fredag 31 augusti 2018

Helgfrågan v. 35



Mias helgfråga är som följer denna vecka:

Har du något tips på en bok som har några år på nacken men är riktigt läsvärd?
Bonusfråga: Vad gör ni mot tröttheten?

Ja, vad kan det vara. Kanske är Änglar och demoner av Dan Brown något att plocka upp. Den är bra och faktiskt riktigt spännande.

Det vet jag inte för jag är trött själv. Jobba mindre timmar :). Eller vila och dricka te och sova svalt. Men jag är terminsförkyld så det får ta sin tid.

torsdag 30 augusti 2018

Day 30 saddest character death

Jag kan inte komma på någon så här på rak arm. Kanske när Lexie Grey i Grey's anatomy dog. Då slutade jag se serien så jag gissar att det var ett viktigt ögonblick för mitt intresse av serien.

onsdag 29 augusti 2018

Day 29 Current T.V show obsession

Numera streamar jag allt men jag måste nog säga att jag gillar Blacklist. En serie där allt inte är vad det verkar.

tisdag 28 augusti 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: Nostalgiveckan

Veckans utmaning handlar förstås om minnen eftersom vi pratar nostalgi den här veckan. Och nu vill jag att ni delar med er av era egna kulturella minnen. Ta en titt på listan nedan och välj ut vilka du vill svara på. Alla eller en – du väljer själv! Svara i kommentarsfälten nedan eller på egen blogg (men länka nedan så vi andra hittar till dina svar).

Dina tre bästa låtar att gråta ut till efter att det tagit slut med pojk/flickvännen?
Ja, det skulle väl vara All by myself av många sångare, Celine Dion är en av dem som gör den riktigt bra. Erasures Love to hate you är verkligen passande och lite uppiggande. It must have been love av Roxette.

Första egna inhandlade skivan (SP/LP/CD/whatever men kom inte dragande med spotifylistor, va?) Look sharp med Roxette. LP faktiskt även om det fanns CD hade jag inte riktigt kommit dit än. Den skivan finns inte kvar idag. Den är makulerad :).

Tidstypiska modeplagget/modedetaljen du verkligen minns att du hade och var stolt och glad över
Det är inte jag. Med jag menar jag mode har aldrig varit min grej även om jag var i monokrom fas på åttiotalet. Svart och vitt var inne någon gång och det hängde jag med på.

Den första ”riktiga” boken du läste själv (bestäm själv vad som är ”riktig”, om det innebär mer text eller svårare meningar, men alltså boken du kände att du verkligen var stolt över att ha klarat av). 
Det var nog faktiskt en Lagerlöf i femman. Det var ingen ny bok och språket var verkligen inte lätt men jag var stolt som en påfågel.

Godnattsagan som lästes tusen gånger Jag älskade den grimmska versionen av Askungen där duvorna pickar sönder styvsystrarna och sedan var det saga till som jag inte minns namnet på. De lästes ofta ett tag.

Bokserien du läst om och om igen Jag har för mig att Heidi lästes flitigt och ofta

Det här godiset minns jag! Alla hårda karameller som gick att köpa i lösvikt och så fick man peka på vad en ville ha. De kostade kanske 30 öre eller 50 öre. De var lite dyrare och den med saltlakritssmak var bäst.

Det här är den godaste GB-glassen genom tiderna Lakritspuck från åttiotalet är och förblir godast. Den kom i nyversion för något år sedan men det var inte samma sak.

Filmen ”alla” såg och vad du tyckte om den Dirty Dancing som alla såg och även om jag tyckte om den var den ingen favorit. Tjejer skulle gilla den filmen och jag, jag föredrog Star Wars. Det var inte riktigt okej då kan jag säga. Kan nog citera den senare serien bättre än Dirty Dancing. 

Färger på badrummets inredning där hemma när du var barn? Vi hade ett badrum och en gästtoalett. Den ena var orange och den andra var grön. Sedan blev det åttiotal och mamma bytte ut dem båda mot babyrosa. Numera är allt mitt vitt och så även mina föräldrars badrum. Trender.

måndag 27 augusti 2018

7 saker du kan göra när du lyssnar på ljudbok (fast kanske inte just jag)

Selmastories har en lista av vad du kan göra när du lyssnar på ljudbok. Ska vi se vad jag gör?

1. Måla naglarna - ja, det är ju verkligen min grej så nej.
2. Gå på promenad - det gör jag. Inte i skogen utan hemma på asfalt eller cyklar.
3. Gosa med djur - nej vad tråkigt. Det vill man ju göra med full uppmärksamhet.
4. Sminka sig - ha,ha, ha nej, eftersom jag använder mascara går det ju ganska, ganska fort.
5. Ta ett bad - inget badkar.
6. Sticka - det gör jag och det är avslappnande.
7. Fixa i trädgården - det gör jag ibland, ibland inte. Suset i öronen från vanliga träd är också trevligt.

Men jösses, det finns annat du kan göra med ljud i öronen.

Jag handlar. Lista, ljudbok och en korg. Sedan går jag runt och lyssnar, skrattar, gråter ( John Green din typ), och tar toapapper.

Jag tvättar också med ljud i öronen. Då jag bor i lägenhet har jag ju gemensam tvättstuga och då sätter jag på ljudboken och går ned och pysslar runt. Bäst med manglingen och ljudbok.

Eftersom jag hatar att diska blir det även då ljudbok eller podd. Roliga saker vill man ju inte göra med ljudbok. Tråkiga saker som bara kräver muskelminne fungerar bra. Inte dammsugande då det låter för mycket.

Blogga fungerar också faktiskt ibland. Även att betala räkningar och annat. Jag har lyssnat på ljudböcker i flera år och vant mig vid att koppla bort hjärnan och bara lyssna. Sortera strumpor är en klar tidsvinst.

söndag 26 augusti 2018

Day 28 First tv show obsession

Ja, mm, det var svårt. Det får nog bli Arkiv X. Jag älskade den serien i början 1990-talet. Omtitt var inte lyckat. Den har daterats i vissa avsikter ganska rejält.

lördag 25 augusti 2018

Day 27 Best pilot episode

Faktiskt är det Arkiv X från början av 1990-talet. Scullys halvfascination med sitt nya uppdrag och Mulders allt annat än normala värld är något speciellt.

fredag 24 augusti 2018

Helgfrågan v. 34


Helgfråga hos Mia. De är som följer:


Vilken faktabok är du sugen på?
Bonusfråga: Vilket är ditt bästa weekendtips?

Den faktabok jag borde läsa och kanske inte är superduper sugen på heter Effektiv bedömning. Vi får se om jag börjar bläddra i den.

Ett trevligt weekendtips är att plocka svamp :). Det är dessutom gott så småningom. För den som vill åka längre bort än svampskogen är Tjolöholm slott fint, eftersom det ligger vid havet och stugorna är rätt tidstypiskt inredda. Eller svampskog och spa? Loka brunn.

torsdag 23 augusti 2018

Day 26 Season finale

Den säsongsfinal som alltid kommer att chocka mig lite sådär är The Fall säsong 1. Jag har inte sett säsong två än för jag känner att det kommer kräva en del av mig. Det är så ibland med vissa serier att de kräver att jag är på i själ och sinne. The Fall lämnade mig lite skärrad.

onsdag 22 augusti 2018

Day 25 A show you plan on watching ( new or old)

Någon gång ska jag börja se Gilmore Girls. Alla älskar den serien så jag måste se vad det hela handlar om.

tisdag 21 augusti 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning - höstmåsten

Höstnytt är temat för veckan, och därför går veckans utmaning i höstens tecken.

Tipsa om det bästa som händer i höst! Det kan vara böcker, film eller tv. Eller kanske någon teaterpremiär eller konsert som inte bör missas. Dela med dig av dina allra mesta måsten i höst!

Alltså jag vet inte. Kanske att Släkten släpper en ny bok nu i september. Annars är jag lite seg med vad som händer.

måndag 20 augusti 2018

24 Best quote

Jösses, kanske är det inte allt annat än lätt. Några favoriter finns ju.

"Now, everybody knows the basic erogenous zones. You got one, two, three, four, five, six, and seven. ... OK, now most guys will hit one, two, three and then go to seven and set up camp. ... You want to hit 'em all and you wanna mix 'em up. You gotta keep 'em on their toes. ... You could start out with a little one. A two. A one, two, three. A three. A five. A four. A three, two. Two. A two, four, six. Two, four, six. Four. Two. Two. Four, seven! Five, seven! Six, seven! Seven! Seven! Seven! Seven! Seven! Seven! Seven! Seven! Seven! [holds up seven fingers] " - Monica - Friends

Niles: “Can you tell me, with any certainty, that in such a vast universe there isn’t intelligent life on other planets?”
Frasier: “At the moment, I’m not sure there’s intelligent life in this kitchen.”

Frasier: “As we speak, hordes of viral Visigoths are hurling themselves over the battlements of my immune system, laying waste to my…Oh, dear God, you see how weak I am? I can’t even finish a simple Visigoth metaphor.”

söndag 19 augusti 2018

Både långa och korta

Sidan Selmastories har listat de 40 bästa ljudböckerna mellan 1 och 15 timmar. Jag tänkte gå igenom listan för att se vilka som jag har läst och vilka som jag tänker läsa. Svart markerade har jag läst och de jag tänker läsa kommenterar jag.


1 timme
Shirins första fall av Katarnia Wennstam

1,5 timme
Om svar anhålles av Carin Hjulström och Lennart Hjulström
Sjukt stressad av Anna Bennich Karlstedt - den här tänker jag lyssna på för att jag känner att det kan passa mig.
För dem jag älskar av Anna Jansson

2 timmar
Late Bloomer av Emma Hamberg
Processen av Malin Persson Giolito - kanske eftersom hennes skrivande lämnade mersmak.

2,5 timmar
Allt vi inte pratar om av Ida Östensson och Thor Rutgersson

3 timmar
Risk för regn av Anna Fredriksson - den ska läsas eftersom jag gillar Fredrikssons böcker.
Den vedervärdige boktjuven av Joakim Palmkvist
Min superkraft av Viktor Frisk

4 timmar
Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer - kanske men jag är kluven. Ibland briljant, ibland superjobbig. Mitt förhållande till Skäringer är inte lätt.
Ibland mår jag inte så bra av Therese Lindgren - den här måste jag läsa. Jag känner att den är mina elever i nötskal.

5 timmar
Ja jag har mens, hur så? av Clara Henry - jag förstår inte varför inte. Jag har haft läsoflyt i år och den här hamnar längre ned i högen för varje gång.

6 timmar
Kallocain av Karin Boye
Disa av Denise Rudberg

7 timmar
Yrsel av Annika Widholm
Stanna av Flora Wiström

8 timmar
Bara du av Ninni Schulman
10 år occh 1000 piskrapp av Ensaf Haidar
Förr eller senare exploderar jag av John Green

9 timmar
Livet av Ken Ring
Omgiven av idioter av Thomas Erikson - läst delar med elever. Borde läsa klart den.
Under det rosa täcket av Nina Björk
Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker
Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

10 timmar
Silvervägen av Stina Jackson
Allsvenskan enligt Lundh av Olof Lundh
Sonjas andra chans av Åsa Hellberg
Bara ett barn av Malin Persson Giolito - tror det.

11 timmar
Anna Svärd av Selma Lagerlöf - borde läsa om den här serien.

12 timmar
Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Märkta för livet av Emelie Schepp

13 timmar
I fel sällskap av Viveca Sten
Störst av allt av Malin Persson Giolito

14 timmar
Mikael Persbrandt: så som jag minns det av Carl-Johan Vallgren
Kvinnan i fönstret av A.J. Finn
Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

15 timmar
Allt eller inget av Simona Ahrnstedt - jodå, den ska läsas eller lyssnas på. Det är nog en fråga om humör.
Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon

lördag 18 augusti 2018

Day 23 Most annoying character

Jösses, jag tänker slänga ut en provocerande tanke. Kvinnan som är The mother of Dragons, Daenerys Targaryen, stör mig. Alltså, jag fattar att hon ska vara en riktig förebild för kvinnor men jag gillar inte hennes sätt. Hon är precis som alla andra grymma härskare och även om jag avskyr Cersei Lannister lika mycket är skillnaden stor. Cersei är en bitch medan Daenerys framställer sig som en räddare. Game of Thrones för den som undrar.

fredag 17 augusti 2018

Helgfrågan v. 33


Det är fredag, helgfråga hos Mia. Den är som följer:



Har ni några tips för att få dem att tycka om läsning? Då menar hon yngre barn.

Bonusfråga: Vilket board game tycker ni bäst om?

Nej, jag får knappt mina tonåringar att vilja läsa. Vi försöker men det går som det går. Pojkar en viss ålder läser aldrig trots att en försöker få dem. Någon sa en gång att läsa gemensamt och att läsa högt är viktigt. Gissar att det stämmer här med.

Jag gillar gamla som jag spelade som barn. Den försvunna diamanten och någon galen version av TP fast i min hemstad. Den är guld. Vem vann hockeyderbyt mellan IFK och IF är frågan.

torsdag 16 augusti 2018

Böckerna alla läste när det begav sig

Selmastories har en lista över böcker som alla läste när det begav sig. Jag fick lite blodad tand efter deras klassikerlista så ska vi se hur många jag läste från den här listan?


1. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón - Nej, den försvann från min radar. Det var under åren jag pluggade religion och hade kanske ett ganska smalt fokus på läsning som inte var kurslitteratur.

2. Da Vinci-koden av Dan Brown - Läst och hans näst bästa bok. Änglar och demoner är bäst.

3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson - Jo, jag har läst och var nog den som retade mig mest på den. Alla andra älskade den så mycket.

4. En man som heter Ove av Fredrik Backman - Jo, läst och grät. Älskar Ove hans butterhet.

5. Omgiven av idioter av Thomas Erikson - Nej, inte i dess helhet.

6. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante - Jodå, läst men inte läst vidare. Inte av ointresse utan av respekt. Min hjärna vill vara med och på.

7. En dag av David Nichols - Funderar alltid på att läsa den men det blir inte av.

8. Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti - Jodå, den har jag läst. Men inte hennes bästa bok.

9. Flyga drake av Khaled Hosseini - Den har jag läst men år senare än alla andra. Vacker i enkelhet.

10. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson - Jag såg filmerna först, och sedan läste jag. Jag älskar böckerna och har läst Lagercrantz också. Jag gillar även filmatiseringarna som tolkar på sina sätt och lyfter olika saker. Saknar dock Larssons röst i de senare böckerna även om de är bra.

11. Livet efter dig av Jojo Moyes - Nej, och jag tror inte det kommer att ske. Jag gillar filmen men känner att det är lagom.

12. Störst av allt av Malin Persson Giolito - Lite senare men vilken läsning. Den knockade mig på ett sätt som jag inte trodde.

13. Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi - Jo, den är läst. Musikmajjen är så bäst.

14. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson - Jag har börjat men inte avslutat. Det är inte min typ av bok.

15. Naiv. Super. av Erlend Loe - Nej.

16. Mig äger ingen av Åsa Linderborg - Jag vet inte om jag kan. Jag har läst utdrag och grät. Kände igen mina elever, deras pappor, min pappa, min farfar, min farbror och jag grät. Jag klarade inte mer. Hur klarade Åsa att skriva den här? Eller ska jag. Diskussionen har pågått i mitt huvud sedan boken kom.

17. Svinalängorna av Susanna Alakoski - Den här ska jag läsa men läslistan och böcker som kommer gör att alla man ska läsa hamnar längre ned än de borde.

Nio böcker av 17 känns okej. Det är ju trots allt hälften. En del kommer jag aldrig att läsa, medan andra kanske blir lästa. Tror jag i alla fall.

onsdag 15 augusti 2018

Ska jag vara ärlig?

Det är klassiker vecka hos Kulturkollo och på Selmastories har de 17 böcker som de flesta ljuger om att de har läst. Så, ska vi se om det stämmer?

1. Flugornas herre av William Golding - Jodå, den är läst på svenska och engelska. Bra på sitt sätt men är väl kanske lite daterad.

2. Alice i underlandet av Lewis Carroll - Jodå, också läst men ska jag vara ärlig har jag glömt mer än jag kommer ihåg. Inget för mig.

3. Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald - Läst på svenska, förvirrad och sedan engelska och mer förvirrad. Båda filmerna och faktiskt lämnar handlingen mig ganska tom. Detta var ingen bok för mig.

4. Möss och människor av John Steinbeck - Läst och älskar. Har läst med elever också och de älskar den med. Det är ju en berättelse om hårt arbetande drängar, och de känner igen sig.

5. Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde - Nej, inte läst den här. Jag har faktiskt nästan bara läst hans dramer.

6. Dödssynden av Harper Lee - Den läste jag för något år sedan och uppföljaren.

7. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie - Jodå, den är läst. På engelska på högstadiet om jag minns rätt.

8. Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez - Jodå, den har jag läst. Minns att jag var kluven till den.

9. Glaskupan av Sylvia Plath - Nej, och jag funderar mycket över den. Den är knappast en lätt läsning. Kanske en dag tar jag mig an denna.

10. 1984 av George Orwell - Jag läste denna på gymnasiet men föredrar Huxleys dystopi. Den är en klassiker och alluderas till i tid och otid. Big Brother är ju kanske det mest typiska.

11. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams - Jodå, den här har jag läst i sin helhet. Den tappar lite i den sista delen men min typ av humor.

12. Anne Franks dagbok av Anne Frank - Finns det människor som säger att de läst denna men inte gjort det? Konstigt. I åk 5 läste jag den kanske en gång var tredje vecka. Underbar upptäckt för slukaråldern.

13. Svindlande Höjder av Emily Bronté - Jodå, men jag gillar Jane Eyre mer. Den här kärlekshistorien gör mig tokig.

14. Mästaren och Margarita av Michail Afanasevic Bulgakov - Jodå, och den är så absurd och så rysk. Jag älskar den.

15. Jane Eyre av Charlotte Bronté - Oja, läst. Har aldrig filmatiserats väl. Finns rätt mycket fan fiction kring denna. Kvinnan på vinden och någon mer som jag inte kommer ihåg.

16. Sagan om ringen av JRR Tolkien - Nej, inte i sin helhet insåg jag för något år sedan.

17. Räddaren i nöden av J.D. Salinger - Nej, det har jag inte för jag kommer inte förbi sidan 74. Den kommer aldrig att bli läst.

Jo, jag har läst 15 av de 17 människor ljuger om. Faktiskt har jag läst dem även om det kanske var några år sedan. De är i alla fall lästa och jag minns de flesta med ett gott minne.

tisdag 14 augusti 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: klassiker - flipp eller flopp?

Det är klassikervecka hos Kulturkollo och utmaningen är som följer:

Det finns hur många listor som helst med böcker man ”ska” ha läst och filmer man ”ska” ha sett, men att de är kända är definitivt ingen garanti för att de är bra. Veckans utmaning handlar om att hitta flippar och floppar i klassikernas värld. Berätta om dina favoritklassiker och såga de du inte alls förstår dig på. Skriv om böcker om du vill, eller filmer, musik, konst eller något helt annat. Berätta om fantastiska läsupplevelser du aldrig kommer att glömma, filmer du sett om och om igen, eller grotta ner dig i de där fruktansvärda kulturupplevelserna som gett dig men för livet.

Skriv ett inlägg på din blogg eller i sociala medier. Tagga gärna Kulturkollo så att vi kan se alla inlägg. Självklart går det också bra att svara i en kommentar.

Dags att hylla och såga alltså!

En klassiker som jag inte kan ta till mig är verkligen Dödssynden av Harper Lee. Visst den är bra men rasismen finns där hos alla och jag tycker om att den är aningens överreklamerad både som bok och film. En annan klassiker som jag suckar tungt över är Den unge Werthers lidanden. Säkert bra på sin tid men alldeles för flummig för mig. För att inte prata om Tjänstekvinnans son av Strindberg. Den plågade jag mig igenom. Jag nästan hörde Strindberg sitta och puffa och huffa när jag läste. Vet hut! hörde jag honom säga då och då. Nej, drama och inte bok är min melodi. Novellerna är också bra.

Jag älskar ju mina ryssar och kan bli lite nostalgisk när jag tänker på dem. Därför får Mästaren och Margarita av Bulkov den stora äran att vara huvudklassikern från landet i öst. Underbar i sin form. En annan klassiker, som jag gillar även om den kanske är för modern, är Möss och människor som går att läsa på så många nivåer.

Gudfadern är en filmserie jag inte förstår mig på. Jag gillar den men den är liksom inte relevant för mig. Den bästa som någonsin gjorts? Nja. Klassiker, jo men inte för mig. Hatkärleken till Det sjunde inseglet består men visst är den en klassiker i ordets rätta betydelse. En film som jag tycker om och som nog räknas hit är Some like it hot med Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemon. De två sista klär ut sig till kvinnor och Curtis faller för Monroe men Lemon får en uppvaktare. Den är ganska normbrytande för sin tid.

måndag 13 augusti 2018

Läser just nu

Läser just nu:
Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med av Johanna Nilsson

Läste just ut:
Skuggornas tid av Agneta Arnesson Westerdahl

Läser snart:
Någon bok jag borde avsluta. Vi får se vilken det blir.

Senaste boken jag fick:
Den illustrerade versionen av Fången från Azkaban. 

Senaste väldigt övertygande recensioner:
Ja, du det var svårt. Jag läser och funderar och övertygas väldigt sällan.

Biblioteksböcker:
Inga just nu.

Böcker som funnits på min att läsa snart-lista i över ett år:
Lucy Dillons bok från 2016.

En bok jag sparar till en riktigt dålig dag:
Se ovan. Den dåliga dagen verkar inte ha kommit än.

Högst upp på önskelistan just nu:
Friår med riktigt bra lön. Fan vad jag skulle läsa :).

Ser fram emot:
Snart kommer nästa film från HP-världen. Får se om den är bra.

söndag 12 augusti 2018

Helt klart skulle-tag

Undrar var jag hittade denna. Någonstans för länge sedan i alla fall. Den har legat i utkast ett tag oavsett.

1. En bok som helt klart skulle ha en uppföljare.

Hmm, kanske, det hade ju varit trevligt om Anna Karenina hade fått en uppföljare. Fast nu är det lite kört. Jag hade gärna sett att Jane Austen skrivit en uppföljare till Stolthet och Fördom. Det är ju ändå kända författares favoritfanfiction. P.D James, Curtis Sittenfeld och Helen Fielding har ju liksom tagit sig an historien i en helt annan form. Det är ju fan fiction i ett nötskal.

2. En bok som helt klart skulle ha en spin off-serie.

Jag skulle gärna se en spin off-serie om Hermione Granger. Hon är kanske den coolaste tjejen i fantasyvärlden och borde få mer cred. Trolldomsminister Granger och hennes öden och äventyr.

3. En författare som helt klart skulle ha skrivit fler böcker.

Svårt att säga men det finns väl några som borde skrivit fler. Jag säger Tove Jansson. Hon kan inte skriva för få böcker.

4. En karaktär som helt klart skulle ha blivit tillsammans med någon annan.

Alltså jag tycker ju fortfarande att Hermione Granger inte borde blivit tillsammans med Ron Weasley. Visst han är modig men nja. Slapp lösning tycker jag

5. En bok som helt klart skulle slutat annorlunda.

Åh, vad jag hade önskat att Förr eller senare exploderar jag av John Green hade slutat annorlunda.

6. En bok som helt klart skulle ha ett filmkontrakt.

Jag skulle tycka det vore trevligt om Selma Lagerlöfs böcker filmatiserades igen. Charlotte Cederlunds serie om Idijärvi borde bli en bra filmserie.

7. En bok som helt klart skulle ha ett serie-kontrakt.

En bra serie skulle Denise Rudbergs böcker om Marianne Jidhoff bli. De är ganska bra och lagom mysiga för att vara deckare.

8. En bok som helt klart skulle ha varit skriven ur endast ett perspektiv.

Brutalt tänker jag alla deckare där vi får se mördaren tänka. Jag ids inte. Antingen gör du det ena eller det andra.

9. En bok som helt klart skulle byta omslag.

Det hela gröna omslaget till The Great Gatsby från Penguin. Det är grönt och med gul text. Hur hemskt är inte det? Hemskt.

10. En bok som helt klart skulle behållit sitt originalomslag.

The Fault in our stars bytte omslag när filmen kom. Det kändes fel. Det svenska omslaget är bäst men de andra fungerar.

11. En serie eller författare som helt klart skulle ha slutat efter en bok.

Det finns många, många deckarserier som borde ha slutat för länge, länge sedan. Jag låter resten vara osagt.

lördag 11 augusti 2018

Day 22 Favorite series finale

Svårt, svårt men kanske det där avsnittet i Buffy, okej det var några år sedan, när Spike bestämmer sig för att arbeta tillbaka sin själ. Det säger mycket om sista säsongen.

Eller den där säsongen i Grey's anatomy, under den tiden jag fortfarande såg den, när två av karaktärerna som jag gillade blev ihop och ingen dog. Bra säsong och det var nog säsong sex eller sju.


fredag 10 augusti 2018

Mamma Mia! Here we go again



Här någonstans kommer säkert någon tänka, ja men vilken lökig film. Fast den är inte det. Det är en mycket fin och rolig film. Det finns båda sorgliga, finstämda och roliga avsnitt. Det har gått fem år i filmen tror jag, 10 år i verkligheten. Sophie försöker nylansera sin mammas hotell på den grekiska ön. Sky, pojkvännen, är i New York för att lära sig hotellbranschen. Papporna kan inte riktigt komma, jo en av dem bor på ön men de andra jobbar. Mammans bästa vänner är på väg.

Parallellt med detta får vi se Donna som ung. Hur hon hittar sin väg till den grekiska ö som blev hennes och dotterns hem. Det flyter ihop väl. Är den lökig då? Jo, men ibland måste en se sådana filmer också. Dessutom en film baserad på ABBA:s musik och det finns både dur och moll i deras musikskatt. Det märks även här. Det är roligt att träffa den unga Donna och papporna. Sjunga är väl så där även om kvinnorna gör det bäst. Måste säga att alla gör sitt bästa där.

När jag gick och såg den var vi nästan full salong. En charmig film som egentligen inte utger sig för att vara något annat än charmig. Dessutom älskar jag Christine Baranski och Julie Walters. De är underbara och lagom crazy, så vill jag också bli om några år.

torsdag 9 augusti 2018

Hur mycket läst 2018?

Del två i min uppdatering. Vi får se hur det blir med antalet. Jag lämnade 2017 med 6529 sidor läste mot slutet. Jag började 2018 med att läsa Guillous tredje bok om Hamilton. Den är på 480 sidor. Oates bok är på ungefär 220 sidor. Mari Åbergs trilogi om Hanna och Göran. Totalt genererade de 915 sidor.

Jag läste och läste om de sex delarna om Zelda av Lina Neidestam. Det blev totalt 783 sidor. Sedan bestämde jag mig för att lyssna på alla sju Harry Potter-böckerna. Det är verkligen inte lite text. Totalt motsvarar de 3872 sidor.

Det blev några noveller, närmare nio. De har varit lite kortare än tidigare och tänker att de är ungefär 10 sidor i snitt. Det blir 90 sidor.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius var på 261 sidor. Den grafiska romanen om Sherlock Holmes var på 121 sidor. Browns bok är 520 sidor lång. Camilla Davidssons serie om Emma blev 1250 sidor.

Änglabarnet var 152 sidor lång. Cederlunds sista i Idijärvi-trilogi var på 284 sidor. Olssons bok var på 252 sidor. Mrs. McGinty är död är ungefär 275 sidor lång och Jack var 267 sidor.  Fredrikssons tre böcker som jag läste var totalt på 944 sidor.

Ska vi nu räkna ihop allt detta så blir det först. Efter Harry Potter-läsningen kom vi till 12 799. Så ny räkning börjar där. Ny räkning är 7217 sidor. Det kommer nog bli några sidor till. Jag har läst några böcker jag inte kommenterat än. Då ser det ut just nu.

tisdag 7 augusti 2018

Mina sidor?

Jag brukar räkna hur långt jag läser. Alltså jag har väl läst ett par miljoner sidor men det är en sorts sammanfattning hur många gånger jag läser 10 000 sidor. I år har jag varit lite off. Troligtvis har det att göra med att jag var nedsatt under våren. Jag har inte kollat av detta sedan oktober 2017. Vi gör detta i två omgångar. Slutet på 2017 är det här inlägget.

I november och december läste jag många noveller. Jag tänker att de ungefär är 27 sidor långa. Det var totalt 24 stycken. Det är 648 sidor. När jag slutade i oktober hade jag läst 3611.

Sedan läste jag ett antal böcker i slutet av 2017. Först var det De sju som såg av Denise Rudberg. Sjunde delen i hennes serie om Marianne Jidoff. Den var på 331 sidor.

Guillous två första böcker om Carl Hamilton är på 432 och 339 sidor vardera. Norra Latin var på 496 sidor. Berättelsen om O är en kort liten bok men med intressant innehåll. 185 sidor som kräver sin läsare.

En novellsamling blev det. Jonas Karlsson Det andra målet som egentligen bara finns som e-bok. Det motsvarar ungefär 75 sidor. Sonen av Lois Lowry är en ganska tjock ungdomsroman. Den är på 412 sidor.

Så 2017 slutar med 6529 sidor.

måndag 6 augusti 2018

Day 21 Favorite ship

Jo, men alltså inte en båt eller ett skepp utan snarare två personer som en tycker ska bli ihop. Ett av mina favoriter var nog Spike och Buffy från min ungdom. Numera tänker jag inte så mycket på det. Serier ser jag och det som sker det sker.

söndag 5 augusti 2018

Day 20 Favorite kiss

Detta är inget jag tänker på speciellt ofta och därför kan jag egentligen inte svara på den. Den får lämnas tom.

lördag 4 augusti 2018

Day 19 Best TV-show cast

Även om det var ett tag sedan måste jag nog säga Arkiv X. Både David Duchovny och Gillian Anderson skapade något nytt. Det är sant att de inte kom överens mot slutet. Kanske inte så konstigt med tanke på att de var två nästan jämt och gissningsvis lite olika syn på saker och ting.

fredag 3 augusti 2018

Helgfrågan v. 31


Så fredag kväll och det är varmt eller fuktigt eller bara för mycket. Jag har blivit lite sjuk så här men det går över. Det är i alla fall dags för veckans Helgfråga:Sommareditionen. Samma fråga v.27-31.

Vad läser du nu?
Bonusfråga: Har du något resetips?

Just nu läser jag Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius. Den är en gullig ungdomsbok om en tjej som blir kär. Det är kul med böcker som utspelar sig utanför Stockholm.

Resetipset idag är Helsingfors. En vacker stad med mycket historia. Väl värt ett besök om en är i närheten.

torsdag 2 augusti 2018

Begynnelse av Dan Brown



Begynnelse är den femte boken om Robert Langdon. Denna gången är han inbjuden till en föreläsning av en före detta student och numera god vän, Edmond Kirsch, på Guggenheim i Bilbao, Spanien. Det börjar bra men så mitt i presentationen mördas Kirsch. Det alldeles innan han ska förklara människans ursprung, religion och allt som har med vår skapelse att göra. Langdon och Ambra Vidal, intendent och förlovad med Spaniens kronprins, ger sig av tillsammans för att lista ut vad det var som Kirsch skulle berätta för världen och faktiskt publicera det.

Det skulle vara en lätt sak om inte den kungliga livvakten är övertygad om att Langdon har kidnappat Vidal och ev. mördat Kirsch. Flykten tar dem från Bilbao till Barcelona. Där har Kirsch bott och det visar sig att han har varit i kontakt med biskopen i Sagrada Família, katedralen i Barcelona. Till deras hjälp har de också den artificiella intelligens som Kirsch skapat. Kirsch dröm är att förklara människans ursprung och kanske få religion och vetenskap att förstå varandra.

Så, jag är inte helt såld på den här boken. Troligtvis har det att göra med att det handlar om diskussionen mellan religion och vetenskap och jag har tillbringat flera timmar de senaste åren med att läsa in mig på detta. I den nya kursen religion på gymnasiet är det ett eget kunskapskrav och det gäller ha kunskap om det. Religion och vetenskap samt vårt ursprung är knepigt och kräver mycken kunskap. Det är här som boken kommer in. Den har en viss amerikansk kontext gällande just religion och vetenskap och jag känner att jag inte vill läsa detta. Jag har läst så mycket om det att jag irriterar mig lite på Brown. Därför tog det lång tid att läsa boken. Jag påbörjade den samtidigt som jag började undervisa detta moment i några klasser. Kanske var det ett misstag.

Jag gillar Dan Browns böcker men den här, i likhet med Den förlorade symbolen, lite trög och svår att ta sig igenom av den orsaken. Trots det är det okej läsning med en hel del spänning. Browns vanligaste signatur är korta kapitel men här tror jag att han faktiskt skrivit några längre både här och där.

onsdag 1 augusti 2018

Day 18 Favorite title sequence



Det spelar ingen roll hur mycket den här serien kan irritera mig ibland men detta intro är verkligen tilltalande.