lördag 15 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven A

Enligt O tänkte köra ett alfabet igen och det tycker jag är lite kul. Så vi börjar några dagar efter alla andra. Som vanligt :).Dags för bokstaven A alltså och tre uppgifter att slutföra. 

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?

När jag satt och tänkte på detta så blev jag väldigt nostalgisk. Här tror jag att Astrid Lindgren får vara premiärnamnet. Jag minns att jag läste många som barn och gick en kurs om Astrid Lindgrens författarskap under min lärarutbildning. Det senare behövde jag inte men jag gillar Astrids sätt att hantera frågor om döden och min favoritlärare höll i kursen. Det var nog avgörande.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Alicia Vikander är en svensk skådespelerska som slagit igenom stort i nästan hela världen. Hon kommer att spela med i filmatiseringen av M.L Steadmans Light between the Oceans. Hon är också berättarröst i filmen om Ingrid Bergman som just haft premiär. Om du aldrig sett Alicia har du tur i år för hon kommer att vara med i fem filmpremiärer totalt under året. Det är inte dåligt det.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.

Eftersom jag älskar att laga mat älskar jag också att bläddra i kokböcker. Just nu är det många manliga kockar därute men Anna Bergenström är en kompetent kock som skriver lättlagade recept. Det behövs fler kvinnor i alla branscher. Även kokboksbranschen.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?Jag har nog många men i min läshög ligger Chimamanda Ngozi Adichie. Så jag får väl ta tag i det någon gång. När högen tagit sig dit ned.v>

3 kommentarer:

  1. bra val! jag köper rubbet av Anna Bergenstrm, trots att jag inte är något vidare i köket

    SvaraRadera
  2. Fast en kan ju läsa i alla fall och tänka att det smakar gott :).

    SvaraRadera
  3. Anna Bergenströms kokböcker gillar jag också!

    SvaraRadera