torsdag 2 augusti 2018

Begynnelse av Dan BrownBegynnelse är den femte boken om Robert Langdon. Denna gången är han inbjuden till en föreläsning av en före detta student och numera god vän, Edmond Kirsch, på Guggenheim i Bilbao, Spanien. Det börjar bra men så mitt i presentationen mördas Kirsch. Det alldeles innan han ska förklara människans ursprung, religion och allt som har med vår skapelse att göra. Langdon och Ambra Vidal, intendent och förlovad med Spaniens kronprins, ger sig av tillsammans för att lista ut vad det var som Kirsch skulle berätta för världen och faktiskt publicera det.

Det skulle vara en lätt sak om inte den kungliga livvakten är övertygad om att Langdon har kidnappat Vidal och ev. mördat Kirsch. Flykten tar dem från Bilbao till Barcelona. Där har Kirsch bott och det visar sig att han har varit i kontakt med biskopen i Sagrada Família, katedralen i Barcelona. Till deras hjälp har de också den artificiella intelligens som Kirsch skapat. Kirsch dröm är att förklara människans ursprung och kanske få religion och vetenskap att förstå varandra.

Så, jag är inte helt såld på den här boken. Troligtvis har det att göra med att det handlar om diskussionen mellan religion och vetenskap och jag har tillbringat flera timmar de senaste åren med att läsa in mig på detta. I den nya kursen religion på gymnasiet är det ett eget kunskapskrav och det gäller ha kunskap om det. Religion och vetenskap samt vårt ursprung är knepigt och kräver mycken kunskap. Det är här som boken kommer in. Den har en viss amerikansk kontext gällande just religion och vetenskap och jag känner att jag inte vill läsa detta. Jag har läst så mycket om det att jag irriterar mig lite på Brown. Därför tog det lång tid att läsa boken. Jag påbörjade den samtidigt som jag började undervisa detta moment i några klasser. Kanske var det ett misstag.

Jag gillar Dan Browns böcker men den här, i likhet med Den förlorade symbolen, lite trög och svår att ta sig igenom av den orsaken. Trots det är det okej läsning med en hel del spänning. Browns vanligaste signatur är korta kapitel men här tror jag att han faktiskt skrivit några längre både här och där.

2 kommentarer:

  1. Har alltid gillat Browns böcker men hört ganska mycket halvbra/negativt om den här så inte lika sugen längre :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med. Den var liksom seg men det är jag det. Du kanske älskar den. Fast det finns andra böcker som kan få ta mer tid.

      Radera