker. Eller jo. Julböcker är ju trevliga och barnböckerna jag läste som barn finns ju kvar. Astrid Lindgrens böcker har jag ju läst och dessutom Elsa Beskows böcker.

En speciell plats i mitt hjärta har också Selma Lagerlöf som ofta skriver om julen på sitt lite speciella sätt. Det finns många fina noveller om julfirande på gott och ont i hennes repertoar. De novellsamlingar jag tänker på är Kristuslegender och Troll och människor.

Charles Dickens En julsaga har jag läst på svenska och engelska och analyserat på båda språken. Visst är den bra men jag är något trött på den. Dickens har också skrivit spökhistorier som heter Christmas Ghost Stories. 

I vintras läste jag Lucy Diamonds Snöfall över strandcaféet och Ett julmirakel om dagen av Poppy Alexander. Anna Fredrikssons 11 nätter före jul är riktigt bra och typisk författaren. Jenny Colgans charmiga serie om bageriet på strandpromenaden har en julbok som är precis lika charmig. Den heter Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden. 

Radioteatern gör några julnoveller varje jul men de försvinner med jämna mellanrum. De kan man bara lyssna på. Fast det är 20-30 minuter rätt bra lyssning om du hittar dit.

2 kommentarer: