fredag 30 september 2016

Hett i hyllan #59: Blonde

Frågan Monika ställer varje vecka är som följer:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?'



Jag har tänkt börja flera gånger men alltid är det något. Oates Blonde kommer nog att passa mig den dagen jag börjar läsa den. 

torsdag 29 september 2016

Veckans ord på N

Ny vecka, nya ord. Veckans uppgift hos enligt O är som följer:

Här kommer de i alla fall, fem ord på N som jag vill att ni kopplar samman med fem författare och/eller böcker.

Veckans ord (framtagna ihop med lillebror O) är:

nallebjörn

naturen

Nordpolen

nyfiken

nödvändig

Nallebjörn är ju både Nalle Puh och Bamse. Två små björnar som har en härlig syn på livet. Bamse var den tidning min syster lärde sig läsa i helt på egen hand. Nalle Puh lästes för oss.

Att gå i naturen är skönt och jag känner att jag gör det inte tillräckligt ofta. Annars är naturen något som finns på många ställen i min litteratur. Jag tycker att Örnen och Kondoren av Joanne Crowley är en intressant bok om just naturens betydelse i naturreligionerna i Nord- och Sydamerika.

Jag kan inte minnas att jag läst en bok om Nordpolen. Nej, inte någon vad jag minns. Pass på den.

Att vara nyfiken kan vara bra. Just nu är jag nyfiken på Elene Ferrantes nya bok. Någon gång kommer jag dit.

Nödvändig men kanske inte så rolig är de allmänna råden från Skolverket. Just nu om särskilda anpassningar.

onsdag 28 september 2016

Funkislampa av Jerker Virdborg


Denna novell handlar om när Freddies bror Per snart ska fylla 40 år. Freddie vet inte vad han ska köpa sin bror och frågar därför. En fråga som Freddie redan delvis vet svaret på, Per älskar nämligen antikviteter. Det är också vad Per börjar berätta om efter ett tag. Det handlar om olika antikviteter som han förälskat sig i. Dyra antikviteter, och dessutom väldigt svåra att få tag på. Det slutar i en lampa gjord under funkiseran som är Pers största passion. Nästa dag, när Freddie har vägarna förbi en loppmarknad landar hans ögon på vad som måste vara en sån lampa som Per berättade om. Freddie köper lampan men visar sig ha en plan. Denna plan kommer han dock att ångra.

Jag gillar mittendelen men dessvärre är det inte svårt att räkna ut varthän det tänker ta sig. Det är en välskriven och läsvärd novell. Den är lagom svår och lång och kräver egentligen bara lite tid att fokusera på.

tisdag 27 september 2016

Farväl, mitt kvinnofängelse av Karolina Ramqvist


Detta är en liten kort novell som handlar om interner på ett kvinnofängelse någonstans i USA. De är horor, mördare, och narkomaner som gått en kurs kring meditation och tankar om religion som väcks. De är lite förvirrade för religion är för dem som är rädda att hamna i helvetet. Andligheten är för dem som redan varit där.

De känner att samhället är rädda för dem. Som resten helst hade velat hålla instängda i en bur och bara slänga in lite kött till då och då. Samtidigt var de som alla andra. De har brustna hjärtan, frusna själar, åldrande ansikten, och kroppar. De  var mödrar, döttrar, systrar, flickvänner, och till och med fruar. Vi får möta två kvinnor som lever samman i en cell och delar kärlek, sex och just nu ångest.

En av dem ska friges och det skapar ångest hos berättaren. En ångest som gör att eurforin som upplevs för att minns blir ödesdiger.

En ganska bra novell och rätt så skönt. Jag har hamnat i någon form av lässvacka gällande novellixutgivning där nästa alla noveller är lite konstiga.

måndag 26 september 2016

Onsdag kväll strax före sju av Mats Berggren



Detta är berättelsen om en grupp tonåringar som bor i en förort till Stockholm. De går alla sista året på högstadiet och de har lite olika situationer. Det är Daniel och Wille som tillbringar väldigt lite tid i skolan och mer med att skolka och stjäla saker. Nalin som är helt besatt av Wille. Rakel som är bra i skolan men trött på sin bror som inget gör. Jamila som så gärna vill gå gymnasiet men får inte för sina föräldrar. Sedan är det Abdi som slutat hänga med Daniel och Wille och börjat rappa. Det har han gått upp i helt och blir till och med belönad av lärarna för att han skärpt till sig.

Det är en väldigt lättläst bok med korta kapitel. Jag tänker att den fungerar bra i både nior och ettor på gymnasiet. Det kan vara olika orsaker till att läsa denna i helklass. Den är ett bra diskussionsunderlag men fungerar inte för mina elever. De är från för småorter för att känna igen sig. Någonstans måste det finnas i litteratur när det kommer till personer som inte gillar att läsa.

söndag 25 september 2016

Pojkjäveln av Aino Trosell



Det är aldrig lätt att fostra barn. Mannen i denna novell är förvirrad. Hans son, som är smart, duktig och kan ta sig någonstans i livet, vill bli svetsare. Precis som han själv är. Han drömmer om att sonen ska kunna göra annat. Han är så arg på honom att han nästan tänker slå ihjäl sin son. Hustrun förstår inte ilskan. Mannen är ju stolt över att vara svetsare. Kan inte då sonen också få vara det?

Det är en finstämd novell som jag tänker använda mig av i min undervisning. Den är fint inläst av Tomas von Brömsen och jag känner att den är lagom lång samt relevant för mina elever.

lördag 24 september 2016

Skördebrev av Helena Granström


Kvinnan i denna novell känner sig som en ko. Eller är en ko. Jag blir inte riktigt klok på just det. Hon beskriver sin son med inlevelse. Sonen växer upp och behöver inte på samma sätt moderns/kons uppmärksamhet och omsorg. Eller jo, för söner bevaras: barnet bevaras intakt i föräldern, om det är som minne eller något annat kan kvitta, men det är märkligt hur den där tonårsslyngeln i förälderns öga fortfarande är ett barn, hur barndomen liksom aldrig passerar och blir avslutad.

Den är vackert skriven men svår att få grepp om. Jag funderar på varför det pratas om skörd och kor. Om det är symboler för det sexuella och resultatet, att få barn. Det är vad jag tänker på. Den är läsvärd och jag rekommenderar den. Ett brev till en man eller ett barn. Det är kanske samma sak.

fredag 23 september 2016

Veckans ord på M

Dags för en ny bokstav. M som i bokMässa och det är där jag är idag.

De fem ord du ska associera till boktitlar och/eller författare idag är:

mamma

minus

modig

mördare

mörker


En mamma jag alltid gillade som barn var Lovis, Ronjas mamma. Hon styrde och ställde och hade sig med rövarna på ett ganska lugnt sätt. Hon fick en fin tolkning av Lena Nyman som skäller på Mattis och låter Ronja vara den tjej hon behöver vara.

I Kristin Cashores De utvalda: tankeläsaren så går Katsa och Bitterblue över en kall glaciär i bergen. Först är det höst men så slår vädret om och blir vinter och minusgraderna sjunker snabbt.

Det finns vissa böcker som visar på mod. Att vara modig kan en vara på olika sätt. En jag tänker på är Neville Longbottom i Harry Potter-böckerna. Han är rätt så rädd men ställer upp och det är mod på ett sätt som man ibland glömmer bort.

Mördare är en viktig ingrediens i deckare. Annars är det inte mycket till deckare. Det är egentligen inte så läskiga mördare som ledsamma. Ensamma kufar som slipar sina yxor, knivar eller vad det nu kan vara i någon håla i skogen. En ledsam mördare är killen i Christoffer Carlssons Den fallande detektiven. 

Nästa Hjorth/Rosenfeldt kommer nog att innehålla en hel del mörker tror jag. I alla fall utifrån vad som hänt på det personliga planet hos många av karaktärerna.

torsdag 22 september 2016

Hett i hyllan #58: Andrew Taylor - Nattvandraren

Monika undrar varje torsdag: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?




Någon gång 2011 så köpte jag denna. Varför vet jag inte men jag tänkte att den passade mig. Sedan har jag inte tänkt på den. Kanske borde jag läsa den. Någonstans tänker jag att den passar mig. Historisk roman. Lite spänning. Vad kan jag motstå med det?

Internationella bilfria dagen

Ställ bilen och ta kollektivtrafik idag om du kan. Om du som jag arbetar på ett ställe med sporadisk kollektivtrafik förstår jag att det kan vara svårt. Fast det bestämmer du själv.

onsdag 21 september 2016

Solstrom


Rebecca Martinson får ett telefonsamtal från en gammal vän. Sanna har hittat sin bror död. Hennes bror Victor som är så viktig i kyrkans värld och Rebeccas dåvarande pojkvän. Det gör att hon reser hem och hamnar i en härva där polisen inser att det handlar om mord och de mordmisstänkta samlas på hög.

Det är kanske inte den bästa film jag sett. Den är helt okej men lite sådär svensk deckare-film och lagom dålig. Som alltid dyker Persbrandt upp. Jag tänker på kvalitén i Johan Falk-filmerna. Mest för att Jakob Eklund dyker upp.

tisdag 20 september 2016

Allt går att fira

Idag är det bålets dag. Alltså inte kroppens eller de häxbål som användes förr utan den blanddryck som ibland finns på fester. Blandning av något sött, något syrligt och lite sprit. Gärna i en färgglad blandning och med frukter, is och kanske lite paraplyer.


måndag 19 september 2016

Sandhamn av Jens Liljestrand



I den här novellen får vi alltså möta en f.d tennisspelare, kallad Puma, som ska umgås med sin dotter. Tillsammans med affärskompanjonen Dejan, och dennes söner samt en barnflicka seglar de ut i skärgården och lägger till i Sandhamn. På en skärgårdsö är det svårt att vara anonym och dagen efter, vad som verkar vara, en blöt kväll, så räddar Puma en liten flicka som håller på att drunkna.

Journalister dyker upp och vill göra ett reportage om hjälten men istället för att fråga honom om hans heroiska insats smyger de in intrikata frågor om den vårdnadstvist han för tillfället befinner sig i. När det sedan blir dags att dra vidare dyker pappan till den räddade flickan upp, tillsammans med sin tonåriga dotter. Han slår sig i slang med Dejan och Puma och även den här kvällen blir en blöt tillställning. Det visar sig att den tonåriga dottern och Puma har träffats tidigare, förra sommaren i Båstad, och att de då verkar ha haft sex med varandra. De två smiter iväg i natten men den här gången blir det inget. Pappan dyker upp och anklagar Puma.

Novellen ger mig en fadd smak i munnen. Detta är verkligen en beskrivning av män som får det att krypa i mig. Jag kan tycka att den är läsvärd men som läsare måste man nästan ha en viss distans till handlingen för att inte bli förbannad. Det får du bli efteråt. Nu finns det ju män som detta i världen. Det får en inte förglömma.

söndag 18 september 2016

Arielles första kärlek av Monika Fagerholm



Arielle blir kär i pojken på stenen. Att hon tänker på honom hela tiden.Pojken som säger att han en gång bodde där. En flicka som förolyckas vid en dykning och som Arielle försöker finna i vattnet. Det är mycket funderingar. Arielle blir äldre och kommer till ett internat. Hela tiden finns en massa tankar.

Den blir lite svår att greppa någonstans denna novell. Jag vet inte om pojken eller flickan blir viktigast för Arielle. Det är svårt att reda ut. Kanske är det för att personer kommer in och trots att jag är med vet jag aldrig hur gammal Arielle är. När hon börjar internatet tänker jag att jag varit helt lost. Nja, detta är inte rakt igenom en bra novell. Novellix nackdel är att de kör med författaruppläsningar. Det är inte alltid lyckat. I detta fall tycker jag definitivt inte det.

lördag 17 september 2016

Veckans ord på L

Sent idag, men nu kommer veckans ord. Den här gången på L. Associera följande ord till böcker och/eller författare:

lagom

leka

liv

långsam

lördag


Lagom svår litteratur är ungefär vad jag orkar med just nu. Därför blir det en del noveller. Framförallt för att de är korta och tar slut. Jag klarar av att hålla dessa handlingar i huvudet.

Det är inte ofta som jag leker i min dagliga liv. Någonstans verkar vi göra skillnad på leka och leva livet. Egentligen är det ju underbart. Det går att leka med känslor. I The night manager leker personerna katt och råtta med sanningen nästan hela tiden.

I Mats Berggrens roman Onsdag kväll strax före sju tar en ung kille livet av sin vän. Bara för att han blir arg. Där slocknar två liv men på olika sätt.

I Hjärtats innersta röst av Jan-Philippe Sendker måste Julia sakta ned. Hennes snabba liv går över till ett långsamt liv i Burma.

 Idag är det lördag men annars brukar det vara dagen då det händer saker. Jag kan inte komma på en enda bok där just lördag är viktig. Däremot får dagen vara viktig som vila för mig denna vecka.

fredag 16 september 2016

Hett i hyllan #57

Monika frågar varje vecka: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har packat ned mina böcker men visst finns det några jag inte riktigt läst. Jag har börjat läsa den första boken om Arn och det stör mig att jag inte kommit längre. Det är ovanligt med bra skrivna historiska romaner som har svensk bakgrund. En dag ska jag komma dit. Ha, knappt jag tror på mig själv just nu :).



torsdag 15 september 2016

Vellumbarnet av Johanna Koljonen



Emma sörjer sitt förhållande och det barn som aldrig kommer att bli. Hon bär med sig tanken om detta barn på ett sätt som gör hennes terapeut lite vemodig. När Emma ser sin före detta sambo på ett möte som handlar om familjeterapi och framförallt att leva med barn. Det chockar henne men får henne också att gå lite vidare.

Emma har nämligen tappat lusten att leva efter uppbrottet men detta möte, som mannen inte är medveten om, får henne att tänka nytt.

Det är en fin novell som pendlar mellan minnen och det svåra i att gå vidare med ett liv som inte blev vad en hade tänkt. Att känna sorg över en framtid som inte blev av är svårt men tänkvärt. Kräver sin läsning för på ytan kan novellen kännas lite konstig men den har ett sorgligt djup.

onsdag 14 september 2016

Blue Streak


Juveltjuven Logan Miles gömde sitt byte, en väldigt värdefull diamant, från en kupp på en byggarbetsplats strax innan han åkte fast. Efter att ha suttit av sitt tvååriga i fängelset är Logan nu på fri igen och på jakt efter diamanten. Byggnaden han gömde den i är nu färdigbyggd. Problemet är bara att det är en ny polisstation. Så för att få tag på diamanten blir han polis. Allt han vet om att vara polis lär han sig genom att kolla på programmen Cops. Trots sin kriminella bakgrund lyckas han lura sina poliskollegor.

Hade inte detta varit en filmutmaning hade jag nog aldrig sett denna. Det är inte bra och det är ibland så dumt att jag sitter med skämskudden. Hur kan filmer likt denna produceras? Polisen framställs som dummare än träspån. Det är tragiskt.

tisdag 13 september 2016

Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson


I mitten av december mördas en man i Stockholm. Det är forskaren Thomas Heber. Leo Junker utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck, men snart tas utredningen ifrån dem av SÄPO. Det enda som finns kvar är Hebers kryptiska anteckningar, som tyder på att någon mer är hotad – men vem? Trots att SÄPO lagt sig i så börjar Gabriel och Leo att utforska de två morden. Det visar sig vara en snirklig väg och mitt under en våldsam snöstorm kommer de i kontakt med gärningsmannen.

Det är en bra fortsättning på Carlssons första roman om Junker. Kanske är det så att det finns lite många klyschor kring deckaren som jag suckar åt. Typ ensam man, problem med missbruk, kvinnoproblem, familjeproblem. Udda i sitt arbete. Alltså snälla. Det kan väl någon gång vara ni vet lite ljust och peppigt på hemmaplan eller? Språket är gott och handlingen är tilltalande. Det känns som om Carlsson vill förvalta ett arv från Sjöwall - Wahlöö och lyckas.

måndag 12 september 2016

Pitch perfect 2


The Barden Bellas är numera mästare och uppträder för presidenten då något väldigt pinsamt sker och de stängs av från allt. För att få tillbaka sin plats måste de vinna VM i a cappella. Det är lättare sagt än gjort. Någon amerikansk kör har aldrig vunnit och DSM, den tyska gruppen, är regerande mästare. De är en galen superorganiserad kör som i stort vinner allt.

Det är en ganska typisk uppföljare. Lite rar och ganska rolig. De upprepar mycket från film ett och ibland kanske man ska tänka lite nytt. Variation förnöjer säger man ju. Jag tänker att pojkvännerna bara är pynt även i denna film. Konstigt nog är de knappt med. Varför ens finnas i manus? Fundera på sådant någon gång kära manusförfattare.




söndag 11 september 2016

15 år

Idag är det 15 år sedan fyra plan försvann i amerikanskt luftrum för att senare dyka upp både här och där. Jag minns den här dagen. Efter en månad som lärare var jag inte beredd. Det är nog ingen. Jag hade lektion när en elevs telefon ringde. Mobiler var lite mera ovanliga 2001 och jag bad henne att gå ut och svara. Men tja, hon var lite speciell så hon svarade ändå. Först blev hon blek, sedan skrek hon och därefter sprang hon ut. Jag följde efter men hon försvann. Någon dag senare fick vi veta att hennes bror jobbade i WTC men var lyckligtvis ledig den dagen. De fick ingen kontakt med honom av förklarliga skäl. Bra mådde han i alla fall och kom hem till Sverige en månad senare.

Det är det jag minns mest även om det andra också skedde. Tänk att ett terrordåd kunde ge ringar på vattnet i en liten skola som den jag var i. New York är ju en ganska så stor stad. Det finns kvarter där det bor mer människor än i min hemstad. Världen är mindre än du tror.

Världsdagen för teckenspråk

Idag är det världsdagen för teckenspråk. Tänk vilken smart uppfinning att skapa ett språk med sina händer. Det är viktigt att alla får göra sin röst hörd och det måste ha varit underbart att inte ses som helt dum i huvudet när man kom på det.

Att det är ett eget språk är helt rätt. Elever med teckenspråk läser ju inte samma kurs i svenska och svenska är ju liksom deras andra språk och således en helt egen kurs. Hoppas man tänker på det när en tänker sig integrera döva eller hörselskadade i skolan.

fredag 9 september 2016

Hett i hyllan #56:


Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan? Läs gärna hos Monika vad andra tänkt på.

Jag köpte Maria Gustavsdotters bok för några år sedan. Trots att jag gillar historiska romaner har det inte blivit av att jag läst den. Kanske är det dags nu.




torsdag 8 september 2016

Veckans ord på K

Veckans bokstav är K och din uppgift är att para ihop fem ord med lika många böcker och/eller författare. Mer kan du läsa här.

Veckans ord är:

kamp

klagomål

komisk

kontrollera

känsla


Jag har aldrig läst Mein Kampf och tänker nog aldrig göra det. Eller jag har läst tio sidor och sedan ville jag nästan dra ut mina ögon. Den borde dock bevaras för eftervärlden så alla kan veta hur dumma vi människor kan bli.

Klagomål är något som jag just nu inte hittar i fiktionens värld utan min egen. De senaste åren har varit så tunga och jag som förstelärare har tagit otroligt mycket ansvar. Så gnälliga som mina kollegor har varit och gått med klagomål till mig. Vissa dagar är min huvudvärk så tung att jag nästan spytt.

Jag läste Manifest för hopplösa av Åsa Asptjärn under sommaren. Den är inte lika kul som den första boken om Emanuel men tillräckligt rolig för att jag skulle skratta rakt ut. Situationerna är ganska så komiska.

I Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson försöker Leo Junker ta kontroll över sitt liv. Han befinner sig i ett ganska tydligt missbruk.

När jag ska välja böcker måste jag få en känsla för boken. Annars är det helt svårt för mig att börja läsa.

onsdag 7 september 2016

Gandhi


Gandhi är mannen som enade ett land att fredligt protestera sin väg till frihet. Han föddes i Indien 1869 och mördades 1948 av en uttalad nationalistisk individ. Detta är en ganska trogen berättelse om Gandhis kamp. Han blir advokat men inser så småningom att det finns andra sätt att frigöra sig från Storbritannien. Han börjar sin kamp i Sydafrika. Det är lite tänkvärt eftersom Nelson Mandela alltid lyfte Gandhi som den individ som fick honom att tänka om.

Det är där som han bygger sitt första ashram och börjar leva ett enkelt liv. Gandhi uppmanade senare indierna att väva sina egna kläder och därför är spinnhjulet med på flaggan.

Det är en lång film och kanske idag lite väl seg. Attenborough verkar ha bestämt sig för att berätta allt och det blir liksom långsamt. Dessutom hade en voice over inte varit helt fel i denna produktion. Tja, intressant att veta mer om den tyste men smarte indiern som inte var duktig i skolan. Livet är inte en sak men nog lärde han sig på vägen.

tisdag 6 september 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: min favorittant

Frågan denna vecka är: Hur ser din favorittant ut? Är det ett ideal eller en faktisk person? Kanske en släkting? Eller du själv? Läs mer här

Tja, tanter är en speciell sak. Det finns vissa i litteraturen som är snälla och andra riktiga satmaror. Fast jag tänkte på TV-serien Pantertanter och den lilla krutgumman Sophia. Hon är så skön. Hennes handväska är alltid med och hon glömmer saker då och då. Ibland är hon hur skarp som helst men också lite glömsk. Alla är de väl tanter på ett eller annat sätt men sköna sådana.


måndag 5 september 2016

Pitch perfect


Beca börjar på college men vill helst inte gå. Hon vill bli musikproducent. Hennes pappa däremot vill att Beca ska interagera med andra på college. Så eftersom Beca sjunger rätt bra blir hon inbjuden till the Barden Bellas. Det är den kvinnliga a cappella-gruppen på universitetet. Deras högsta dröm är att vinna. Det är bara så att på samma universitet finns den bästa manliga gruppen i USA, the Treblemakers.

The Bellas kör på gamla koncept och publiken tröttnar på deras framträdanden. Det gör att gruppen blir lite splittrad samtidigt som Treblemakers uppvaktar tjejerna ganska så mycket. Att a cappella-scenen i USA verkar vara otroligt stor gör att killarna nästan dyrkas som rockstjärnor och tjejerna får höra allt annat än snälla saker.

Det är en riktigt bra musikfilm och det är bra framträdanden. Sedan måste kanske filmmakare i min ålder sluta sitta och tänka att The breakfast club är den bästa ungdomsfilm som gjorts. Alltså nej, knappast riktigt sant. Det kan jag lacka lite på. Tjejerna glänser och det är bra. För det behövs filmer med bra tjejer för tjejer.

söndag 4 september 2016

En smakbit på söndag: Onsdag kväll strax före sju

Tydligen är det så att den norska bokbloggen flukten fra verkeligheten så uppmanas läsare att dela med sig lite ur den bok de läser för tillfället.

Som alltid läser jag lite mer än en bok. För tillfället går det sakta för jag har hamnat i arbetskoma och kan inte ta mig ur. Fast som uppmaning från min bibliotekarie har jag börjat läsa Mats Berggrens bok.



lördag 3 september 2016

Som alltid är jag lite knäpp

Jag läste någonstans att Ugglan & Boken har en ny novellutmaning. Inte för att jag tänker ställa upp men jag tänkte utmana mig att läsa fler noveller.

1. Läs en novell som är utgiven 2016
2. Läs en novell med något rött i titeln
3. Läs en novell på ett annat språk än svenska
4. Läs en novell av en författare du aldrig tidigare läst
5. Läs en novell med en frukt i titeln
6. Läs en novell där ett smycke spelar en stor roll
7. Läs en novell som handlar om en förälder och ett barn
8. Läs en novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i
9. Läs en novell som utspelar sig i historisk tid
10. Läs en novell som utspelar sig på hösten
11. Läs en novell där huvudpersonen är förälskad
12. Läs en novell med en titel som består av fyra ord
13. Läs en novell av en författare från Tyskland
14. Läs en novell som utspelar sig på en ö
15. Läs en sorglig novell
16. Läs en novell med en kroppsdel i titeln
17. Läs en novell där musik spelar en stor roll
18. Läs en novell av en författare som också är poet
19. Läs en novell som är skriven på 1800-talet
20. Läs en novell som handlar om ett mord
21. Läs en novell av en författare från Mexiko
22. Läs en novell med något grönt i titeln
23. Läs en novell där pengar spelar en stor roll
24. Läs en novell av en författare vars efternamn börjar på samma bokstav som ditt
25. Läs en kuslig novell
26. Läs en novell med ett eller flera personnamn i titeln
27. Läs en novell där någon går i skolan
28. Läs en novell med ett lyckligt slut
29. Läs en novell med ett yrke i titeln
30. Läs en novell av en författare från Indien
31. Läs en novell där någon råkar ut för en olyckshändelse
32. Läs en novell som utspelar sig i en huvudstad
33. Läs en novell där en hemlighet spelar en stor roll
34. Läs en novell som handlar om vänskap
35. Läs en novell med en siffra i titeln
36. Läs en novell som utspelar sig i Australien
37. Läs en novell med en titel som består av ett enda ord
38. Läs en novell som har något som kan flyga i titeln
39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur
40. Läs en novell som är den första i en novellsamling

fredag 2 september 2016

Hett i hyllan #55

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Ja, det undrar Monika en gång i veckan. Eftersom jag är lite sen med allt dessa veckor så kör vi nu. Jag har så mycket böcker som jag aldrig läst och som bor i mina hyllor. Dock tänkte jag prata om en bok som många verkar ha läst men som min engelsklärare mest fnös åt. Trots min fäbless för läsning så har jag aldrig tagit mig för Dödssynden av Harper Lee?


torsdag 1 september 2016

Veckans ord på J

Vill du läsa mer klicka här. Annars är orden denna vecka som följer:

Veckans ord är (valda av grabbarna O):
jag
januari
jonglera
jordgubbe
jul

Att författare skriver i jag-form är ganska så vanligt. Jag läser just nu 
Den fallande detektiven där Leo Junker är jaget. Jag gissar att det är lite begränsande och därför lägger författare till andra passager och så även här. 


Det finns många som tycker januari är en hemsk månad men jag gillar den. Fortfarande kan mörkret omsluta en och ljus kan tändas och det kan njutas av en del lästid. Snöiga dagar är bara underbara.  Nu kommer jag inte på någon bok som utspelar sig i januari men det finns många historiska böcker om förintelsen. Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz. Det är alltid en dag att minnas. 

Att jonglera verkar vara just vad många anser lite hippt och coolt. I filmen Benny and Joon, en liten pärla som är ganska okänd, uppvaktas Joon med en jonglerande uppvisning av Benny.

Som den matallergiker jag är kan jag inte äta jordgubbar. En gång per år blir det och då midsommarafton. Jordgubbar brukar på film och i litteratur ofta symbolisera synd och lust. Gärna doppade i choklad och med champagne. De ges till älskande och äts med stor vördnad.

Jul är en ofta älskad högtid som tydligen ger ångest hos många. Många filmer handlar om julfiranden som kräver så mycket. En av de finaste jular som jag kan komma på är när Harry får fira jul med familjen Weasley och han är nöjd att få en present och vara omgiven av människor han älskar. Så borde julen vara. Det andra är bara pynt och ångest.