måndag 6 juli 2015

De utvalda: Tankeläsaren av Kristin CashoreKatsa är en särling. Det är något ganska ovanligt och något som skrämmer de flesta. I hennes fall handlar det om en otrolig känsla för att kunna döda. Det låter ju ganska så bra om det nu inte var för att hennes morbror, som är kung, har rätten till hennes tjänster och använder sig av dem. Det finns sju kungadömen där särlingar existerar och de som kan sjunga som fåglarna går det nog ingen nöd på. Katsa har lite svårare med sin uppgift.

Den dagen hon träffar Po förändras allt. Det visar sig att hennes morbror har kidnappat Pos farfar och Katsa kan egentligen inte med just den handlingen. Eller hennes morbror verkar inte vara den som ligger bakom allt och därför så ger sig Katsa iväg med Po för att ta reda på vem som vill Pos familj så illa.

Dock finns det fler särlingar i de sju kungadömena än Katsa förstått och det visar sig att kungen Leck är otroligt stark och en farlig särling. De enda som klarar sig från hans gåva är Po och dottern Bitterblue.

Det gäller att hänga med för det händer saker nästan hela tiden. Jag måste säga det är välskrivet och dessutom är Katsa en tjej med skinn på näsan. Det är också något som är vanligt i denna formen av fantasy. Det är en bok som jag inte kunde sluta läsa. Jag skulle säga att det är ett gott betyg. Som kutym är så finns det två till. En riktig trilogi, med andra ord, som är så vanligt i fantasyland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar