fredag 23 september 2016

Veckans ord på M

Dags för en ny bokstav. M som i bokMässa och det är där jag är idag.

De fem ord du ska associera till boktitlar och/eller författare idag är:

mamma

minus

modig

mördare

mörker


En mamma jag alltid gillade som barn var Lovis, Ronjas mamma. Hon styrde och ställde och hade sig med rövarna på ett ganska lugnt sätt. Hon fick en fin tolkning av Lena Nyman som skäller på Mattis och låter Ronja vara den tjej hon behöver vara.

I Kristin Cashores De utvalda: tankeläsaren så går Katsa och Bitterblue över en kall glaciär i bergen. Först är det höst men så slår vädret om och blir vinter och minusgraderna sjunker snabbt.

Det finns vissa böcker som visar på mod. Att vara modig kan en vara på olika sätt. En jag tänker på är Neville Longbottom i Harry Potter-böckerna. Han är rätt så rädd men ställer upp och det är mod på ett sätt som man ibland glömmer bort.

Mördare är en viktig ingrediens i deckare. Annars är det inte mycket till deckare. Det är egentligen inte så läskiga mördare som ledsamma. Ensamma kufar som slipar sina yxor, knivar eller vad det nu kan vara i någon håla i skogen. En ledsam mördare är killen i Christoffer Carlssons Den fallande detektiven. 

Nästa Hjorth/Rosenfeldt kommer nog att innehålla en hel del mörker tror jag. I alla fall utifrån vad som hänt på det personliga planet hos många av karaktärerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar