måndag 28 november 2016

Tillbaka till framtiden

Egentligen har inte denna film något med framtiden att göra. Eller så har den det. Marty McFly är en kille med ganska mycket otur. Han kommer sent och han får inte alltid som han vill. En kväll ska han hjälpa Doc med experiment som involverar lite plutonium och skumma snubbar i en folksvagnsbuss. Plutoniumet ska in i en DeLorean. Saker händer och Marty flyr i bilen.

Marty klarar sig men hamnar i 1955. Nu vill han inget hellre än att komma hem. Det är dock lättare sagt än gjort. För precis som 1985 växer inte plutonium på träd. Förutom det är ju det lite jobbigt med mamma och pappa som är precis som alla andra tonåringar.


30 år gammal är filmen fortfarande rätt roande och gullig. Sedan är ju tidsresor alltid värd sin tid. Fast det tycker kanske bara jag. 

söndag 27 november 2016

Fantastic beasts and where to find them



Newt Scamander landstiger i New York med ett uppdrag. Han ska till Arizona men stannar till i staden. I hans väska finns det en mängd magiska djur som han har räddat men även vårdat. De är egentligen förbjudna i den magiska världen. När hans nifflare lyckas rymma i närheten av en bank blir det problem. Nifflare gillar dyrbara saker och tar sig in på en bank. Där visar Newt lite för mycket magi för en nomaj, icke-magisk person, och Tina från MACUSA, tar in honom till deras kontor.

Newt lyckas komma undan för att Jacob fick med sig väskan hem. MACUSA har större problem än Newt. Grindelwald antas vara i staden och efter allt han gjort i Europa är de flesta oroliga för vad som kan hända. Newt vill däremot ha tillbaka sin väska och börjar leta efter Jacob. Tina följer med och det visar sig vara en bra idé då några små söta varelser har rymt.

Nu bestämmer sig Newt för att ta med sig Jacob, som blivit biten, för att hämta in djuren. Tina gör så motvilligt och de går hem till Tinas lägenhet, som hon delar med sin syster Queenie. Queenie kan läsa tankar och blir helt fascinerad av Jacob. För att vara en nomaj, är han otroligt lugn över att se än det ena och än det andra i den magiska världen.

Newt och Jacob lämnar lägenheten och börjar leta in dessa varelser och det är lättare sagt än gjort. Men genom att visa upp sig lite för mycket för nomajvärlden blir Newt och även Tina arresterade av MACUSA.

Det är trevligt att vara tillbaka i Pottervärlden även om detta sker långt innan resten av berättelsen. Jag blir lite nyfiken på hur Dumbledore skulle ha sett ut under denna tid. Det utspelar sig ju 70 år tidigare men han har ju varit i kontakt med de vises sten så. Sorry, lite nörderi på hög nivå. Filmen är charmig och rätt vuxen. De som vuxit upp med Potter kan nog tycka att den passar in. Yngre Potterfan kan nog tycka den är onödigt grym till och från. Alla magiska djur däremot kan man bara älska. Som nifflaren eller intressant version av en noshörning.

lördag 26 november 2016

På sex meters djup av Denise Rudberg



Marianne Jidhoff, Torsten Ehn och Augustin Madrid är på en mycket spektakulär operapermiär. Dagen efter anmäls upphovsmännen som försvunna. Gruppen börjar nysta i familjens förhållande och hittar två flickor som i stort varit övergivna av föräldrarna i många år. En av dem är numera tillsammans med en stark högerkonservativ ung man och den andra bor ensam i mormoderns hus och vaktas av grannarna.

Spåret blir snart kallt. Några veckor senare mördas en kvinna på ett äldreboende. Ett meddelande på brottsplatsen verkar ha kopplingar till konstnärsparets mystiska försvinnande. Det är många trådar som ska kopplas ihop för gruppen samtidigt som de verkar få en ny chef.

Jag gillar Rudbergs serie. Det är knappast så att en läser den för att det någonsin blir mer än lite spännande men det är avkoppling. Marianne är en så härlig kvinna och de två andra är liksom härliga de med. De har ett kul liv och det är inte deprimerande och bara det är plus i min bok.

tisdag 22 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Italien

Denna vecka reser Kulturkollo runt i Italien. De käkar pizza, lyssnar på påven och Puccini, tittar på tavlor av Botticelli och film av Fellini och läser Dante, Ferrante och kanske Roberto Saviano. Kort sagt, vi riktigt nördar ner oss i allt vad Italien har att erbjuda.

Så, veckans utmaning blir alltså att tipsa om något Italienskt.

Jaha, Italien. Det är ett vackert land och jag har varit i Rom. Jag skulle önska att jag kunde åka tillbaka men det finns många andra saker som ska göras först. Jag gillar italiensk mat och tränar rätt mycket på att göra det.

Min favorit just nu är gnocchi. Det är pasta gjord på potatis som steks och sedan äts med lite grönsaker eller till sås eller till någon form av fågel. En liten bit av Italien hemma i ditt eget kök.

Det var ju också en fråga om Florens. Som den historielärare jag är gillar jag att läsa böcker med historisk bakgrund. Det finns många böcker om familjen Medici som är intressanta. Dessa kulturella mecenater som egentligen drev renässansen.

måndag 21 november 2016

Stand by me


Åh, nostalgin griper tag i mig och jag gråter en skvätt. Jag var elva år när jag såg den här filmen första gången och någonstans inne i mig blir jag en liten tjej igen och tycker att de är rätt rara killarna. Lille Vernon som är lite klumpig och får stryk av Teddy. Gordie som är smart och inte riktigt passar in bland de andra och Chris som är modig och tar hand om andra. Deras färd för att se på en död pojke är också en resa in i vuxenlivet och en betydelsefull utveckling för pojkarna.

Jag älskar den här filmen och det tänker jag nog göra länge. Som alltid undrar jag vad som hade hänt om River Phoenix hade levt idag. Han hade nog kunnat vara en utmanare till många roller som en del skådespelare får. Det är synd. Jag läste någonstans att Jerry O'Connell, som spelar Vern, inte gillar filmen och förbjudit sin fru att se den. Hon tycker om den men han känner sig bara som en fet liten kille. Ja, se minnen.

söndag 20 november 2016

Veckans ord på U

Alla alfabet har ett definitivt slut och nu är det bli många väldans kluriga bokstäver kvar. Dagens bokstav känns dock ganska så okej ändå. Veckans bokstav är U och här är de fem ord jag vill att du ska koppla samman med böcker och/eller författare.



ufo

ungdom

underbar

undervisning

ute

Det är få böcker som handlar om ufon. Jag tänker att jag borde läsa mer science fiction. Det är ju något jag gillar men liksom glömmer att läsa.

Jag läser en del ungdomslitteratur och tycker att det är dags för Augustpriset att delas upp i två. Varför barn- och ungdomslitteratur då det inte handlar om samma grupp. Nej, förnya, förbättra och förändra. Det är min kommunsmotto så det kan Augustpriset också tänka på. Förresten, om nu Bob Dylan kan få Nobelpriset borde någon ungdomsförfattare kunna komma i åtanke.

Det finns många underbara böcker. En jag just läst var Elisabeth Östnäs bok Feberflickan. Den var tragisk i sin utformning och fångade mig slutligen.

Undervisning i försvar mot svartkonst förekommer på Hogwarts och ärligt är det nog en plats som jag inte skulle vilja ha. De brukar byta ut lärare lika snabbt som kommunikationsarbetare hos moderaterna. Den otrevligaste av dem, Dolores Umbridge, lämnar inget åt fantasin.

Just nu är det inte snö ute men jag längtar lite. En bok som utspelar sig mycket ute är Hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag. Renrace och vedhuggning är det. Snö är det också.

lördag 19 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Ett stort mysterium

Den här veckan handlar helt och fullt om Mord och mysterier här på Kulturkollo. Veckans utmaning är allt annat än mystisk, men med det inte sagt att den är lätt att besvara. Jag vill helt enkelt veta svaret på följande två frågor:

Vilket är ditt favoritmysterium, verkligt eller fiktivt, och vem löste det (om det över huvud taget blev löst…)?

Jag gillar historiska mysterium som varför sfinxen byggdes eller varför påsköns statyer ser ut som de gör. Dock finns det historiska mordgåtor som är minst lika intressanta. Jag är fortfarande nyfiken på vem som sköt både vår statsminister 1986. Känslan att vakna upp och veta att Palme var död kommer jag fortfarande ihåg. En annan är JFK. Varför sköts han och liksom ingen annan? Harry S. Truman som släppte atombomben över Japan eller varför inte någon av Bush-herrarna. Något var det och det är alltid spännande när de berättar versioner av händelsen. Snart kommer Jackie med Natalie Portman som huvudrollsinnehavaren. Jackie som inte längre får vara the First Lady. Jag tycker det är en intressant gåta, varför mördades två bröder Kennedy inom loppet av fem år?

onsdag 16 november 2016

Dödssynden av Harper Lee



I den lilla staden Maycomb i Alabama bor sex år gamla Scout Finch, hennes storebror Jem och pappa Atticus, en medelålders advokat. Dessutom arbetar Calpurnia som deras hushållerska. Boken utspelar sig över tre års tid och första året blir Jem och Scout vänner med Dill, som bor hos sin moster i Maycomb över sommaren. De tre barnen är livrädda för och fascinerade av sin granne, enstöringen Arthur "Boo" Radley. De flesta barn försöker närma sig huset och det är ganska hemskt hur mycket som de utsätter Boo Radley för. Trots detta försöker Boo Radley närma sig Scout och Jem men även Dill genom att ge dem gåvor. Åren går och intresset kommer och går.

När Tom Robinson, en svart man som är åtalad för våldtäkt på Mayella Ewell, en ung vit kvinna, ska till domstolen blir Atticus vald som hans advokat. Detta kommer påverka hela hans familj. De får höra saker i skolan och utsätts för lite hot. Scout är frestad att försvara sin fars rykte genom att slåss, men han önskar att hon låter bli. Senare blir Atticus själv nära att råka lila ut när en grupp män försöker lyncha Tom. Hotet avvärjs när Scout, Jem och Dill får männen att skämmas, genom barnens redogörelse över hur situationen ser ut från Atticus och Toms synvinkel.

I domstolen så försvara Atticus Tom efter bästa förmåga och han lyckas till och med visa upp ett riktigt försvar. Samtidigt kan vare sig Mayella eller hennes far Bob erkänna att våldtäkt  var det inte tal om utan något helt annat. När Tom väl blir dömd kan Bob inte släppa att hans dotter och framförallt han själv blev förnedrad så Atticus hotas till livet.

Jag blev lite smått besviken. Visst boken är bra men inte en sådan där upplevelse att jag tar den till mitt hjärta och minns med passion. Det är en fin berättelse men det är liksom lite småtrist och konstiga handlingar. Jag har svårt att se vad som är klassikervärdigt. Fast det är klart. Jag är jag och man får ju tycka vad man vill. Klart läsvärd om du har tid över.

måndag 14 november 2016

Most likely to die



En grupp människor träffas igen efter 10 år. Det var då de gick ur High School och de var då klicken att liksom hänga med. Samtidigt visar det sig att personen de ska bo hos inte är hemma men de tror att han och hans gamla flickvän lär känna varandra igen. De dricker, umgås och försöker klara av knepiga förhållanden från förr. Det visar sig att en mördare finns i samma hus. Mördaren kände dem som skolelever och har bestämt sig för att inte visa någon nåd.

Det är väl som en slashermovie ska vara. Konstigt mordvapen, knäppt motiv och lite många b-skådisar. När en av huvudrollerna innehas av en Glee-skådis och hen är mest känd då förstår man nästan kvaliteten på filmen. Det som är läskigt är hur de valt att klä ut mördaren och hens mordvapen. Annars vet jag inte riktigt om den är något att ringa hem om.

söndag 13 november 2016

Champion av Marie Lu


Republiken befinner sig i krig mot Kolonierna. Det är tungt eftersom Republiken inte kan få hjälp innan de visar att de kan hålla pestsmittan stången och Kolonierna verkar bestämda ge igen eftersom de tror att den kommer från Republiken. June som numera arbetar inom regeringen och Day som är hjälte bestämmer sig för att slå tillbaka. Days idé är ganska smart men då gäller det att hålla sina kort nära och få alla att tro på honom. Smittan måste stoppas och det fort.

Jag tänker att tre böcker ibland är döden för ungdomsböcker. Det håller inte riktigt hela vägen som i denna. Vissa saker känns forcerade och dessutom verkar alltid alla vuxna vara tappade bakom minst en vagn. Boken är bra och ett värdigt avslut men jag skulle önska att författarna överraskade mer. I det fallet måste Suzanne Collins få en eloge eftersom det slutet känns mer genomtänkt. Bra läsning men det känns att det liksom är lite utfyllnad.

Fast jag måste säga att det är dags att tjejer i böcker slutar tänka så mycket på vad killar tycker. I denna serie tror jag June ställer sig 70% mer frågor än Day. Kvinnor som frågar om och till män? En ny bokserie, kanske.


lördag 12 november 2016

Foxfire




Detta är berättelsen om en grupp tjejer som bildar ett gäng. Inte en grupp utan ett gäng med initiering och strikta regler. Det är 1950-tal i en ganska liten stad. De är som tjejer är mest men det finns en stor skillnad. Foxfire har slutat tagit skit från världen. De gör uppror mot de män som tafsar och försöker göra närmanden. Ett gäng med starka feministiska åsikter skulle man kunna säga. Sedan är det ju så att det inte bara är lätt att tillhöra ett gäng oavsett.

Filmen är baserad på Joyce Carol Oates roman med samma namn och den är bra att se med elever. Mest för att det går att diskutera en hel del utifrån dess innehåll. Flickor som mår dåligt och som tar ansvar för den skit som finns i världen. Eller män som beter sig lite som den blivande amerikanska presidenten gör just nu. Osympatiska män som får det de förtjänar. Tydligen har inte mycket hänt sedan 1955.

torsdag 10 november 2016

Veckans ord på T

Veckans ord är på T och som vanligt fem till antalet. Koppla samman dem med fem författare och/eller böcker.

tidning

trevlig

tur

tvinga

tölp

Tidningar verkar ha det svårt nu. Dagstidningar, vecko- och specialmagasin har märkt av Internets dominans. Jag prenumererar på DN och får ibland böcker. Tack för det måste jag säga.

En trevlig bekantskap för mig var Malou von Sivers skönlitterära debut. Var du lycklig farmor är en riktigt bra liten novell.

Det är tur att jag har många böcker kvar som inte längre finns i tryck. Då kan jag läsa dem igen och igen.

Jag funderar alltid på hur jag ska få mina elever att läsa. Det är alltid jobbigt att tvinga dem att läsa. Fast snart är det dags. Ibland känns det som om det är skolan mot världen när det kommer till läsning.

Jag läste i somras Chimamanda Ngozi Adichies novell om Melania Trump. Det är total fiktion men känslan av att Donald och även hans familj beter sig som tölpar är något jag inte kan skaka av mig. Läs den gärna här

tisdag 8 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Makt eller vanmakt

Idag är dagen då USA går till val och det känns på något sätt som att hela jordklotet stannar upp en stund och håller andan. Veckans tema på bloggen är ”makt och vanmakt” och utmaningen blir att tipsa oss om en film eller bok där en människa med makt berättar sin historia, blir ifrågasatt eller kanske hyllad. Nutida eller historisk, fakta eller fiktion, valet är fritt.

Jag tänkte direkt på serien The West Wing. Aldrig någonsin har makt speglats så bra. Att Martin Sheens rollfigur fortfarande är amerikanernas favoritpresident i många utfrågningar säger en del. Det är typ JFK, Lincoln och Obama samt FDR som kanske slår honom. Han är liksom fiktiv men ändå mer seriös en den nuvarande president elect.

Det är också en smart serie och ett av mina favoritavsnitt är när de visar upp hur världen ser ut. Eller att de vågar visa vägen med en amerikansk president med latinamerikanskt ursprung. Fast vem skulle inte vilja ha Jimmy Smits som president? Underbar serie och att se Alan Alda kliva in i de sista säsongerna är en ynnest. Makt var det ja, och USA:s president har makt säga vad man vill om det. Dessvärre är inte alla Martin Sheens Jed Bartlett.

måndag 7 november 2016

Pride and Prejudice and Zombies


Jag minns när jag läste denna bok. Den är liksom rolig på ett sätt som jag fnissar åt. Jag saknar lite av humorn i filmen men jag tycker ändå att de fångat känslan i den. Detta är långt ifrån all form av decorum enligt regencyeran. Här pratar vi om kvinnor i tights, som slåss och rider som en hel karl.

Under många år har Storbritannien varit utsatt för ett smitta som gör att det uppkommer zombier. De smittar i sin tur även andra genom bett. I denna värld uppfostras män och kvinnor till att bli krigare och kunna ta hand om sig själva. Mr. Bennet skickade sina döttrar till Kina och inte Japan som tydligen är modet. Ändå är det fem ganska starka damer som möter de unga män som de både kommer att älska och att slåss med.

Det är inte det allra bästa som skrivits i denna värld men en schysst uppfräschning av en bok som filmatiserats många gånger.

söndag 6 november 2016

Shuno av Dogge Doggelito



Några killar ska dra till Fittja för att snatta på OBS. Det är något helt annorlunda det. De tar tunnelbanan dit och sedan tar de saker som de vill ha. Det är nittiotal och butikerna är inte lika bra på att skydda sina varor som tidigare. Tre av killarna tas av vakter. De sitter på butikskontoret och vägrar prata. Eftersom killarna inget säger kommer polisen och nu blir framförallt Shuno rädd. Hans pappa som misshandlar både honom och mamma kommer att bli tokig. Shuno tänker också på sin mamma som kommer att bli ledsen.

Det är en liten fin berättelse om en ung pojke som känner sig dömd på förhand. När jag läser tänker jag att detta var vardag i det område där Dogge själv växte upp.

lördag 5 november 2016

Selma


Det finns en stad i Alabama som heter Selma. På sextiotalet förbjöds rätt många svarta amerikaner rösträtt just här. Det blev därför en viktig del i medborgarrörelsen under Martin Luther King Jr. Marschen från Selma till Montgomery är omtalad och visade sig vara det som behövdes. Tre gånger lämnade de Selma men bara en gång kom de fram. Det var inte bara svarta amerikaner från Alabama som gick utan människor av olika religion och etnicitet från hela USA gick med i marschen.

Hela sin karriär var King inspirerad av Gandhis kamp mot britter och icke-våld. Det är alltid intressant att se hur svårt det är för honom, och även för Gandhi, att hålla ordning på de största hetsporrarna. King har just fått Nobels fredspris och rider lite på den vågen när han tar sig an Alabamas rösträttsorganisation.

Filmen kräver historiekunskap för att man ska få ut mest av den. Den kan nog utanför USA vara lite väl seg. Jag sitter och lite fnissar åt valet av skådespelare. I fyra av de lite tyngre rollerna är det britter som spelar. King spelas av David Oyelowo som är född i Storbritannien men vars föräldrar kommer från Nigeria. Jag förstår valet för han är otroligt porträttlik och framförallt känns han trovärdig som den lugne pastorn med en dröm. Coretta King spelas också av en brittisk skådespelerska, vilket presidenten och guvernören också gör. En film om en amerikansk hjälte och halva truppen är britter.

fredag 4 november 2016

De blå skorna av Linda Olsson


En kvinna åker till Paris för att städa ur den lägenhet fadern bodde i fram till sin död. Där hittar hon ett par skor. Oanvända och vackra är de blå skorna som hon hittat. Skorna släpper inte taget om henne. Efter ett par sökningar och trevande så hittar hon en affär för lite finare skor. Kvinnan som äger affären blir intresserad av dessa udda skor.

Det är en fin novell som tar en vändning jag inte gissade på. Jag tycker nog att slutet är starkare än jag anade i början. Smart skrivet måste jag säga. Författaruppläsningen fungerade denna gång då rätt saker fick tid och betoning. Tänk ändå vad våra föräldrars liv påverkar våra egna långt efter att vi växt upp.

torsdag 3 november 2016

Veckans ord på S

Som alltid på torsdagar är det dags för en ny bokstav och några frågor. Uppgiften är som följer:
Veckans ord börjar på S och de ska kopplas ihop med böcker och författare. Mer kan man läsa här


saklig

samtid

skriva

sova

söt

Att läsa Dick Harrisons Slaveriets historia är verkligen en hemsk upplevelse. Trots det är Harrison saklig i sin presentation. Dessvärre har jag bara del 1 av tre.

Jag är dålig på att läsa samtidsdokumentärer. Det händer ibland men jag är sen på bollen. Något jag har läst och berörts väldigt mycket av är Caroline Engvalls böcker som handlar mycket om unga och sex på nätet och i verkligheten.

 Ibland känns det som om mer människor skriver än någonsin tidigare. Böcker ges ut i parti och minut och samtidigt pratar man om att ingen läser. Så för vem skrivs alla böcker? Det undrar jag över ibland.

När vi ska titta på novellanalys i skolan, jag och mina elever, brukar jag läsa novellen Att få sova av Anton Tjechov. Det handlar om den mycket unga pigan Varka som sliter dag och natt med hushåll och barn. En novell med ett ganska tydlig budskap kan jag tycka.

Jag får alltid för mig att hundarna i Lucy Dillons böcker är söta. Just nu går jag i valet och kvalet om jag ska ta tag i nästa roman av henne. Det känns som om jag vill ha något uppiggande.

tisdag 1 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Att hantera sina rädslor

Veckans utmaning på temat rädslor handlar om att berätta hur man kan hantera dem. Du får gärna dela med dig av en av dina rädslor. Det kan vara både stort och smått. Kanske är du rädd för höjder, clowner eller spindlar? Berätta också med dig av hur du hanterar, eller försöker hantera, din rädsla. Har du kanske något bra och stärkande citat att lyfta på temat?

Jag är rädd för att drunkna. Det gör att jag inte är så bra på att simma. Knäppt va? Det bara går inte. Jag får panik och utövar det som skulle kunna kallas hundsim enligt mig. Inte smart men det lär aldrig bli bättre. Jag är fortfarande rädd för att drunkna och jag jobbar på det men jag vet inte hur mycket bättre det blir.