tisdag 15 maj 2018

Kulturkollos tisdagutmaning: En kunglig personlighet

Kulturkollo har valt att titta lite närmare på kungligheter och lyder som följer:

I veckans utmaning vill jag att du berättar om en kunglig personlighet – någon du gillar, någon du avskyr eller kanske någon du vill veta mer om. Det kan vara en verklig person – nu levande eller historisk – eller en fiktiv kunglighet från en bok, film eller TV-serie.

Kvinnan på bilden är den danska drottningen Margrethe som är en av mina favoriter i de europeiska kungahusen. Hon verkar vara en cool dam och känns också mycket folklig. Dessutom är hon en konstnär, illustratör och översättare.

Jag gillar familjen Tudor. De är så där härligt maktgalna och passar så väl att dramatisera och skriva om. Det finns en otrolig källa av mysterium kring dessa som går att använda sig av. De älskade att styra, och de var konstant i olika konflikter, med sin egen släkt allt som oftast.

Den kunglighet som mina elever brukar fastna på är Marie Antoinette. Även om hon inte alltid porträtteras i ett så smickrande ljus alla gånger är det i alla fall en personlighet många tjejer vill diskutera. De brukar tycka om att förstå hennes liv och hur det var. Kanske för att hon dömdes för sitt utseende så ofta.

Katarina den stora av Ryssland är en mycket intressant kvinna. Hon styrde sitt land med järnhand. Dessutom sägs det att varje gång hon tröttande på sina älskare fick de en post inom administration eller armé. Inte konstigt att det blev onödiga titlar här och där. Trots detta skvaller var hennes tid på tronen framgångsrik. Hon var kusin med Gustaf III men krigade ändå med släkten. Fast min favorit är att hon kallades Katarina le grand av fransmännen, ett epitet som endast ska tillfalla en man om rätt ska vara rätt. Med henne tog Ryssland ett stort steg mot en modernare monarki och land.

8 kommentarer:

 1. det var fin serie om Tudor i svt, och dokumentär om Katarina, intressant, dessa krig är svåra att förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla krig är svåra att förstå. Tudor är alltid intressanta att läsa om eller se om.

   Radera
 2. Katarina den stora är en synnerligen intressant person. Hon blev som bekant kejsarinna genom att avsätta sin make, den svage Peter III. Han blev ihjälslagen en vecka efter statskuppen, men det var inte Katarina som beordrade detta. Hon fick flera barn. Vilka som var far till barnen var väl inte alltid så säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina är så underskattad i västeuropeisk historieskrivning. Speciellt mycket påverkade hon sitt eget lands utveckling. En av hennes många älskare blev general i kavalleriet. Men eftersom han var för tung var de tvungen att avla fram en häst som orkade med honom. Den hästrasen finns kvar idag. Det är ganska udda.

   Radera
 3. Tudors är verkligen intressanta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en såpopera med svärd och mycket konstiga relationer.

   Radera
 4. Tudors upphör aldrig att fascinera tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, de finns alltid där och kan ge mer.

   Radera