Rött ja, är ju blodets, livets, passionens och krigets färg. Därför tänker jag på Rosornas krig av Conn Iggulden. Det är en serie med fyra böcker som utspelar sig mellan släktena Lancaster och York. Att det röda finns med är genom Lancasters röda ros och Yorks vita ros.Kriget ledde till att Tudorätten tog makten och deras ros var en blandning mellan de två tidigare ätternas vapen.
Som barn eller ung tonåring läste jag Röda Nejlikan och tyckte mycket om den. Även om den är historiskt inkorrekt här och där så var det underhållning och tja, varför inte. Det är i alla fall en bra titel och speciellt som den kallas gudsblomman och även var symbolen för den vänstra politiken. Kanske lite fel översatt från början.
Blå förekommer ofta i musik. Kanske för att det alltid handlar om havet. På nittiotalet och även början av 2000-talet användes känd musik för göra reklam för öl. Vi brukar titta på den reklamen ibland i skolan för att analysera bildspråk, ljud och färgsättning. Det är mycket blått där.
Annars förekommer blått i en del boktitlar och i detta fall tänker jag på Agatha Christies Mysteriet på det blå tåget med Poirot som mysterilösare. Han gillar tåg den gode Poirot och denna gång får han hjälp av en Ms Grey. Roligt med lite ombyte.
Den blå pelargonen av Agatha Christie finns hos novellix och är en kort liten novell med Miss Marple. Den är sådär lagom spännande.
fina färg-böcker du tror upp, kan de historiska ytligt, svt visade bra dokumentär om rosornas krig, Agathas pelargoner var listigt.
SvaraRaderaPelargonerna fick jag till eftersom jag läste den förra året. Annars hade jag nog förträngt det.
Radera