torsdag 17 maj 2018

Hett i hyllan #144

Så här sent torsdag kväll har jag rotat i min bokhylla och hittat en oläst goding. Eftersom det är torsdag undrar ju Monika följande:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag gillar ju historiska böcker och har faktiskt läst Maria Gustavsdotter så jag förstår inte varför inte denna står oläst. Kanske är det för att jag har börjat läsa på platta och har svårt för läsa pocket numera. Det kanske är så att jag ska skänka bort den här upplagan och hitta den som e-bok. Så kan det vara. Läsa den ska jag. Den verkar också vara den första i en serie av fyra böcker. Vilket inte var planen när boken skrev tydligen för där står det tre.



Baksidestext:

Det är ljummen försommar 1644 och efter gudstjänsten i Morlanda kyrka råder det full dramatik på prästgården. Prästdottern Ulrika sitter böjd över bibeln med tårarna rinnande utmed kinderna, hennes syster Katarina står i skamvrån medan deras bror Magnus får smaka på piskan.

Det som skulle vara ett oskyldigt skämt får ödesdigra konsekvenser. Ulrika flyr brådstörtat från det lilla samhället på Orust för att söka sig en framtid någon annanstans. Snart slår hon följe med en säregen grupp gycklare och hamnar mitt i ett krigshärjat Uddevalla. Hennes syskon är kvar hemma på prästgården, men de står också inför omvälvande förändringar.


Maria Gustavsdotter har skrivit en atmosfärrik och fartfylld familjekrönika som utspelar sig i 1600-talets Norden. Ulrikas bok är första delen i en planerad trilogi om tre prästdöttrar.

6 kommentarer:

  1. blivit mer intresserad av historiska böcker - kanske åldern...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara det eller att en vill veta mer. De brukar ha en enorm research bakom allt.

      Radera
  2. Jag undrar om inte jag också har den oläst nånstans i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det. Det finns mycket oläst därute.

      Radera
  3. Jag läste ofta historiska romaner förut, men jag har på något sätt tappat bort dem nu. Kanske hittar jag tillbaka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med variation tänker jag. Jag läser mer deckare idag än för fem år sedan t.ex. så en ändrar sina läsvanor tror jag.

      Radera