tisdag 30 maj 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: Vilket år väljer du?

Eftersom temat hos Kulturkollo denna vecka är ett år handlar även tisdagens fråga om just ett årtal.
Så här lyder veckans fråga:

– Nej! Inte ett årtal, det är för svårt. Ett decennium funkar men inte ett enda år? Vad skulle vi fylla veckan med?

– Så kul, vilken rolig idé! Jag måste genast googla!

Ungefär så spretiga var tankarna inför veckans tema här inne bland kollomedlemmarna. Vi kastade oss alltså, trots olika åsikter, ut i utmaningen årtal här inne hos oss och kör temat Året var 1917. Om du fick bestämma ett årtal som en hel inläggsserie skulle handla om vilket skulle det bli? Varför skulle du välja just det året? Vilka inlägg skulle du fylla din vecka med?

Det här är svårt tänker jag. Det finns så många intressanta årtal. Först tänker jag 1909 för rösträtten, för Selmas pris, för att då föddes Gunnar Björnstrand och Errol Flynn fast nja, ändå inte.

Sedan tänker jag 1815 för det hände så mycket då. Emma av Austen släpps, Napoleon besegras och Bismark föds.

Året jag skulle välja är 1963 istället. Det händer så mycket avgörande händelser för världen, för litteraturen och för filmen. Kennedy blir mördad och det skulle nog vara ett av inläggen. Ett annat skulle få handla om rymden och den första kvinnan som åkte runt jorden i en kapsel, Valentina Teresjkova, skulle få ett eget inlägg. Martin Luther King säger att han har en dröm, också värt ett inlägg.

Jonas Gardell föds detta år och även Lisa Kudrow. Kanske ett inlägg om komedi vore passande. Både Bergman och Widerberg regisserar en del film och de är tacksamma att skriva om. Sylvia Plath, Aldous Huxley samt C.S Lewis avlider detta år. The Beatles spelar in sitt första album och Hep Stars bildas.

Det var början på Vietnamkriget och Kongokrisen pågår för fullt under 1963. Några svenska politiker ser dagens ljus och så även några idrottare, musiker och skådespelare som idag åtnjuter rätt stor plats i rampljuset. Sångerskorna Edith Piaf och Dinah Washington avlider och de är två personliga favoriter.

Jag skulle med andra ord blanda och ge under 1963. Troligtvis skulle Stephen Kings roman 11.22.63 få lite av utrymmet också.

4 kommentarer:

 1. Oj, vilket år! Det blir massor av fina inlägg, det är nästan att jag vill utmana dig att skriva dem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Puh, eller så ska ni skriva dem i ett annat tema :).

   Radera
 2. Ja, också 1963 tycks det finnas en hel del intressant att blogga om!

  SvaraRadera