lördag 12 maj 2018

Olikhetsutmaningen: flipp eller flopp

Det är lördag och idag är det faktiskt Eurovisionfinal. Eftersom jag är totalt ointresserad så tänker jag jo men det var ju bra. Så det blir vad det blir. Det här är veckans olikhetsutmaning och mer kan du läsa här:

Den här veckan inspireras ordparet av ett inslag från det klassiska radioprogrammet Metropol med Ingvar Storm och Niklas Levy där en programpunkt hette ”Flipp eller flopp”. Ett koncept som återanvänds i flera andra sammanhang. Det handlade om att en panel skulle avgöra om en nysläppt låt skulle flippa eller floppa.

I bakhuvudet har jag också av kvällens semifinal inför Eurovision-finalen på lördag. Benjamin Ingrosso tävlar för Sverige och det var väl inte direkt min favoritlåt i den svenska tävlingen. Inte flopp kanske, men inte heller flipp. Nu behöver eller flippar och floppar absolut inte handla om musik, det kanske som vanligt ges exempel från all möjlig kultur.

Veckans ordpar är alltså flipp och flopp!

Floppar är nog aldrig kul att vara med om. Det finns ju några kända som plastcykeln som vägde mer än en vanlig. Göta Kanal är faktiskt en flopp. Den grävdes för att korta restiden Stockholm-Göteborg. När den väl var klar kom tåget och gjorde om all restrafik för all framtid. Kanalen användes i några år men inte till den arbetsinsats som krävdes. Läste för många år sedan att det var miljontals arbetstimmar som lades ned för att gräva kanalen.

En bok som totalfloppade trots hypen var Strindbergs stjärna. Jag kommer ihåg att vi fick inbjudan att lyssna på en författarkväll genom jobbet. Jag gick aldrig men så här efteråt var nog hypen större än den borde ha varit.

Flipp är väl allt som går bra. Eller som går bra så småningom. Jag tänker på både L.M Montgomery och Laura Ingalls Wilder som refuserades först. De blev ju författare och läses än idag. En annan sak som flippade var nog Internet. Även om det finns nackdelar så är fördelarna stora. Jag hade aldrig haft så mycket läsinspiration eller interagerat med så många om saker jag tycker om.

7 kommentarer:

 1. kul att se på Melodifestivalen, många duktiga,
  trevligt om Göta Kanal med Timothy West och Prunella Scales:
  https://urplay.se/program/203758-kanaler-batar-och-karlek-gota-kanal-sveriges-stolthet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, melodifestivalen kan vara kul. Den dokumentären har jag inte sett. Däremot har jag läst mycket om kanalen för arbete. Mina elever är anläggare och då är största bygget i Sverige en fördjupning i historia.

   Radera
  2. kanalen största turist attraktionen nu, tur att folk fick arbete då. Och 200 miljoner njuter och roar sig med alla de bästa musikgenrer länderna har att bjuda.

   Radera
 2. Har aldrig hört talas om ordet flipp förut. Göta kanal var en flopp när den byggdes men nu är den kanske inte det längre. Jag vet inte hur mycket den betyder ekonomiskt i turisminkomster numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är nog rätt bra som inkomstkälla tror jag. Men den snabba resan till Göteborg blev den aldrig.

   Flipp är väl ganska ovanligt. Vet med mig att det användes i sporten under några år.

   Radera
 3. Ja, internet blev knappast en fluga ... Jag visste inte att Montgomery och Ingalls Wilder refuserades. De har skrivit några av mina favoritböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det tog ett tag innan de insåg storheten med både författare och Internet.

   Radera