måndag 1 maj 2017

April och den otroliga världen


År 1870 så händer något som påverkar hela Europas och världens utveckling. Kejsar Napoleon III mördas och hans politiskt svage och unge son tar över och skriver på ett fredsfördrag med tyskarna och det bryter inte ut något krig. Det gör också att Frankrike fortsätter vara en monarki men närmast diktatoriska inslag. De forskare och vetenskapsmän som finns försvinner med jämna mellanrum och utvecklingen stannar av. Det är kolkraft som gäller och 1931 är Frankrike i krig med många länder och världen är i stort ett stort kolmoln. Avril, eller April, och hennes mamma och pappa samt farfar bor i Paris. De vuxna försöker komma på ett serum som får djuren att må bra men även människorna. Forska får en inte göra på egen hand så polisen kommer för att arrestera dem alla. De flyr men försvinner Aprils föräldrar mystiskt. Hon blir ensam kvar.

Tio år senare, 1941, lever April ensam i Paris med Darwin, sin talande katt. De försöker komma på föräldrarnas serum som bota djur och kanske växter men det går sådär. Polisen jagar henne och hon har inte träffat sin farfar på tio år. En dag träffar hon Julius, en ung skurk och polisinformatör, som sätter igång händelser och snart visar det sig att Aprils föräldrar är kidnappade och nu tänker hon leta reda på dem.

Detta är en skön fransk film i dystopigenren. Franskt utseende och franskt tal gör att den knappast är för små barn utan kanske lite äldre. Den har en tydlig handling och lagom galna saker för att fungera i en fantasivärld men ändå trovärdig. Jag läste Guldkompassen för några år sedan och tänker på steampunkfantasy när jag ser den här. Gammelmoderna saker som t.ex. flyger eller att ånga används på de mest galna sätt. Det är spännande och vältecknat och spelat. Den här hittade jag på C more.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar