lördag 23 januari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Q

Varför är det så ont om Q? Eftersom det är veckans bokstav hos enligto får vi se om vi får några svar alls.


Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på Q.

För några år sedan läste jag en kurs i asiatisk litteratur och läste några dikter av Qiu Jin. Det finns nog inte någon dikt på svenska tror jag. Men den engelska översättningen är fin. Hon kämpade mot det kinesiska kejsardömet i en tid då kvinnor skulle vara tysta.

Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på Q och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Queen av Alex Haley handlar om författarens farmors sida tror jag. I alla fall gifter sig kvinnan med Alec Haley och får barn. Det är en annan sida av berättelsen som berättas. Det var många år sedan jag läste den så jag minns inte allt. Simon, Alex pappa, fick rätt mycket utbildning trots sitt ursprung.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på Q vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Maggie Q är en skådespelerska från Hawaii. Hon brukar spela personer med kampsportsbakgrund och har du sett Divergent-serien så spelar hon Tori. Kvinnan som tatuerar Tris. Det är alltid kul med tjejer som får vara riktigt tuffa på film.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på Q, eller med ett Q i namnet eller kanske titeln på något hon skapat, som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Anna Q Nilsson föddes i Ystad 1888 men emigrerade till USA. Hon blev modell och röstades fram till en av Amerikas vackraste kvinnor. Hon sökte sig så småningom till stumfilmen och blev stor. Hon hade även roller i talfilm när den kom och en av hennes största roller då var i Sunset Boulevard. Anna Q som hon ofta kallades fick en stjärna på Walk of Fame. Hennes karriär sträckte sig över 40 år.

4 kommentarer:

  1. Många du hittade, även svenska.

    SvaraRadera
  2. Fast det var riktigt svårt idag. Ser inte riktigt fram emot Z eller Ä just nu ;).

    SvaraRadera
  3. Alex Haley? Som i Rötter? Jag visste faktiskt inte att han hade skrivit mer, måste kollas upp.

    SvaraRadera