torsdag 16 augusti 2018

Böckerna alla läste när det begav sig

Selmastories har en lista över böcker som alla läste när det begav sig. Jag fick lite blodad tand efter deras klassikerlista så ska vi se hur många jag läste från den här listan?


1. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón - Nej, den försvann från min radar. Det var under åren jag pluggade religion och hade kanske ett ganska smalt fokus på läsning som inte var kurslitteratur.

2. Da Vinci-koden av Dan Brown - Läst och hans näst bästa bok. Änglar och demoner är bäst.

3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson - Jo, jag har läst och var nog den som retade mig mest på den. Alla andra älskade den så mycket.

4. En man som heter Ove av Fredrik Backman - Jo, läst och grät. Älskar Ove hans butterhet.

5. Omgiven av idioter av Thomas Erikson - Nej, inte i dess helhet.

6. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante - Jodå, läst men inte läst vidare. Inte av ointresse utan av respekt. Min hjärna vill vara med och på.

7. En dag av David Nichols - Funderar alltid på att läsa den men det blir inte av.

8. Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti - Jodå, den har jag läst. Men inte hennes bästa bok.

9. Flyga drake av Khaled Hosseini - Den har jag läst men år senare än alla andra. Vacker i enkelhet.

10. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson - Jag såg filmerna först, och sedan läste jag. Jag älskar böckerna och har läst Lagercrantz också. Jag gillar även filmatiseringarna som tolkar på sina sätt och lyfter olika saker. Saknar dock Larssons röst i de senare böckerna även om de är bra.

11. Livet efter dig av Jojo Moyes - Nej, och jag tror inte det kommer att ske. Jag gillar filmen men känner att det är lagom.

12. Störst av allt av Malin Persson Giolito - Lite senare men vilken läsning. Den knockade mig på ett sätt som jag inte trodde.

13. Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi - Jo, den är läst. Musikmajjen är så bäst.

14. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson - Jag har börjat men inte avslutat. Det är inte min typ av bok.

15. Naiv. Super. av Erlend Loe - Nej.

16. Mig äger ingen av Åsa Linderborg - Jag vet inte om jag kan. Jag har läst utdrag och grät. Kände igen mina elever, deras pappor, min pappa, min farfar, min farbror och jag grät. Jag klarade inte mer. Hur klarade Åsa att skriva den här? Eller ska jag. Diskussionen har pågått i mitt huvud sedan boken kom.

17. Svinalängorna av Susanna Alakoski - Den här ska jag läsa men läslistan och böcker som kommer gör att alla man ska läsa hamnar längre ned än de borde.

Nio böcker av 17 känns okej. Det är ju trots allt hälften. En del kommer jag aldrig att läsa, medan andra kanske blir lästa. Tror jag i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar