söndag 23 juni 2019

Min bokresa # 45 - bokformat

Camilla på Mitt bokintresse har bokfrågeserie om olika saker gällande böcker och läsning. Jag hakade på för ett tag sedan.

Denna söndag handlar det om bokformat. Om någon hade frågat mig för kanske fem år sedan hade jag nog sagt fysisk bok. Jag gillar inbundna böcker före pocket. Pocket gör att texten blir liten och jag får ont i ögonen. Både brytningsfel och skelning gör att det är för små rader. Jag tycker om storpocket där texten är större och danska band fungerar också.

Däremot tycker jag mycket om att lyssna på ljudböcker. En del på svenska men framförallt lyssnar jag på engelska böcker. De är mycket lättare att ta sig igenom och dessutom håller det igång språket. Jag läser inte lika fort på engelska som svenska men lyssnar gör jag minst lika fort. Det är behändigt nu när de finns i mobilen på ett helt annat sätt än för 10 år sedan. CD-skivor var bra men inte helt lätt att hantera jämt. Det som är bra med ljudböcker är att jag kan lyssna när jag åker till jobbet. Jag arbetar så att buss och tåg inte är supersmidigt och då blir det dessvärre bil. Det har inte blivit så många i år men det tänker jag beror på att jag studerat lite och faktiskt finns en del kurslitteratur inläst. Det är kanon att lyssna och läsa.

Jag har lärt mig att läsa e-böcker. Det är hemskt smidigt och jag äger visserligen ingen läsplatta men jag läser i min ipad och det fungerar lika bra. Det är skönare för mina ögon ibland och dessutom kan jag läsa andra böcker. Många går att låna via biblioteken och det är bra men jag har fortfarande storytel för att hitta andra böcker. Någonstans är det spännande att läsning ändrar sig. Jag trodde aldrig att jag skulle börja läsa digitalt men nu gör jag det. Livet är spännande ibland.


8 kommentarer:

 1. Jag önskar att jag kunde lyssna på ljudböcker, speciellt i perioder när det blir mycket bilkörning. Låter ju super att även kunna lyssna på kurslitteratur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det bästa som hänt sedan jag vet inte när. Kan lyssna och sedan liksom läsa om hemma.

   Radera
  2. dyslektiker får ju tillgång till ljudböcker, det är bra.

   Radera
 2. Det är tur att det finns andra sätt att läsa på än i en fysisk bok, tex när man är upptagen med annat kan man lyssna istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt bra. Dessutom kan diskandet alltid bli annorlunda.

   Radera
 3. Svar
  1. Bara om du vill. Jonas Karlsson läser ibland sina egna böcker och det är en fröjd.

   Radera
  2. iPad är fint på natten, vilosamt med svart bakgrund och vit text.

   Radera