måndag 31 augusti 2015

Hundra svenska år


Sist ut i Hägers serie så behandlas svensk utrikespolitik på både gott och ont. Det är bra att de försöker vara neutrala i sin skildring och förklara varför vi inte gjorde det ena än det andra. Palme har sin roll i denna avslutning.

söndag 30 augusti 2015

Hundra svenska år



Det sjunde avsnittet handlar om den svenska monarkins öden och äventyr under 1900-talet. Här pratar och beskriver de om de kopplingar som fanns till Tyskland och fascinationen med kungen och hans systrar. Säga vad en vill men självklart har svensk monarki påverkat oss på gott och ont.

lördag 29 augusti 2015

Hundra svenska år




Nu har jag kastat min blå overall handlar om fritid och svenskarnas framsteg. Att vi idag har mer än fem veckors semester i vissa sektorer är nog otroligt för våra släktingar födda i början av 1900-talet att förstå. Det kunde bara riktigt rika personer göra 1900. Mycket har ändrats och för människans del betyder det också längre liv.

fredag 28 augusti 2015

Hundra svenska år

Det femte avsnittet handlar om teknik och tanten de intervjuar kommer ihåg när orten hon bodde i fick telefon. Alltså en telefon för alla. Så det är verkligen länge sedan. Jag älskar att använda detta avsnitt eftersom eleverna inte förstår en värld utan mobiltelefoner. De kan ha fast telefon men det är inte samma sak som att ringa från en telefonkiosk.

torsdag 27 augusti 2015

Hundra svenska år


I detta avsnitt, som heter De gamla och kloka må le, fallera, handlar om barn. Passande avsnitt eftersom 1900-talet kallas barnens århundrade. Det var första gången barn fick vara barn och tonåringar kommer upp som fenomen. Kanske har vi idag gått för långt men det vet jag inte. Det har inte alltid varit lätt att vara barn. Farfar jobbade och pappa fick stryk i skolan. Världen har ändrat sig mycket sedan farfar var barn.

onsdag 26 augusti 2015

Hundra svenska år


I ditt anletes svett handlar om arbete. Detta avsnitt är alltid intressant att se med elever. Det var ett tag sedan men det går att se snuttar. De lever i en tid då de är totalt historielösa om sådant som ligger utanför skolans historieundervisning. Att prata om annat är ibland viktigt och jag hoppas att vuxna människor fokuserar på sin familjs historia för annars skulle det inte vara bra.

tisdag 25 augusti 2015

Hundra svenska år




Kjolarna, hattarna och lite Watzins Keratin är kanske det avsnitt som jag finner halvtråkigt. Det finns dock en poäng och svensk textilindustri nämnt. Ett ganska okänt område att ta sig igenom.

måndag 24 augusti 2015

Hundra svenska år



Jag har tittat på lite dokumentärfilm. Den första heter Folkhemmet tur och retur. Det handlar om uppbyggnanden av det som vi idag handlar om svensk välfärd. Hans Villius. Vilken skön röst mannen hade. Finns i SVT öppet arkiv.

söndag 23 augusti 2015

Dallas Buyers Club


Roy är en riktig karl. Han super, spelar, röker och knullar runt. En dag blir han sjuk och måste uppsöka läkare. Det visar sig att han har HIV. För Roy och hans vänner är det helt fel. Det får bara homosexuella män. Eftersom detta är 1980-tal är knarkare en grupp som inte får lika mycket press men som är minst lika sjuka i HIV.

Roy blir sjukare och sjukare och får testa den nya mirkalkuren - AZT. Han blir sjukare av den och det är han inte ensam om. Nu börjar en kamp mot det amerikanska läkemedelsverket. De vill inte godkänna det alternativ som Roy hittar och som håller honom vid liv.

Okej, så det är bra. Matthew Mcconaughey spelar riktigt bra och ser äckligt mager ut. Bäst är ändå Jared Leto som är en vacker men skör transsexuell som också är sjuk. Fast det är liksom lite segt. Jag har inget problem med handlingen men det är liksom inte gripande för Roy är ingen person jag kan anknyta till. Kanske är jag trött på hat. För Roy är ganska hatisk person. Han utnyttjar systemet och visst någonstans finns väl en godhet men det är mycket skrapande där kan jag säga. Mycket, mycket och jag känner att det finns annat att berätta.


lördag 22 augusti 2015

6363 -

Sist var ett tag sedan. Då hade jag kommit ungefär en tredjedel på väg. Vi ska se hur långt vi kommit nu då.

Först ut var Singöspionen av Gustafson och Kant. Den är 348 sidor lång. Sedan var det Ramqvists bok och den var cirka 130 sidor lång. Betvingade var nästa roman och nådde 356 sidor. Mysrys:en novellsamling kom sedan på 294 sidor. Beautiful Creatures - Mörka drömmar, livsfarlig kärlek var nästa bok på 528 sidor.

Sedan gick det lite sakta och Lennart Lundmarks bok var nästa som jag läste ut och den är 239 sidor lång. Nathan Englanders novellsamling kom sedan med 249 sidor. Pullmans avslutande fel av 509 sidor lång.

Vad blir då detta? Ja, 3637 var summan sist och nu landar jag på 6290 sidor. Det betyder 3710 sidor kvar. Det är två tredjedelar klara och en kvar. Tja, jag har läst mycket i år.

Johan Falk - Lockdown


Alltså, alltså det här är bra. Jag menar verkligen bra. Det hela börjar en söndag när gruppchefen Patrik (Mikael Tornving) äter middag med sin familj och Sophie kommer förbi. De pratar och hon åker. Dagen efter kommer världen att ändras för dem alla. Människor visar sin lojalitet och det är kännbart.

Jag måste säga att jag satt som på nålar hela tiden. Johan Falk visar framfötterna och många karaktärer måste kämpa med inre demoner. Nu är det drag under galoscherna. Jag anar att slutet inte kommer att vara rakt igenom gott. Det gör dock inget. Som det ser ut nu kommer det bli helt galet bra. Hoppas jag.

Bärnstenskikaren av Philip Pullman


Det är dags att knyta ihop säcken. Will och Lyra är åtskilda men i samma värld. Mary Malone däremot lever bland mulefor och det är en värld som beskrivs nästan som en idyll. Will och Lyra återförenas och genom många turer får Lyra Will att följa med till de dödas värld. Samtidigt kämpar lord Asriel och mrs. Coulter mot Metatron, ängeln som tagit över himlen.

Lyra och Will tar sig igenom de dödas värld men deras deamoner måste vara kvar. Det kommer att påverka dem alla. Människor i alla världar kommer dit, även mulefor kommer dit. Människor är delade i tre kommer Lyra och Will på. Deras kroppar, deras deamoner och deras skuggor som vandrar i de dödas värld.

I alla fall så är boken lång. Väldigt lång. Jag förstår poängen men jösses vad mycket nytt som ska in. Allt har sin plats men det är lite långsamt berättat ibland och det drar liksom ut på tiden. Fast det är ett avslut. Jag måste säga att det finns mången religiös underton i denna trilogi. Det är något jag kan störa mig lite på under läsningen. Jag har inget problem med tankar om gud eller himlen men just det att boken symboliskt mördar gud känns lite konstigt. Det är som en vetenskaplig revolution men inte överallt.

Ja, det är en läsvärd serie. Jag insåg när jag läste att jag fascineras av den subtila skillnaden i manligt och kvinnligt berättande. När jag läser tilltalas jag av kvinnligt berättande. Vid film och tv är det manligt berättande som ger mig den största upplevelsen. Kanske är det mediet som påverkar. Det är också något som påverkar min läsupplevelse. Jag har aldrig tänkt på det tidigare.

fredag 21 augusti 2015

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander


Jag måste säga att vissa av novellerna är bra medan andra inte talar till mig. Detta är berättelser om judiska människor i olika situationer. Den första novellen handlar om två vänner som återknyter vänskapen flera år senare och deras respektive män är med. Det slutar i en diskussion om Anne Frank. Vad skulle de göra om de var tvungna att gömma någon? Skulle de offra sin egen säkerhet för andra. För mig är det bästa novellen. De andra är bra men inte alltid så nyskapande.

Jag tänker att det var god läsning fast det var inte allt som fastnade. Ibland blev jag arg. Det är svårt att läsa om Israel-Palestina-konflikten hur det än må vara. Så är det. Jag rekommenderar boken till alla som vill läsa den.

Blodsdiamanter



Alltså den här filmen är så pulshöjande att jag fattar inte varför de två första gjordes. Lätt biovärdig. Kortfattat kan jag säga att Niklas är undercover på en MMA-klubb i Kortedala. De har lite konstiga affär med dels den estniska maffian, dels Seth Rydell. Därför är GSI rätt så intresserade. Niklas går in i någon form av hypermode då han inte kan släppa sin roll. Samtidigt snor Seths lite splittrade gäng diamanter.

Nä, alltså se den här. Ta dig igenom de två första för att få ledtrådar men se den här. Den är så bra. Alltså den är svensk men om de pratat engelska hade recensenter höjt den till skyarna. Det tänker jag göra. Sedan, fundera på läckan. I alla fall om du sett hela filmserien. Va fan, för att citera Falk.

Kvinnoalfabetet bokstaven B

B som i böcker är dagens bokstav.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Det var svårt tyckte jag. Jag var tvungen att tänka efter riktigt ordentligt. Jag landade till slut hos Birgitta Trotzig. Det är svåra böcker men någonstans finns en tanke om livet som tilltalar mig.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Kathryn Bigelow är regissör och gör ganska mycket krigsfilm. Bara det är normbrytande. Hon är också till dagens datum den enda kvinnliga regissör som vunnit en Oscar för regi. Det är en ganska grabbig tillställning. Så, grattis till henne.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Jag tänker lyfta fram tre kvinnor inom den svenska kyrkan. Jag har alltid levt nära vänner med djup tro. Därför tycker jag svenska kyrkans öppenhet kring vissa frågor är vacker.Tuulikki Koivunen Bylund var biskop i Härnösand innan hon gick i pension. Hon såg till att Ecce Homo ställdes ut i Uppsala domkyrka. Hennes efterträdare heter Eva Nordung Byström som är omgift men ändå biskop. Den tredje är Eva Brunne som är biskop i Stockholms stift och öppet homosexuell. Alla tre visar på förändring och hopp om livet.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

Nina Bouraoui är nog dags att läsa skulle jag säga.

torsdag 20 augusti 2015

Tyst diplomati



Jag har egentligen inte fattat vad denna film är bra för. Det känns lite sådär. En kvinna från Johans förflutna dyker upp och är misstänkt för vapenbrott. Johan springer omkring i Stockholm och hjälper henne alternativt skuggar henne. Seth är Seth så inget nytt där. Säpo dyker upp som gubben i lådan.

Förrvirrad och kanske den sämsta filmen i serien. Det är konstigt för som förra filmen känns den som ett sidospår. En sak är relevant för deras utredning och det hade manusförfattarna kunnat klämt in i förra film. Just saying.

onsdag 19 augusti 2015

Ur askan i elden


Jag är förvirrad över denna film. Den känns som manusförfattarna har en plan men de måste bygga upp den lite. Det mest knäppa och verkligen osannolika händer Johan. Annars är Seth som han är och GSI lider av underbemanning. Det är nog för att förra filmen var en sådan urladdning att detta känns lite mellanmjölk på ett konstigt sätt.

Så, Johan Falk har just blivit frikänd från dödsskjutningen som räddade Frank Wagners liv. Trots det lever han och hans familj i någon form av PSTD hela tiden. När änkan efter den döde mannen dyker upp bestämmer sig Falk för att hjälpa henne. Det leder honom ända till Lettland. Samtidigt lever Seth och hans gäng rövar i Göteborg. Det gäller att ge med den ena och den andra handen tar. Seths dubbelliv är nära att avslöjas.

Handlingen är inte djup men det känns som om det hela flyttas rätt mycket från Göteborg och till andra platser. Det är för mig lite av en svaghet.

Sommarens…

Kulturkollo.se bestämde sig för att göra en bäst of the Summer-enkät


Bästa bok....jag läste nog en del böcker men bästa. Ja, jo, nu ska vi se. Jag gillade faktiskt Singöspionen. Det var en av få vuxenböcker som jag läste i somras. Annars blev det mycket ungdomslitteratur.

Bästa tv/film...jag började se Elementary. Det är den amerikanska versionen av Sherlock Holmes. Annorlunda än den samtida brittiska men bra. Båda är bra. Dock såg jag två säsonger på 10 dagar. Den var med andra ord mycket bra.

Bästa dag...Jag skulle säga min pappas födelsedag. Han fyllde 65 och vädret var fint och alla hade det trevligt.

Projekt....nya bokhyllor. Jag gillar de nya eftersom de gamla var lite luggslitna. De var trots allt 25 år.

Skönhetsupplevelse....vyn av fastlandet från Öland i kvällsmörkret. Det var underbart vackert.

Nya bekantskap....en svampplockarvän.

Lärdom...vila är viktigt. Jag tappade rösten i somras. Det var lite speciellt.

Kulturupplevelse....Jag gick en guidad visning i Kalmar Slott och det var verkligen väl värt en timma. Sedan var jag på Open Art i Örebro. Det är spännande med levande konst i staden.

tisdag 18 augusti 2015

I'm number four


Det finns två skådespelare som påminner så om varandra och därför tänker jag inte skriva namn här för sannolikheten att jag har fel är stor. Detta är filmen om Four eller John som han heter just nu. Han är en av nio utomjordingar som gömmer sig på jorden. Deras hemplanet är förstörd och de är egentligen de enda som kan slåss mot utomjordiska lönnmördare.

John kommer till Paradise med sin vakt, Henry, och träffar en tjej som heter Sarah. Enligt Henry blir deras art kär en gång och det är vad John blir i Sarah. Samtidigt får han också en kompis i Sam. Helt plötsligt vill John verkligen inte flytta bara för att något händer.

Det är en schysst ungdomsfilm som de flesta skulle kunna uppskatta. Skådespelarna gör verkligen det bästa av manus och känns trovärdiga.

måndag 17 augusti 2015

Staten Island Summer


Detta är sista sommaren innan Danny ska till Harvard. Han och kompisen Frank jobbar vid en badplats som livvakter. Eller de har hand om  barnpoolen. Som sig bör i en film om uppbrott och tonåringar handlar det mycket om sex och att fascinera sig vid andras kroppar.

Här har vi det. Du har sett det förr. Jag hade önskat att det hade kanske problematiserats mer när det kommer till det sexuella. Så, en helt okej tonårsfilm som lever på bra skådespelare och inte innovation.

söndag 16 augusti 2015

Spider-Man 3


Jag vet inte varför jag såg om den här. Jag tror jag fick mindre hjärnsläpp och blandade ihop filmen med rebooten. Tidigare tankar är samma som nu och går att läsa här.

lördag 15 augusti 2015

#höst

Skolan börjar på måndag för mina elever. Det är början på hösten det. Men höst är också mycket annat. Bland annat är det svamp.


Kvinnoalfabetet bokstaven A

Enligt O tänkte köra ett alfabet igen och det tycker jag är lite kul. Så vi börjar några dagar efter alla andra. Som vanligt :).Dags för bokstaven A alltså och tre uppgifter att slutföra. 

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?

När jag satt och tänkte på detta så blev jag väldigt nostalgisk. Här tror jag att Astrid Lindgren får vara premiärnamnet. Jag minns att jag läste många som barn och gick en kurs om Astrid Lindgrens författarskap under min lärarutbildning. Det senare behövde jag inte men jag gillar Astrids sätt att hantera frågor om döden och min favoritlärare höll i kursen. Det var nog avgörande.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Alicia Vikander är en svensk skådespelerska som slagit igenom stort i nästan hela världen. Hon kommer att spela med i filmatiseringen av M.L Steadmans Light between the Oceans. Hon är också berättarröst i filmen om Ingrid Bergman som just haft premiär. Om du aldrig sett Alicia har du tur i år för hon kommer att vara med i fem filmpremiärer totalt under året. Det är inte dåligt det.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.

Eftersom jag älskar att laga mat älskar jag också att bläddra i kokböcker. Just nu är det många manliga kockar därute men Anna Bergenström är en kompetent kock som skriver lättlagade recept. Det behövs fler kvinnor i alla branscher. Även kokboksbranschen.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?Jag har nog många men i min läshög ligger Chimamanda Ngozi Adichie. Så jag får väl ta tag i det någon gång. När högen tagit sig dit ned.v>

National Treasure




Jag har sett den här filmen tidigare. Det är underhållande och vill du veta mer läs här.

fredag 14 augusti 2015

#skogsbryn



Jag jobbar vid ett skogsbryn. Dock inte detta. Min arbetsplats ligger precis vid en skog. Det kan vara så ibland. För mig är skogen närheten till arbete, fritid och näring. Det är arbete för mina elever och det är vad som gör Sverige unikt. Att gå i skogen och plocka bär eller svamp är avkoppling och gynnar naturen. Det du plockar själv är bättre för miljön än något annat. Jag använder svamp så många gånger. I såser, soppor, återanvänder det som inte används i vissa soppor till pajer. Det är en annan form som kan användas istället för t.ex. potatis. Svamp och bacon är mumma. 

Tammy


Det är en komplex resa som Tammy ger sig ut på. Hon kommer på sin pojkvän med att vara otrogen en dag då hon fått sparken. Upprörd och arg ger sig hon och hennes mormor sig iväg på en roadtrip. Det är en berg- och dalbana i knäpphet. Det är mormor som raggar upp en äldre bonde, arresteringar och en fest som urartar på ett riktigt avancerat sätt.

Jag tycker om och tycker inte om detta fåneri som uppstår ibland. Det känns förnedrande på ett sätt jag finner lite olustigt. Samtidigt är det komedi och då får en gilla läget. Fast om jag skulle föreslå någon komedi med Melissa McCarthy är nog inte denna topp fem.

torsdag 13 augusti 2015

We bought a zoo


Benjamins fru har dött och han och barnen hanterar det inte alltid så bra. Därför tänker han sig att de ska flytta till ett nytt hus där mammans ande inte känns på samma sätt. Dottern Rosie hittar det perfekta huset. Det visar sig ligga mitt i en djurpark. Vill Benjamin äga huset får han djurparken också och måste sköta den. Så blir fallet och den ende som inte är nöjd är sonen Dylan. Detta köp gör att familjens sorgearbete ändras på många sätt.

Filmen är baserad på en sann historia och det finns faktiskt en familj som bor i en djurpark i Storbritannien. Det är faktiskt en mycket charmig film som passar alla. Rosie adopterar en hög påfågleungar. Dylan är inte så glad men lär känna en udda tjej. Se filmen med din familj för det är en riktig familjefilm som har något för alla.

#dystopi

Jag gillar dystopier. Det har jag nog alltid gjort. En av de allra första var den kända och klassikern 1984. Den var nog för svår för mig som 15-åring. Jag fortsatte min bana och har hittat ett och annat guldkorn genom åren.

Det finns mycket ungdomsdystopi därute men också bra litteratur för vuxna. En av de böcker jag gillar är verkligen Människors barn av P.D James. Annorlunda men ändå genretrogen.

#lyrik

Jag är inget fan av lyrik. De jag läser, läser jag. Sedan håller jag mig borta från lyriken. Kanske för att det handlar om mina känslor när jag läser lyrik. Är jag inte på blir det inte av. Så ett knepigt förhållande.

onsdag 12 augusti 2015

A time to kill



A time to kill and a time to heal, a time to tear down and a time to build. Det är ett av citaten från Predikaren i Bibeln. Dräpa har sin tid, och läka har sin tid. Bryta ned har sin tid, och bygga upp har sin tid.


Jag tycker att citat stämmer väl. Det handlar om att döda men också om att läka. En ung flicka blir brutalt våldtagen och pappan kan inte leva med det faktum att detta skett. På väg till domstolsförhandlingarna mördar han dem båda. Nu är det så att killarna är två vita snubbar och pappan är svart. Det som borde ha blivit en tung rättegång blir en rättegång om rasmotsättningar.

Det finns bra passager i denna film som är värda diskussion. Ser jag till handlingen blir jag lite bestört. Jag förstår att det inte går att leva med den tanken att ens barn blir skadat men om vi tar öga för öga och tand för tand så är vi i ett samhälle där civilisationen har fallit. Jag är inte riktigt överens om att det är bra. Trots budskapet.

tisdag 11 augusti 2015

#sensommarserenad

Cyberbully




Taylor Hillridge får en dator på födelsedagen från mamma. Hon blir snart utsatt för nätmobbning när hon registrerar sig på ett socialt nätverk. Det visar sig dock vara hennes bror som hackat hennes konto och skrivit kränkande saker. Det fortsätter sedan men då är det klass- och skolkamrater. Hon påverkas framförallt för att hon pratat med en speciell kille på siten. Denna mobbning driver henne till vansinne och så småningom försöker hon ta sitt liv.

Jag läste för många år sedan en kurs som hette Unga och sex på nätet. Den handlade om just nätmobbning och det är verkligen inte lätt att utsättas på detta sätt. Näthatet är så djupt elakt. Vem som helst kan skriva vad som helst. Elakt och närgånget. Ofta hårda och nedsättande saker. I grupp.

Tänk att aldrig undgå mobbing. Aldrig. Se filmen. Den är inte ett mästerverk men den är verkligen tänkvärd och framförallt angelägen.

måndag 10 augusti 2015

The Imitation Game


Enigma var tyskarnas megavapen under andra världskriget. De satt och knappade iväg meddelande som ingen kunde avkoda. Koden var för komplicerad. Därför fick några personer med stor kunskap i matematik och kryptografi uppgiften att knäcka koden. Alan Turing var en av dem. Han räknas idag som en av datavetenskapens första stora och det han gör med enigma var verkligen revolutionerande.

Det finns många saker som kan diskuteras i denna film. Förstå att det var olagligt att älska en människa av samma kön under så lång tid. Att det skulle ha påverkat Turings arbete har jag svårt att tro. Turing dömdes för det 1952 och valde kemisk kastrering som gjorde honom sjuk.

Välspelat med många bra skådespelare. Mark Strong är en av mina favoriter. Han är alltid bra och här är han skrämmande i sin roll som MI-6. Den som ser Game of Thrones vet vem Charles Dance är och att karln kan spela riktiga praktarslen. Så även här. Benedict Cumberbatch, ja, suck. Bra som alltid.

#skördetid

Jo, så svampen har frodats denna sommar. Nu tänker vän av god ordning men vad många bilder av samma svamp. Nej, varje bild är 5 hg svamp. Så det här är 3,5 kg svamp. Det är vad som kommit upp under sommaren hemmavid. Mycket sås blir det under hösten och vintern :).









söndag 9 augusti 2015

#hopp

Mitt hopp är alltid att läsa fler böcker. Nja, nu ljög jag. Kanske hoppet om tid till det jag gillar att göra inte äts upp av tiden jag tillbringar att göra saker jag måste.

Annars är hopp något som inte finns så mycket av i vissa böcker. Nu står mitt hopp till att nästa bok av Hjorth och Rosenfeldt tar vid där den förra slutet. Lämna en sådär. Elaka pojkar.

Hobbit - Femhäraslaget


Gruppen har oavsiktligt släppt lös draken Smaug, som i sin tur genast anfaller Sjöstaden av någon konstig anledning. Det brinner och folk flyr. Alla utom Bard, som försvarar sin stad. Han skjuter nästan lika bra som en alv. Det slutar med att han och hans son lyckas fälla Smaug men staden är borta.

De beger sig mot Erebor för skydd. Något som Thorin blir irriterad av. Han har blivit besatt av den återfunna skatten. Det gör att Bilbo har ett svårt beslut att fatta. Samtidigt börjar orcherna vandra mot Erebor. Trots allt måste berget intas för att kunna göra Sauron stark och mäktig igen.

Så ska säcken knytas ihop. Det är dock inte så gulligt som man kan tro. Många klarar sig inte i den här filmen. Priset för berget var stort om en säger så. Jag tror att trilogin mår bra av att ses som en helhet. Det blir så när bokens handling får så stor del av berättandet. Som helhet är det faktiskt bra. Dock finns en större kamratskap i LOTR-filmerna och kanske har det med dvärgarna och alverna att göra. Det behövs fler hobbitar och människor för att väga upp deras humör.


lördag 8 augusti 2015

Hobbit: Smaugs ödemark



Efter att ha blivit dumpade i början av Mörkveden som de måste ta sig igenom. Där lämnar Gandalf dem för att leta reda på vad som händer i norr. Så in i skogen våra dvärgar och ensamme hobbit drar. Där träffar de på spindlar som söver dem. Dock blir de räddade av både Bilbo och ett gäng skogälvor. Älvorna leds av Legolas och Tauriel. Gruppen förs tillbaka till skogsalvernas kung som inte har mycket gott att tänka om Thorins gäng. De känner varandra sedan tidigare.

Därifrån flyr gänget med hjälp av Bilbo för att hamna hos Bard. En människa som bor i Sjöstaden. Det är nästan granne med Erebor, det ensamma berget. Där splittras gruppen och Bilbo följer med mot berget. För att göra ett långt berättande kort så träffar Bilbo Smaug, draken som älskar skatten lika mycket som Thorins farfar gjorde. Detta är inte en snäll drake.

Någonstans undrar jag hur Jackson tänkte här. Legolas dyker upp, men hallå. Han är inte ens med i Hobbit. Fast det är liksom lite skönt för hans far, spelad av Lee Pace, är knappast en trevlig alv. Alver är fasiken inte trevliga. Intressant fakta. Legolas - Orlando Bloom - är två år äldre än pappa - Lee Pace. Ja, ja lite knäppt eller.

Tauriel är en helt ny skapelse. Hon finns inte alls med. Att Kili, dvärgen, finner henne attraktiv och vice versa är nog mest något som skett i de nuvarande manusförfattarnas hjärna. Det är knappast populärt med Arven och Aragorn.

Smaug, ja, vilken vacker drake. Och elak som sig bör. Annars vore det ju inte rätt. Det är rätt härligt att se/höra Cumberbatch - Freeman agera ihop i en sorts miljö. Jag tycker nog filmen var okej men lite lång. Det känns fortfarande som om den tjänat på att vara typ några timmar kortare.

#läserjustnu

Jag har just nu tappat farten lite. Tror det beror på förkylningen och att jobbet börjar på måndag. Vem vet vad som händer nästa vecka.

I mitten av juli dumpade jag Bernard Cornwell. Det var liksom inte min typ av bok. Jag trodde det berodde på uppläsningen men jag älskar Torsten Wahlund.

Min lista i alla fall:
1. Beautiful Creatures 2
2. Bärnstenskikaren
3. Ashima - vi har hållit på ett tag nu
4. Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank
5. Det svarta hjärtat

Så fem böcker igen. Jag måste nog ta mig i kragen och läsa klart ett par.


fredag 7 augusti 2015

#bloggtips

Om du som jag gör lite av varje och gillar film tycker jag att du ska hitta

www.fiffisfilmtajm.se

Inte alltid så lätta recensioner men ärliga och härlig kan jag väl säga.

Hobbit: En oväntad resa


Bilbo är en nyfiken hobbit men också ganska försiktig med ålder. När trollkarlen Gandalf dyker upp minns han inte riktigt hur de känner varandra. Gandalf tänker inte mer på det utan lämnar ett märke och senare den kvällen händer något. 13 dvärgar kommer till Bilbos hus. Dessa tretton med Thorin Ekensköld i spetsen tänker sig ta tillbaka Erebor, dvärgarnas rike i Ensamma berget och återta den stulen skatt från draken Smaug.

Först säger Bilbo nej men ångrar sig. Trots allt är han lite nyfiken men ängslig på äkta hobbitvis. Resan leder dem mot Rivendale, genom att Gandalf styr dem däråt. På vägen träffar de några troll, långt hemifrån men de får tag på kanske några av de mäktigaste svärd som skapats av älvor.

I början av denna resa hamnar de också hos orcherna. Orcherna som lever och inte är de borna krigare Sauron älskar. Där nere i underjorden möter Bilbo en mycket konstig varelse och en ring.

Nja, nu stannar vi där. Tänk om den gode Jackson berättat denna saga först. Nu känns det lite som, jag har sett det förr. Delvis. Fast samtidigt är det ju knappast hans fel att böckerna är lika varandra. En grupp drar ut i världen på ett uppdrag, en quest. Gandalf springer omkring och är allmänt hemlig.

Dvärgarna är inga muntra snubbar om jag säger så. Inte älvorna eller Bilbo. Jag sitter och saknar Meri och Pippin som trots allt får en att le lite och känna med. Detta är mitt stora aber mot filmen. Den är så jäkla mörk. Jo, jo jag vet. Det är boken också. Alla är sura på varandra. Syrran och jag, som de nördar vi är, tänkte på Star Trek. Det är lite som där. Älvorna är högdragna, dvärgarna buttra, hobbitarna vill bara vara ifred. Människorna är korrupta och skurkarna, orcher och deras anhängare, är onda och alltid så många.

En god början men varför den är 2,45 förvånar mig. Filmerna blir ju kortare med tiden. Hur tänkte den gode Jackson där?

torsdag 6 augusti 2015

#kärlek

Ibland blir jag förvirrad över hur kärlek presenteras i böcker. Den kan vara storslagen och den kan vara liten. Den kan vara vacker och den kan vara hemsk. 

Jag kan ibland tycka att kärlek som presenteras i film och i böcker ska vara annorlunda än livet men någon gång önskar jag kärlekens tråkiga ansikte där bakom. 

Kärleken som finns i vardagen och som du tar för given. Syskonkärlek visar sig ibland och den kan vara stark och trogen. Dock är det inte alltid så. Avundsjukan finns ofta nära i syskonrelationer. Fast kan författare inte bara låta vissa syskon bråka och sedan komma överens. Det är ju så det fungerar. I alla fall för mig.

Eller mor- och farföräldrar och barnbarn förekommer också i fiktionens värld. Ofta älskande men ibland elaka. Kan det inte bara handla om någon som sitter och dricker kaffe med sin farmor? 

Eller föräldrar. Beroende av genre så porträtteras de olika. Fast de är viktiga. Trofasta och ärliga samt klippan. Eller frånvarande men alltid i personens liv på ett eller annat sätt.

Kärlek i chick-lit är nästan alltid komplicerad och när en läser YA är de lika komplicerade. Varför vet jag inte fast vi kanske är beroende av dramat. Fundera på hur fantastiskt kärleksliv du själv har. Det är kanske inte så häftigt. Då kan den spirande romansen mellan två personer vara det mest underbara att läsa om i världen. 

Mission Impossible - Rouge Nation


Det är lite konstigt att sitta och titta på en film, som är amerikansk, och helt plötsligt höra svenska röster prata svenska. Det blir liksom knäppt i huvudet. Fast vad gör det egentligen. Det känns lite kul och dessutom tror jag Jens Hultén är väldigt svenglish i sitt uttal.

I alla fall hänger Ethan Hunt i en källare någonstans för att bli torterad. Först kommer en vacker kvinna in, sedan kommer Benknäckaren - Hultén - in. Trots detta övertag, ja de är nog typ 10 mot en, så lyckas Hunt rymma med hjälp av den vackra kvinnan. Ja, hon är inte bara vacker utan också väldigt dödlig.

Samtidigt får CIA igenom sitt förslag att lägga ned IMF. Hunt ger sig iväg och nu jagas han. När vi träffar Hunt igen har CIA jagat honom i sex månader och det går väl sådär. Så det är råttan på repet och så vidare. Hunt ska hitta syndiaktet kosta vad det kosta vill. Det är lättare sagt än gjort.

Jag gillar filmen så mycket. Simon Pegg är störtskön. Tom Cruise är faktiskt bra som killen som får rätt mycket stryk. Det är ju ganska ovanligt. Dessutom är Rebecca Ferguson supercool och kan verkligen ta hand om sig själv.

Det enda som är synd är att filmen kom nu. Detta borde ha varit sommarens stora film och kommit i juni. Tänk vad många som sett den under regniga dagar i juli.

onsdag 5 augusti 2015

Den motsträvige kommissarien av Lennart Lundmark


Samuel Roos är jurist och poet men tvingas att arbeta med ett mord. I Stockholm sommaren 1793 är staden fortfarande rusig efter kungens död och Anckarström räknas som en hjälte på vissa ställen.

Roos måste utreda mordet på en överstelöjtnant. Efter många och vindlande vägar genom det då moderna men samtidigt skitiga Stockholm kommer Roos fram till vem som ligger bakom allt.

Att städa i sina bokhyllor kan vara bra. Jag hittade den här och den var förvånansvärt bra. Jag är nog ensam om att ha läst den men helt okej underhållning. Otroligt välskrivet om Stockholm i slutet av 1700-talet.

American Sniper



Pappa och jag tittade på den här filmen ihop. Eftersom han älskar krigsfilm och Clintan, så ja, det är en match made in heaven liksom. Något han säger tidigt i filmen som stannar kvar är - ingen blir människa igen efter något sådant.

Chris Kyle gick med i Navy SEAL efter ambassadbombningarna 1998. När 9/11 sker blir han utskickad till Irak. Det är så småningom där Kyle får sin legend uppfylld. Han har mest bekräftade träffar som prickskytt i amerikanska militärens historia. Han gör totalt fyra turer och det gör honom inte riktig i huvudet som pappa säger.

Jag hattycker om Kyle. Han har en otrolig känsla för omhändertagande. Både mot familj och armévänner och även USA. Det är det som driver honom och det som driver bort honom från hans familj. Jag tycker också om att Clint inte hycklar med att Kyle ser ned på de han strider emot. Han ser dem som barbarer och det är viktigt att komma ihåg. Men det är en tragisk historia ändå och värd att se. Fast om han blev människa igen vet jag inte. Det vet nog bara Kyle själv.

#uttryck

Jag älskar vissa uttryck även om de är klyschor.

Alla barn i början är en klassiker som jag gillar att använda mig av.

Ett jag gillar är

Whatever floats your boat. Gör som du vill, eller det som känns bäst. Skönt uttryck måste jag säga.

tisdag 4 augusti 2015

#detaljer

Jag hatälskar detaljer i böcker. Efter att ha läst Robinson Kruse både i skolan och på universitet och på svenska och engelska är jag smått allergisk mot detaljer. Ibland kan de ha betydelse men ibland blir jag galen.

Skulle du verkligen vilja läsa om jag skrev hur jag rensar svamp? In i minsta detalj från hur jorden känns till det att en och annan mask kryper ut eller hur lukten skiljer sig åt? Jo, ibland vill jag det men inte alltid. I vissa deckare så förekommer mycket detaljskrivande. Detaljer på en nivå som läsaren kanske inte alltid gynnas av. Hur x tar kaffe, eller y går i trappor eller z gillar att sitta med huvudet på sned när z själv tänker.

Nu låter jag lite gnällig men samtidigt så spelar det väl ingen roll vad jag tycker. Jag gillar vad jag gillar och detaljer kan ibland strykas bort. Samtidigt tror jag att detaljskrivande ibland är en manlig förekomst. Eller manligare. När elever skriver finns en tendens till beskrivande oftare hos mina pojkar. Generalisering, visst men jag upplever det när jag läser.

Big Hero 6


Hiro är en ganska smart tonåring. Han har gjort en robot som ser ut som en snäll docka men som visar sig kunna sparka rumpa på riktigt. Hiro är så smart att han vid 13 års ålder har tagit studenten. Hans storebror, Tadashi, får honom riktigt intresserad av college när Hiro besöker hans avdelning där fysik och robotar är i centrum. Tadashis största projekt är en medicinsk robot som ska hjälpa till vid olyckor. Baymax heter han och är stor, mjuk och snäll.

En olycka sker och Tadashi omkommer. Detta gör att Hiro tappar lusten till det mesta. Den dagen han ser hur någon har tagit hans egna microrobotar för att kunna skapa ondska händer det saker. En snäll robot blir superkaratekunnig och Tadashis vänner och Hiro blir superhjältar.

Det är en mycket söt film om sorg. Sorg och en superskön mashmallowrobot. Det går att ha åsikter om det mesta i denna film men ibland ska en bara gilla läget och fundera på hur många drakar du hittar i denna film.

Beautiful Creatures - Mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia och Margaret Stohl


Ethan är en ganska vanlig tonårskille som bor i en liten sydstatsstad. Gatlin är speciellt eftersom det finns ett riktigt gammalt plantage kvar. Här pratar vi om personer som inte riktigt kommit över förlusten i inbördeskriget än. Trots allt känner Ethan sig lite udda. Hans mamma omkom nyligen i en bilolycka, pappan sitter och skriver nätterna igenom och deras hemhjälp är lite väl intresserad av voodoo. Mammans bästa vän är ortens bibliotekarie och resten av kvinnorna i staden är ganska så sydsstatsinfluerade.

Dagen innan Ethans andra år på High School börjar han drömma. Ganska så aktiva drömmar om en vacker flicka och bränder. Dessutom dyker en konstig låt i hans huvud. Dagen efter är den borta men i skolan finns en ny flicka. Lena Duhannes. Dagen hon börjar är dagen då resten av staden visar sina åsikter om andra. Lenas morbror bor i staden. Macon Ravenwood bor på Ravenwood Manor och äger en likbil. Han vistats inte ute på dagen och är allmänt skum.

Ethan däremot kan inte låta bli Lena och deras liv är mer sammanflätande än de någonsin drömt om. De pratar med varandra genom någon form av telepati och dessutom har de samma drömmar om vackra flickor, kärlek och bränder.

Jag tycker att boken var bra men hade sega partier. Det kändes lite som om författarna hade kunnat ta sig till slutet lite fortare. Det finns ett kapitel som handlar om nedräkning och tja, kanske, kanske hade det kunnat varit lite kortare. Fast jag är inte författare men just längden fick mig att lägga undan boken lite.

Ja, det är i alla fall annorlunda mot andra böcker i YA-genren. Så, nu bok två.

måndag 3 augusti 2015

Mysrys: Novellsamling av Kim M. Kimselius


Detta är en bok om lite udda händelser. De flesta handlar människor som påverkas i livet. Det handlar om ensamhet, död, eller andar. Jag läser och känner lite drag av Selma Lagerlöf. Det kan ju vara lite trevligt tänker jag.

Det är vad boken är. Lite trevliga noveller som är både bra och mindre bra. De är lite repetitiva och jag hade önskat större skillnad. Det finns också många personliga noveller i boken och det är modigt att vara så öppen med ens egen syn på livet efter detta.

Jag tror dock att det finns en publik därute. Däremot är jag övertygad om att det inte är jag.

#längtan

Det kan vara komplicerat att längta efter saker. Sedan blir det inte som en har tänkt. Fast idag tänkte jag på en annan längtan. 

Jag satt och läste Aftonbladet och kom till sportdelen. Där hade Sarah Sjöströms nya världsrekord en stor del och det fanns dessutom en undersökning över vem som borde få bragdguldet. Kalla och Sjöström var med och U21-landslaget som tog EM-guld. Alltså tjejerna som EM-guld i U19? De kan väl också få en bragdguldet. 

Jag har en längtan att kvinnors och mäns prestationer i arbete, i livet, i litteraturen, i filmen, i forskningen, i sporten, ja, var som helst ska räknas som lika. Det är min största längtan. Att behöva arbeta dubbelt så mycket som en man och ändå få veta att "du borde nog lära dig köra maskin, eller något annat maskinellt för att höja din lön." Eller "det finns alltid andra svensklärare som vill ha jobb. Du är ju inte oersättlig". 

Längtan efter jämställdhet, eller vad det nu kan vara blir starkare med åren. Nu gillar jag att laga mat, att pyssla, att sticka och att göra annat som räknas som kvinnligt. Jag är lite tekniknörd dessutom men avskyr att hålla på med bilar. Jag gillar också whisky och har en kollega som gillar det samma. Hon är skarpare än jag på dryckerna. Ändå fick ingen av oss frågan om en god whisky vid ett tillfälle. Det var grabbighetens högborg som exemplifierades. Eller när kollegorna skrattar över att kompisar eller de själva inte visat vad det nya fiskespöt, cykeln eller leksaken innebar. Sedan ondgör de sig lite över att kvinnor vill ha koll, hö hö. Eller koll, vill vi inte ha en schysst dialog? 

Jo, så min längtan är en längtan över att det ska bli jämställt därute. Den drömmen kommer jag nog ha länge. Det handlar inte om småsaker. Det är struktur det handlar. 

Labyrinth



Baserad på Kate Mosse bok med samma namn. Det handlar om två kvinnor, medeltida Alais Pelletier du Mas och nutida Alice Tanner. De försöker båda hitta den heliga Graal. Alice är volontär på en franskt arkeologisk utgrävning. En dag upptäcker hon skelettdelar av två personer i en grotta, samt en labyrint-graverad ring. Skeletten är inte lika intressant som ringen som får många att komma fram och börja leta efter både Alice och ringen.

Samtidigt får en följa den nygifta Alais bor i Carcassonne, ett starkt fäste för katarerna som har förklarats kättersk av den katolska kyrkan. Alais och hennes far skyddar tre heliga böcker från korsfararna som avslöjar hemligheten bakom den heliga Graal.

Genom tid och rum binder denna historia sig samman. Jag tycker att det är sådär lagom bra. Det är underhållande och jag känner att vissa karaktärsdrag fungerar bara i böcker. Värt en stund om du gillar lite övernaturligt, lite historia, lite action och lite mystik.

#sommarmusik

Jag glömde gårdagen men vi kör väl på en gammal goding. Någon gång under sommaren måste jag liksom höra den.


söndag 2 augusti 2015

Earthsea


Detta är baserat på en fantasyserie av Ursula Le Guin. Jag har inte läst dem av många skäl. I alla fall så är denna film baserad på de två första böckerna.

Ged är ung man som så gärna vill bli trollkarl. Han drömmer om en ung nunna vid namn Tenar. De båda har öden att uppfylla.

Efter ett anfall mot Geds by blir han skadad och faller från en klippa. Ged återupplivas av en trollkarl, vid namn Ogion. Han visar Ged att magi finns i hans liv och sätter honom i en magisk skola. Han blir vän med Vetch men samtidigt är det inte riktigt så att han följer reglerna.

Tenar har blivit utsedd av sin översteprästinna att bli dennas ersättare. Det ger upphov till många intriger på klostret.

Det är lite förvirrande. Jag försökte följa med i handlingen med jag tror de försökte med för mycket handling på knappt tre timmar. Det finns bättre filmatiseringar så som Svärdet och spiran eller A world without end som du kan titta på några regniga timmar en lördag.

lördag 1 augusti 2015

Gone Girl



Någonstans djupt inne i David Finchers garderob ligger en färgkatalog. Den består av färger som är utblandade med brun och grå. För det tänker jag när jag ser filmen. Färg, David, okej? Färg. Färg som ser ut som färg och inte beige varianter av färg.

Jag har inte läst boken. Jag tror inte jag skulle palla det. Snacka om osympatiska karaktärer. Vare sig Nick eller Amy Dunne är personer som jag kan fatta tycke för. Om någon läser detta och älskar filmen eller boken eller både och ber jag om ursäkt nu. Jag gör det fasiken inte.

Nick börjar sin bröllopsdag med att gå till jobbet i baren han äger med sin syster. De har lite kunder, han beklagar sig över deras förhållande och så spelar de lite spel. Nick går hem men väl hemma så är inte Amy där. Hon är borta och det ser ut som om någon har tagit henne. Polisen kallas in och snart misstänks Nick. Han visar dock sig från sin bästa sida och letar efter sin fru.

Alltså nja, nej. Nej, jag blir galen. Det är inget fel på filmen. Jag gillar den bara inte. Jag kan inte bry mig om Nick eller Amy. De är båda ganska osympatiska och jag vet inte vem jag tycker är knäppast. Det gör att jag inte gillar filmen eftersom jag tycker att Nicks syster är typ den mest normala människan i filmen. Fundera på det en stund.

#tonår

Jag läser en hel del böcker för tonåringar. Eftersom jag undervisar på gymnasiet känns det relevant. Det är ganska svårt att hitta böcker som passar elever. Mina är inga storläsare om jag säger så. Några läser till och från en del men sedan har jag dessa som läste böcker i femman och lämnade läsandet där.

Det är inte så att jag är snobb och inte tycker att en kan läsa tidningar men mina elever läser liksom inget. Uppgiften att få dem att läsa är stor och oändligt komplicerad. Ibland händer att polletten faller ned.

Jag gillar tonårsböcker som är smarta. Det finns både och. Johanna Lindbäck tycker jag skriver bra böcker och jag gillar just nu Åsa Asptjärns Emanuel som är rätt så osympatisk. Trenden är ju annars trilogier och där är jag kluven. Jag gillar många och rekommenderar böckerna till olika elever. Just nu läser jag tre olika serier för variation.