onsdag 30 december 2009

Snö

Jag är nog alltid sen med att skicka in ett bidrag men när det väl blev mörkt och och snön låg på kunde jag inte motstå detta. Det var vackert, kallt och snöigt.



måndag 28 december 2009

God fortsättning

Musten är uppdrucken, skinkan äten, syltan glömd. Tack gud för det. Jag har haft en underbar jul. Vi bestämde oss i år för att inte ha så mycket julmat. Det fungerade bra. Skinkan är det enda som är kvar men bara en liten snutt. Det är skönt eftersom julmat trots att den är god kan vara lite för saltig och flottig ibland. Så redan på annandagen blev det annan mat. Det blev älgfärsbiffar och ugnsstekt potatis samt rödvinssås. Det är svårt att få till älgkött på ett bra sätt ibland men nu tog jag tillvara på viltsmaken i vinet, kryddorna och även i kryddningen av potatisen. Efterrätten var en tråkig, kanske, men samtidigt klassisk vanlijglass med varm hjortonsylt. Den gjorde jag i somras. Det passade in i ett vilttema.

Nej, dags att plugga.

lördag 19 december 2009

Sjuk, sjukare, sjukast

Åh, det var ett tag sedan. Jag har inte haft min dator på ett tag. Den hade fått ett hemskt virus som gjorde hela hårddisken galen. Den har varit hos datadoktorn, som lagat och vårdat den ömt. Det är tur att man känner människor som är ittekniker. Jag förstår inte hur jag fått virus men den måste ha kommit in via ett mejl och inte stoppats av virusprogrammen. Det var inte svininfluensan som datorn fick utan galna kineiska språkinfluensan. Det var nog inte sant men det var svårt att arbeta ett tag när man har sina bra ppp på sin privata dator.

Jag har haft min höstdepression. Det är visserligen inget man blir frisk ifrån sådär men det gör mig trött. Jag badar, sover och tofflar runt när jag inte jobbar. Det gör mig arg och sur. Mina elever tycker att jag inte gör annat än ser sur ut. Men det är svårt för dem att förstå att man som vuxen också kan må dåligt. Om det inte hade kommit snö hade jag nog fortfarande tofflat runt.

Jag har haft några sjuka kollegor eller kollegor med sjuka barn länge nu. Det har varit många vikariatpass sedan början av november. När man nästan aldrig är sjuk är det min axel rektorn klappar på när folk är borta. Så det har väl blivit tre extra pass i veckan i nästan två månader. Klart man är trött ibland. Jag avundas inte alla lärare på lägre stadier som träffar sina elever nästan jämt. Variation förnöjer, i alla fall med tonåringar.

Nej, nu ska jag käka lite pepparkakor och titta på inspelningen av Gordon Ramsays cookalong.

söndag 29 november 2009

Svenska C

Jag hamnade i en stor diskussion med mina kollegor idag. De tycker inte att man ska göra svenska C helt digital. Jag förstår inte varför. Det är ju trots allt den tiden vi lever i. Jag tycker det är synd att de är lite rädda för att göra fel. Det är nog det som gör dem rädda. Jag har tycker att man kan lärar sig tillsammans med sina elever. De kan använda Internet och dess funktioner bra och jag kan lära dem att kommunicera bättre. Är inte det en bra och vettig kombination så säg? Men dit kom vi aldrig. Rädsla är en stor del av en lärares vardag. Synd bara att man inte kan omvandla sin rädsla till att lära sig och sina elever.

Jag ska inte ha kursen utan det ska en kollega ha. Ibland önskar jag större gehör bland kollegor och skolledning.

Rund


Runt var inget jag hittade under veckan så jag till slut letade jag bland äldre bilder och hittade min bebissolros. Jag kallar den så för den var bara 8 cm i diameter. Den är ju nästan rund.

Accessoarer


Jag gillade min bils lilla utsmyckning bäst. Den måste ju också få vara fin. Rosa är inte min favoritfärg men det är en present och de passar min bil bättre än mig.

Trött

Det är mitt konstanta tillstånd. Jag tror det har att göra med stress, min konstanta smärta och årstiden. Det låter tråkigt men vad göra? Jag äter vitaminer och all annan medicin som jag måste men jag orkar inte ändå. Så idag ska jag ta mig ett bad och sedan äta saffranskaka. Den blir lite kladdig och är väldigt god.

söndag 15 november 2009

Självporträtt

Det blev klurigt att komma på hur man ska ta ett kort på sig själv när man vill vara anonym. Det är en bild på mitt huvud uppifrån. Det är lite grått och lite slitet. Jag gillar mitt hår sex dagar i veckan men ibland är det så svenskt och tråkigt och ger väl en bra beskrivning till cendré. Eller råttbrunt. Enjoy.



Belysning

Jag var på loppis i helgen och hittade en maka till min lampa. Jag hade sönder den för ett år sedan och insåg att Coop inte sålde dessa längre. Nu har jag två igen. Jag har saknat min lampa men nu är vi hela igen. :).





fredag 13 november 2009

Kulturfyran om ryggskott och årets bästa

RS som brukar göra Kulturfyrorna har fått ryggskott, så idag får jag chansen. Igår var jag på Joan Baez konsert på Cirkus tillsammans med RS (kanske var det därför hon fick ryggskott?).
Den konserten var nog den bästa konsert jag någonsin sett.Så jag tänkte fråga er lite om bästa saker och om ryggskott.

1. Har du haft ryggskott någon gång?

Ja, några gånger. Det är som om någon kört in en bräda i ryggen och sedan ska man flytta sig och böja sig utan att kunna. Jag älskar därför min kiropraktiker som hjälper mig när detta händer. Det är svårt att stå vid elevernas bänkar vid dessa tillfällen.

2. Vilken är den bästa konsert du någonsin varit på?

Jag tror det var U2 när de var här förra gången. Det var Göteborg 2005 och det var så bra. Jag var där med en gammal vän som är lika U2-nördig som jag. Det var varmt, det var bra och alldeles underbart.

3. Vilken är årets bästa kulturhändelse för dig hittills?

Jag vet att många inte tyckte det var så bra men Madonna. Jag har väntat i år och äntligen och visst jag saknade några låtar men me happy anyway. Sedan kan jag tycka att hypen kring Kepler visar vilken liten ankdamm Sverige är.

4. Vilken är den bästa boken du läst i år?

Jag har hållit mig till gamla godingar i år så det måste bli Leo Tolstojs Krig och fred.

onsdag 4 november 2009

Mitt liv som bokhylla

Jag snodde den här på http://www.sprakmakargatan.se/. Jag kände att jag inte kunde låta bli.
Det är svårt om det dessutom ska vara böcker man själv har läst. Däremot så är det en bok som jag vill läsa.

Låt böckerna beskriva ditt liv!Besvara frågorna genom att använda titlar från böckerna i din bokhylla.

Är du man eller kvinna? Anna Karenina

Beskriv dig själv: Hon går genom tavlan ut ur bilden

Hur mår du? På spaning efter den tid som flytt.

Beskriv stället du bor på: Populärmusik från Vittula

Vart skulle du vilja resa?Kosmos - en kortkort historik

Beskriv din bästa vän: Förnuft och känsla


Vilken är din favoritfärg? The Color Purple

Hurdant väder är det just nu? Snö och aska

Vilken är din favoritårstid? April i Paris

Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta? Waiting for Godot

Vad betyder livet för dig? Störst av allt är kärleken

Hurdant är ditt parförhållande? Tillsammans är man mindre ensam

Vad är du rädd för? Kaos är en vän till mig

Dagens aforism: Borta bäst

Vilket råd skulle du vilja ge? Lyckan, kärleken & meningen med livet

Ditt motto: Konsten att vara snäll

söndag 1 november 2009

Lite egobilder

Okej, inte världens bästa bilder men de är tagna hos min faster med hennes mobil så, tja. Man får leva med det. Jag har gjort allihop.






















torsdag 29 oktober 2009

Checkpoint fyra

Yes, veckan är slut. Nu är det tre dagar helg. Jag är klar med allt utom tentan och kalas. Det första är nyttigt men mindre kul. Det andra betyder ganska så mycket god mat och mer kul.

Idag var det rektors dag. Planerad studiedag som tog sin lilla tid. Ibland vill jag bara arbeta i fred. Att vara rektor betyder inte att man är en superpedagog. Det tror min och varför då inte dela med sig i en tre timmar lång föreläsning? Självklart klarar vi det.

Nej, tillbaka till plugg.

onsdag 28 oktober 2009

Ångest

Jaha, det är snart mitt i natten och jag har tentaångest. Jag tänkte läsa in ett tredje ämne för att passa in bättre i den nya gymnasieskolan som inte ger oss lärare på blivande yrkesskolor så mycket att göra. Just nu önskar jag att jag inte tänkt det. Det är kul men tentan känns som om allt ska rymmas i en fråga och sedan likadant i nästa. Jag tror att vår lärare på universitet är ny. Det är min misstanke eftersom det känns som om han vill täcka in allt med bara tre frågor.

Mina elever tycker att det är kul när jag har tentaångest. Innan lovet var de tvungna att fråga varför jag var så stirrig över detta. Hmm, vi hade en liten jämförelse. De hade prov dagen efter på sina anteckningar och fyra sidor lärobokstext. Något stressade och tyckte att jag bara babblade strunt lyssnade de ändå. När jag förklarade att det var tre böcker, som jag läst, och en hemtenta som skulle skrivas nästa vecka utifrån böckerna funderade de länge på om jag fortfarande inte gnällde lite väl mycket. Jo, kanske för jag har ju valt detta. Däremot ska en del studera vidare i kommande höst eller vår. Jag hoppas att de inte blir helt skrämda över skillnaden som ändå finns och som de kommer att uppleva.

Checkpoint tre

Jaha, arbetslagsmöte hela dagen.


Bilen inlämnad men inte klar. Världens bästa bilverkstad gör så gott de kan.

Två tredjedelar av tentan klar.

Mejl till föräldrar är klart.

Snart en dag ledigt. Jippii.

Jag fulbloggade en del på jobbet idag. Så kan det vara när man är oinspirerad av schemaprat för trehundrafemtioelfte gången.

Kulturfyran om Augustpriset, Koranen och bokblandat

Augustpriset är aktuellt. Nomineringarna publicerades i veckan. En debatt som säkert inte många i Sverige missat den här veckan är diskussionen kring Jimmie Åkessons debattartikel, som anmälts som hets mot folkgrupp.Det är två mediahändelser som utlöst veckans kulturfyra.

1. Har du läst någon av de böcker som nominerades i den skönlitterära klassen till Augustpriset?

Nej, utan istället är det barn- och ungdomskategorin som jag har läst både Månskensvargen och Kulor i hjärtat. Jag har svårt att välja vinnare men båda var bra. Jag tävlingsläste de båda med två elever. Vi gillade dem nog lika mycket. Vem som än vinner är det nog rätt. Jag hoppas att detta är en av dessa tjejer som gör det.

2. Åkesson säger att muslimer är den största faran för Sverige. Har du läst Koranen?

Jag har läst delar av den. När man utbildar sig i religion är det obligatoriskt men jag kan säga att jag läst den lika mycket som jag läst Bibeln. Delar här och delar där.

3. Har du läst några religioners heliga skrifter?

Ja, delar av Bibeln, delar av Koranen, delar av Vedaskrifterna men aldrig en hel bok. Det känns som att man ska läsa dem för att få styrka och inte så mycket som nöjesläsning.

4. Vilken är den bok du läst i år som känts viktigast att läsa eller som betytt med för dig? (På bilden överst i det här inlägget ser du bild på den bok jag läser nu och som jag tror betytt mest för mig i år).

Svårt, men jag tror att det är en faktabok som heter Purity and Danger av Mary Douglas. Den handlar om hur smuts bl.a. kan ses som något som begränsar världen men också renar den. Det är otroligt att den kan vara så intressant.

I'm a sticky witch


Nej, jag hittade inga kusliga bilder. Jag hittade inget att fotografera heller som var riktigt spooky. Jag kör med en gullig bild tagen med mobilen. En kaktushäxa :P.

Fair is fair


Efter en period med utbytesstudenter och diskussioner med sina egna har jag fastnat för fair trade. Det är viktigt och jag tycker att man ska handla det precis som att man ska köpa ekologiskt eller kravmärkt eller närodlat. Eftersom det är vi som storkonsumerar mat, i västvärlden, som påverkar matindustrin mer så är det vårt ansvar. Tack för ett tänkvärt tema. Förlåt att jag var sen. Jag adopterade detta till min undervisning i en vecka och kom lite efter. Jag passar även på att sno en av mina elevers bilder. Det har jag fått lov till.

tisdag 27 oktober 2009

Checkpoint två

Jaha, då var det halvvägs genom veckan.

Två möten idag, lite egen tid och en ämneskonferens.

Bildäcken bytta

En tredjedel av hemtentan är avklarad.

Jag längar ändå till en ledig fredag.

måndag 26 oktober 2009

A room of my own.


Det talas ibland om att elever inte trivs i skolan. Det är kanske inte alltid är så lätt att försöka arbeta med denna problematik. Hur man gör är olika från skola, kommun till lärare. Jag arbetar på gymnasiet och brottas med detta dagligen. Elever och föräldrar ser ibland det som ett tvång att gå till skolan. De tycker att det är frivlligt men det är det inte. Varje år funderar jag kring detta och ibland blir jag deprimerad när vi inte ens på vår skola kan ha en gemensam samsyn kring hur man behandlar elever som är borta mycket. Det gäller att få dem att vilja vara i skolan och då är alla knep tillåtna.


Annars så är detta en passion för mig. Jag vill att alla ska må bra i skolan och jag tycker att det är vårt arbete att se till det. Hur är sedan olika beroende på elevgrupp. Jag hade en gång en grupp elever som älskade mitt klassrum. De satt gärna kvar och tog rast i klassrummet. Jag fick dem nästan inte att gå till andra lektioner. När de gick i trean så frågade jag varför. De svarade lite gulligt med att de kände sig trygga för att jag tyckte om dem som de var. Kanske var det sant, men genom åren har jag tänkt på det. Jag, som lärare, är en stor del i att många mår bra. Man ska kunna bli arg, eller var så glad man vill.


Nu kanske en del tänker...hmm...måste verkligen gymnasieelever känna sig trygga i skolan? Ja, det måste de precis som alla andra. Känner de sig trygga på ett ställe är det ett framsteg. Då kanske man kommer till skolan två dagar efter varandra.


Jag önskade att vi pratade mer om detta och mindre om att de är slöa och ointresserade. Jag tror bara de är rädda för allt de förknippar med skolan.

Checkpoint ett

Okej, två möten och en likabehandlingsföreläsningen är avklarad. Det är mer som kommer men denna dagen har ett bra bokslut.

Det var en intressant föreläsning om jämställdhet med fokus på mansrollen. Jag kan tycka det är viktigt att man ser alla sidor av saken. Sedan kan jag önska att vissa kollegor tog det på större allvar och inte bara sucka sig igenom allt. Det är pinsamt när det kommit en föreläsare när folk svarar i telefon eller går innan allt är slut. Att deras elever ska visa dem respekt sedan är i mina ögon konstigt. Monkey see, monkey do.

söndag 25 oktober 2009

Att göra vecka 44

Puh, denna vecka blir hård.


  • Tenta på distanskursen

  • Fyra studiedagar

  • Bilen på lagning

  • Byta till vinterdäck

  • Besikta om bilen

  • 70-års kalas

  • Genomföra en halvstudiedag kring likabehandling
  • Läs en bok om tematiskt arbete
  • Hålla fyra möten
  • Mejla alla föräldrar inför utvecklingssamtal

Studiedagar

På måndag är det den första av höstlovets studiedagar. I år är det fyra men det brukar det vara. Jag kan säga att det inte är alltid jag längtar. Kanske beror det på saknaden av variation eller det faktum att man blir korvstoppad lika mycket som när man själv gick i skolan. En av de bästa studiedagarna var när vi fick leka företagare för en dag. Det var Ung Företagsamhet och ett annat företag som fixat det. Det var roligt och man fick vara lite barnslig. Alltid kul.


I år är jag själv tillsammans med en kollega ansvarig för en halvdag. Man får hoppas att de övriga tycker det är lika viktigt som vi.


Sedan ska vi duvas lite i dokumentation. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte arbetar i grundskolan för där måste man skriva. Jag har inte så mycket dokumentation att göra, men när rektorerna ska in och styra blir det komplicerat.


Men, men jag ser framemot en vecka i kunskapens tecken och precis som Eva ska jag ta en stor bit av äpplet och bli vis. Eller visare ska man väl säga.

Mörkrets blomma

Jag lever med dessa buskar på jobbet. Det man kanske inte ser är att det är underbar mörkfärg nästan svartlila. Det är en vacker höstbuske. Lila är en favvofärg och att den sedan heter Djävulsbuske är underbart.




mmm...Chocolate


Fick den här av Discshop när jag handlade. Det tackar man inte nej till ;).

söndag 18 oktober 2009

The nerd in you

I am nerdier than 35% of all people. Are you a nerd? Click here to take the Nerd Test, get geeky images and jokes, and write on the nerd forum!

Jag kunde inte låta bli. Jag blev utmanad av mina elever, som alltid, att göra detta test i förra veckan. Nu när jag ändå satt här öppnade jag min mejl och la upp den. Jag skulle vilja ha ett nördtest för svensklärare.

En dans med djävulen

Hitta detta på nätet så jag testade lite för att se var jag skulle hamna. Vi brukar göra detta i svenskan, men inte med det här testet, när vi läser medeltiden. Intressant nog så hamnar jag i Limbo. När mina elever håller på brukar jag få hamna längre ned. Kanske finns det orsaker till det eller så vill de göra mig arg ;).

First Level of Hell - Limbo
Charon ushers you across the river Acheron, and you find yourself upon the brink of grief's abysmal valley. You are in Limbo, a place of sorrow without torment. You encounter a seven-walled castle, and within those walls you find rolling fresh meadows illuminated by the light of reason, whereabout many shades dwell. These are the virtuous pagans, the great philosophers and authors, unbaptised children, and others unfit to enter the kingdom of heaven. You share company with Caesar, Homer, Virgil, Socrates, and Aristotle. There is no punishment here, and the atmosphere is peaceful, yet sad.


The Dante's Inferno Test has sent you to the First Level of Hell - Limbo!
Here is how you matched up against all the levels:


LevelScore
Purgatory (Repenting Believers)High
Level 1 - Limbo (Virtuous Non-Believers)High
Level 2 (Lustful)Moderate
Level 3 (Gluttonous)High
Level 4 (Prodigal and Avaricious)Very Low
Level 5 (Wrathful and Gloomy)Low
Level 6 - The City of Dis (Heretics)Very Low
Level 7 (Violent)Low
Level 8- the Malebolge (Fraudulent, Malicious, Panderers)Moderate
Level 9 - Cocytus (Treacherous)Very Low



Take the Dante's Inferno Hell Test

onsdag 14 oktober 2009

Och årets Nobelpristagare i litteratur..........

Kulturfyran om Nobelpris


Det är väl rätt självklart att veckans Kulturfyra måste handla om Nobelpris?

1. Har du läst något av Herta Müller som fick Nobelpriset i litteratur?
Nej, jag blev lite förvånad att de valde henne. Fast jag är glad att det blev en kvinna. Nobelpriset är trots allt en ganska manlig tillställning.

2. Hur många Nobelpristagare i litteratur har du läst böcker av?
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio - japp två böcker
2007 - Doris Lessing - japp ganska många.
2006 - Orhan Pamuk - jo då en tror jag.
2005 - Harold Pinter - nej, bara sett hans pjäser
2004 - Elfriede Jelinek - alla
2003 - J. M. Coetzee - alla
2002 - Imre Kertész - alla, varav Mannen utan öde med mina elever
2001 - V. S. Naipaul - ja
2000 - Gao Xingjian - ja
1999 - Günter Grass - ja
1998 - José Saramago - ja
1997 - Dario Fo - jag har bara spelat hans pjäser under min vilda gymnasietid
1993 - Toni Morrison - japp, älskar henne
1991 - Nadine Gordimer - japp
1983 - William Golding - har inte alla det?
1982 - Gabriel García Márquez - underbar
1978 - Isaac Bashevis Singer - jo, en stor tonårskärlek
1974 - Eyvind Johnson, Harry Martinson - japp
1972 - Heinrich Böll - japp
1970 - Alexandr Solzhenitsyn - ja alla tror jag
1969 - Samuel Beckett - bara sett hans pjäser
1964 - Jean-Paul Sartre - jo, på franska
1962 - John Steinbeck - Möss och människor första boken jag läste på engelska när jag var 10 år.
1957 - Albert Camus - Mais oui
1955 - Halldór Laxness - Ja
1954 - Ernest Hemingway - allt
1951 - Pär Lagerkvist - självklart
1949 - William Faulkner - japp
1948 - T.S. Eliot - japp
1947 - André Gide - på franska
1946 - Hermann Hesse - jo
1936 - Eugene O'Neill - jo
1931 - Erik Axel Karlfeldt - ja
1929 - Thomas Mann - den tyska romanen under 1800- och 1900-talet - den kursen var omfattande
1928 - Sigrid Undset - jo
1923 - William Butler Yeats - ett måste
1920 - Knut Hamsun - jo
1916 - Verner von Heidenstam - jodå
1909 - Selma Lagerlöf - en stor favorit
1907 - Rudyard Kipling - japp


41, vilket var fler än jag trodde.



3. Har du någon favorit som du skulle vilja fick Nobelpriset?

Ja, António Lobo Antunes. En portugisk författare som fick mig att läsa Saramago. Jag skulle också vilja ge Leo Tolstoj priset postumt.


4. Och varför inte: en favorit i retpris: Vilken bok läser du just nu?

Just nu läser jag denna

I natt jag drömde....

Kulturfyran om drömmar

I natt hade jag en skum dröm, det var en massa verklighet inblandat i en dröm som var både läskig och skrämmande, som en mardröm men samtidigt delar som var trevliga. Skumt.
Drömmar är rätt spännande, så den här veckan blir det drömtema.



1. Kommer du ihåg dina drömmar?

Nej, bara en liten stund dessvärre. Jag skulle vilja komma ihåg men ofta har jag en känsla som stannar kvar. Den är skön eller olustig. Den senare brukar innebära mardröm och då konstigt nog kommer jag ihåg dem. Kanske är det för att mardrömmar har en tendens att skrämma och lyfta fram oro som finns i det undermedvetna.

2. Vilken är den värsta mardrömmen du haft?

Jag tror den handlade om mina föräldrar och att de dog. Ingen verkade sakna dem utom jag och det ledde till att jag hamnade på mentalsjukhus. Kanske ganska tråkigt men mina mardrömmar är ofta realistiska och inte så absurda som man kanske kan tro.


3. Drömmar kan ju betyda dagdrömmar också. Vad dagdrömmer du om?
Åh, detta kommer att låta lite knäppt. Jag har skapat ett eget universum i mina dagdrömmar. Där jag skriver jag som i en bok. Det som är ännu knäppare är att jag ofta kan fortsätta där jag slutade. Om jag någon gång skulle skriva ned detta skulle det kunna bli en riktigt bra serie som Twin Peaks.
4. Har du drömt något som sedan slagit in?
Nej, tyvärr inte. Eller är tacksam för det. Jag kommer ju nästan bara ihåg mina mardrömmar så jag är glad att de inte slagit in.

onsdag 7 oktober 2009

IG är också ett betyg

Det är tydligen klart att lärare i Malmö ska bli betygsatta av sina elever. Det kan man läsa mer om här: http://www.metro.se/2009/10/07/94706/i-var-kan-alla-elever-fa-satta-betyg-/



Jag blir lite stressad. Som färsk lärare hamnade jag i ett arbetslag där utvärdering var vad man gjorde, jämt, och jag som hade ersatt en väldigt omtyckt lärare blev sågad under fotsulorna. Det var allt från att jag inte kunde stava till att jag var ful. Detta tog mitt arbetslag som ett tecken på att jag var fel för eleverna och försökte få bort mig. Det var hemskt. Min rektor vid detta tillfälle var mer förstående än mitt arbetslag. Mitt fackombud ingick i arbetslaget och var inget stöd. Jag arbetade bara där i ett år innan jag flyttade vidare. Så vad ska eleverna utvärdera eller betygsätta?

Det är inte det att elever inte ska få tycka till om sin skolsituation eller om undervisningen men vad ska det användas till? Lön, ett sätt för rektorer att plocka ut sina favoritlärare, omflyttning i kommunen eller vad? Ska det finnas tydliga och klara kriterier som eleverna ska följa? Jag kan tänka mig att flera kommuner i Sverige, däribland den jag arbetar för, skulle kunna tänka sig att använda betygsättning av lärare som ett sätt att hålla tillbaka lönen.

Räcker inte den utvärdering man redan gör med sina elever. I den utvärderar jag hur jag presenterat området, hur hjälpsam jag varit och om jag varit rättvis. Sedan får min rektor sammanställningen eller som ibland även utvärderingen utan att jag läst den själv. Jag vill bara inte bedömas för mitt utseende eller min personlighet. Jag vill bli bedömd för mitt jobb. Oavsett om det är rektor, föräldrar eller elever som står för den bedömningen.

tisdag 29 september 2009

Ett jätte verktyg


Vad sägs om denna nål? Jag skulle vilja se tyget. Både konst och praktiskt.

lördag 26 september 2009

Kulturfyran: Boken om dig

Vad kul det var att se alla bilder i förra veckans Kulturfyra. Det där med bilder verkar många gilla. Den här veckans fyra kulturella frågor går att besvara med ord eller med bild. Vilket som.
Något jag tycker är kul att fantisera kring ibland är frågor som den som veckans Kulturfyra har.

1. Boken om dig, vilken slags bok skulle det bli? En deckare? En biografi? En faktabok? En romantisk roman? Ett drama? En komedi?

Åh, tja, en komedi kanske. Jag är lite klumpig ibland och hamnar i lite trubbel vid tillfällen och jag har en tendens att göra bort mig. Antagligen skulle ingen tro på den så det känns mest logiskt.


2. Viken författare tycker du skulle passa skriva boken om dig, eller vilken författare skulle du vilja skriv den boken?

Vad svårt, för roliga författare är inte lätta att hitta. Det behövs nog någon med lite ironi som på ett sätt har distans till mig. Fredrik Lindström kanske för att han skulle nog skriva om mig på ett ganska snällt men ändå lite elakt sätt.

3. Om boken blev film: vilken skådespelare skulle spela dig?

Ja, det var inte lätt. Jag skulle vilja ha Meryl Streep spela mig som lite crazy lärare närmare pensionen, Tintin Andersson som mig nu, fortfarande lite crazy men Anne Hathaway skulle få vara en ung variant av mig. Styrka, komik och känsla. Det skulle jag vilja se på film om mig.


4. Finns det någon låt som du tycker handlar om dig på något sätt?


torsdag 24 september 2009

Min produktion

Jag älskar att brodera. Detta är inte vad jag har broderat i år. Men päronen är nya. De andra fyra tavlorna är lite äldre. Men de är rätt bra om jag får säga det själv.


















Höstblommor

Det är vackert när det blommar i september. Det tycker till och med vissa fjärilar.






tisdag 22 september 2009

Jag är Elinor

Alltså, jag är lite småbesatt av Jane Austen. Jag hade älskat att få ha skrivit min C-uppsats i litteratur om henne men så blev det inte. Istället så blev det svenska författare och ett helt annat perspektiv. Men jag kan nörda mig lös på henne vid andra tillfällen. Som detta. Jag är ju storasyster så det är helt logiskt.

You Scored as Elinor Dashwood
As Marianne's older sister, Elinor lives at the other end of the emotional spectrum. She rarely reveals her intense feelings and is more concerned with being honest and loyal than having what she deserves. Even though her intentions are pure, she sets herself up for loss by constantly placing other people before her own needs. Overall, Elinor is gentle and rational but is just as capable of radical emotions (despite her withholding them) as her sister.



Elinor Dashwood 75%
Charlotte Lucas 72%
Elizabeth Bennet 63%
Marianne Dashwood 50%
Jane Bennet 47%
Emma Woodhouse 38%
Lady Catherine 19%

Hur ond är du?

Tvingades häromdagen att göra detta test med mina elever. De blev grymt besvikna av att jag inte var ondare än så här. Jag tror att de hade tänkt sig något värre. Jag är bara 7 procent ond.

Du är 7% ond!

Du är så himla god. Så god så att onda människor skrattar åt dig. Akta dig så att du inte blir trampad på!

Fler test finns på http://www.testportalen.se/


Grönt är skönt

Från Kivik musteris örtgård. Ett hjärta mitt i allt grönt. Det är en skön känsla.

lördag 12 september 2009

Jaha, är du lönsam lille vän?

Kommer ni ihåg det citatet? Det gör jag och tydligen är det så som man som gymnasielärare ska tänka i framtiden. Hmm, fordonspojkar som läst på sin höjd Astrid Lindgren kontra samhällsvetare som i sin iver att stå ut läst Sartre under sommaren. Vem vill man ha i sin tjänst? Jag längtar till dessa samtal med rektor där tigger till sig rätt klasser för att få bra lön. Meritvärden kommer att vara något som lärare läser över sommaren som en deckare för att hitta de rätta klasserna. Är tanken att vi ska öva på och lära ut hur man skriver prov? För allt annat verkar ju vara onödigt.

Om man har oturen, lönemässigt, men turen, socialt och för sin egen utveckling som lärare, att få en klass som inte vill då d....r. Jag som arbetar på en skola med enbart yrkesprogram skulle aldrig få lönehöjning. Mina elever skriver nationella provet men lyckas inte alltid så det måste vara mitt fel. Jag har elever som inte har skrivit en rad i skolan på flera år, som gått i liten grupp, som inte skrivit nationella prov i grundskolan, som fått ett snäll-G och som man måste motivera och trixa med tills man blir utmattad. Allt man gör måste vara i form av tävling eller uppmuntran. De kommer till svenskan nu, allihop. De kommer att skriva nationella provet, allihop. Fast vad gör det, det är ju inte mätbart.

fredag 11 september 2009

Jag och kultur

Hmm, Kulturfyran har haft två veckor uppehåll. Det har inte varit meningen. Jag har jobbat en hel del och haft fullt upp.Men, låt oss köra igång en nu, rejält försenad.Jag tänkte att vi gärna får svara med bilder.
Jag tog häromdagen en bild på stolen bredvid min säng. Bilden, ni ser den överst i inlägget här, säger en del om mitt intresse för böcker, men samtidigt säger den en del om mitt förhållningssätt i livet. Att alltid ha för mycket eller väldigt mycket på gång.


1. Vem är du ur kultursynvinkel? Säg det gärna med en bild.


Jag tror att jag är allt. Jag tar till mig det mesta och ser nästan allt. Däremot är jag inte ett fan av dokumentärsåpaträsket så som Ensam mamma söker, men annars är jag ganska öppen för allt. Det här är jag



2. Vilken bok har senast påverkat dig starkt?


När jag var 11 eller 12 år läste jag Vibeke Olssons "Ulrike och kriget" som hon skrivit som tonåring. Det fick mig att börja läsa alla böcker som fanns om andra världskriget och som jag tror fick mig att bestämma mig för att bli lärare. Jag skrev mitt specialarbete om den här boken på gymnasiet där jag analyserade boken. Min svensklärare blev galen på mig för att jag inte kunde hitta på något annat. Jag blandade in allt jag visste och vände varenda mening i min tolkning. Jag vet inte om den var så bra men den gjorde mig passionerad.



3. Vilken bok har du senast lagt undan utan att läsa klart?


Får man svära i kyrkan? Jag klarade inte av Stieg Larsson. Det var något som gjorde mig så uttråkad av hans bok så jag pallade inte. Men man behöver inte gilla allt. Konstigt nog klarade jag av filmen.



4. Visa oss ett youtube-klipp eller bild, som gör dig glad.


Åh, fniss......



onsdag 9 september 2009

BLÄÄÄÄÄÄ

Just nu är inte jobbet en höjdare. Det är ett spänt läge som inte kommer att försvinna i första taget. Det är synd för jag gillar mina elever. Synd bara att min arbetsgivare inte är lika lätt att gilla. Ska frossa i pizza och se "Överlevarna".

tisdag 1 september 2009

Ätbart


Detta är glass. Mer ätbart kan det inte bli. Jag har tagit lite men gott ändå. Jag tror det är sommarens sista kulglass. En stor kula violglass. Det är ännu mer sommar. Jag saknar mitt sommarlov.

måndag 31 augusti 2009

En boklista

För ett tag sedan satt jag och läste www.sprakmakargatan.se om böcker som man borde ha läst enligt BBC. Jag surfade in och hittade de tre olika listorna. Det fanns upptill 200 böcker så jag tog med alla. De här har jag läst.


1. The Lord of the Rings, JRR Tolkien - Japp
2. Pride and Prejudice, Jane Austen - Japp
3. His Dark Materials, Philip Pullman
4. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Douglas Adams - Japp
5. Harry Potter and the Goblet of Fire, JK Rowling - Japp
6. To Kill a Mockingbird, Harper Lee
7. Winnie the Pooh, AA Milne - Japp
8. Nineteen Eighty-Four, George Orwell - Japp
9. The Lion, the Witch and the Wardrobe, CS Lewis - Japp
10. Jane Eyre, Charlotte Brontë - Japp
11. Catch-22, Joseph Heller - Japp
12. Wuthering Heights, Emily Brontë - Japp
13. Birdsong, Sebastian Faulks
14. Rebecca, Daphne du Maurier - Japp
15. The Catcher in the Rye, JD Salinger - Japp
16. The Wind in the Willows, Kenneth Grahame
17. Great Expectations, Charles Dickens - Japp
18. Little Women, Louisa May Alcott - Japp
19. Captain Corelli's Mandolin, Louis de Bernieres - Japp
20. War and Peace, Leo Tolstoy - Japp
21. Gone with the Wind, Margaret Mitchell
22. Harry Potter And The Philosopher's Stone, JK Rowling - Japp
23. Harry Potter And The Chamber Of Secrets, JK Rowling - Japp
24. Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban, JK Rowling - Japp
25. The Hobbit, JRR Tolkien - Japp
26. Tess Of The D'Urbervilles, Thomas Hardy
27. Middlemarch, George Eliot - Japp
28. A Prayer For Owen Meany, John Irving
29. The Grapes Of Wrath, John Steinbeck
30. Alice's Adventures In Wonderland, Lewis Carroll
31. The Story Of Tracy Beaker, Jacqueline Wilson
32. One Hundred Years Of Solitude, Gabriel García Márquez - Japp
33. The Pillars Of The Earth, Ken Follett - Japp
34. David Copperfield, Charles Dickens - Japp
35. Charlie And The Chocolate Factory, Roald Dahl - Japp
36. Treasure Island, Robert Louis Stevenson - Japp
37. A Town Like Alice, Nevil Shute - Japp
38. Persuasion, Jane Austen - Japp
39. Dune, Frank Herbert
40. Emma, Jane Austen - Japp
41. Anne Of Green Gables, LM Montgomery - Japp
42. Watership Down, Richard Adams - Japp
43. The Great Gatsby, F Scott Fitzgerald
44. The Count Of Monte Cristo, Alexandre Dumas – Japp
45. Brideshead Revisited, Evelyn Waugh
46. Animal Farm, George Orwell - Japp
47. A Christmas Carol, Charles Dickens - Japp
48. Far From The Madding Crowd, Thomas Hardy
49. Goodnight Mister Tom, Michelle Magorian - Japp
50. The Shell Seekers, Rosamunde Pilcher
51. The Secret Garden, Frances Hodgson Burnett - Japp
52. Of Mice And Men, John Steinbeck - Japp
53. The Stand, Stephen King
54. Anna Karenina, Leo Tolstoy - Japp
55. A Suitable Boy, Vikram Seth
56. The BFG, Roald Dahl
57. Swallows And Amazons, Arthur Ransome
58. Black Beauty, Anna Sewell - Japp
59. Artemis Fowl, Eoin Colfer
60. Crime And Punishment, Fyodor Dostoyevsky - Japp
61. Noughts And Crosses, Malorie Blackman
62. Memoirs Of A Geisha, Arthur Golden
63. A Tale Of Two Cities, Charles Dickens - Japp
64. The Thorn Birds, Colleen McCollough - Japp
65. Mort, Terry Pratchett
66. The Magic Faraway Tree, Enid Blyton
67. The Magus, John Fowles
68. Good Omens, Terry Pratchett and Neil Gaiman
69. Guards! Guards!, Terry Pratchett
70. Lord Of The Flies, William Golding - Japp
71. Perfume, Patrick Süskind
72. The Ragged Trousered Philanthropists, Robert Tressell
73. Night Watch, Terry Pratchett
74. Matilda, Roald Dahl - Japp
75. Bridget Jones's Diary, Helen Fielding - Japp
76. The Secret History, Donna Tartt - Japp
77. The Woman In White, Wilkie Collins
78. Ulysses, James Joyce - Japp
79. Bleak House, Charles Dickens - Japp
80. Double Act, Jacqueline Wilson
81. The Twits, Roald Dahl
82. I Capture The Castle, Dodie Smith
83. Holes, Louis Sachar
84. Gormenghast, Mervyn Peake
85. The God Of Small Things, Arundhati Roy - Japp
86. Vicky Angel, Jacqueline Wilson
87. Brave New World, Aldous Huxley - Japp
88. Cold Comfort Farm, Stella Gibbons
89. Magician, Raymond E Feist
90. On The Road, Jack Kerouac - Japp
91. The Godfather, Mario Puzo - Japp
92. The Clan Of The Cave Bear, Jean M Auel - Japp
93. The Colour Of Magic, Terry Pratchett
94. The Alchemist, Paulo Coelho - Japp
95. Katherine, Anya Seton
96. Kane And Abel, Jeffrey Archer
97. Love In The Time Of Cholera, Gabriel García Márquez - Japp
98. Girls In Love, Jacqueline Wilson
99. The Princess Diaries, Meg Cabot
100. Midnight's Children, Salman Rushdie - Japp
101. Three Men In A Boat, Jerome K. Jerome - Japp
102. Small Gods, Terry Pratchett
103. The Beach, Alex Garland - Japp
104. Dracula, Bram Stoker - Japp
105. Point Blanc, Anthony Horowitz
106. The Pickwick Papers, Charles Dickens - Japp
107. Stormbreaker, Anthony Horowitz
108. The Wasp Factory, Iain Banks
109. The Day Of The Jackal, Frederick Forsythe
110. The Illustrated Mum, Jacqueline Wilson
111. Jude The Obscure, Thomas Hardy
112. The Secret Diary Of Adrian Mole Aged 13¾, Sue Townsend - Japp
113. The Cruel Sea, Nicholas Monsarrat
114. Les Misérables, Victor Hugo - Japp
115. The Mayor Of Casterbridge, Thomas Hardy
116. The Dare Game, Jacqueline Wilson
117. Bad Girls, Jacqueline Wilson
118. The Picture Of Dorian Gray, Oscar Wilde - Japp
119. Shogun, James Clavell
120. The Day Of The Triffids, John Wyndham
121. Lola Rose, Jacqueline Wilson
122. Vanity Fair, William Makepeace Thackeray - Japp
123. The Forsyte Saga, John Galsworthy
124. House Of Leaves, Mark Z. Danielewski
125. The Poisonwood Bible, Barbara Kingsolver
126. Reaper Man, Terry Pratchett
127. Angus, Thongs And Full-Frontal Snogging, Louise Rennison
128. The Hound Of The Baskervilles, Arthur Conan Doyle – Japp
129. Possession, A. S. Byatt
130. The Master And Margarita, Mikhail Bulgakov - Japp
131. The Handmaid's Tale, Margaret Atwood
132. Danny The Champion Of The World, Roald Dahl
133. East Of Eden, John Steinbeck - Japp
134. George's Marvellous Medicine, Roald Dahl
135. Wyrd Sisters, Terry Pratchett
136. The Color Purple, Alice Walker - Japp
137. Hogfather, Terry Pratchett
138. The Thirty-Nine Steps, John Buchan
139. Girls In Tears, Jacqueline Wilson
140. Sleepovers, Jacqueline Wilson
141. All Quiet On The Western Front, Erich Maria Remarque - Japp
142. Behind The Scenes At The Museum, Kate Atkinson
143. High Fidelity, Nick Hornby – Japp
144. It, Stephen King - Japp
145. James And The Giant Peach, Roald Dahl
146. The Green Mile, Stephen King - Japp
147. Papillon, Henri Charriere
148. Men At Arms, Terry Pratchett
149. Master And Commander, Patrick O'Brian - Japp
150. Skeleton Key, Anthony Horowitz
151. Soul Music, Terry Pratchett
152. Thief Of Time, Terry Pratchett
153. The Fifth Elephant, Terry Pratchett
154. Atonement, Ian McEwan - Japp
155. Secrets, Jacqueline Wilson
156. The Silver Sword, Ian Serraillier
157. One Flew Over The Cuckoo's Nest, Ken Kesey - Japp
158. Heart Of Darkness, Joseph Conrad - Japp
159. Kim, Rudyard Kipling - Japp
160. Cross Stitch, Diana Gabaldon
161. Moby Dick, Herman Melville
162. River God, Wilbur Smith
163. Sunset Song, Lewis Grassic Gibbon
164. The Shipping News, Annie Proulx
165. The World According To Garp, John Irving
166. Lorna Doone, R. D. Blackmore
167. Girls Out Late, Jacqueline Wilson
168. The Far Pavilions, M. M. Kaye
169. The Witches, Roald Dahl
170. Charlotte's Web, E. B. White - Japp
171. Frankenstein, Mary Shelley – Japp
172. They Used To Play On Grass, Terry Venables and Gordon Williams
173. The Old Man And The Sea, Ernest Hemingway - Japp
174. The Name Of The Rose, Umberto Eco - Japp
175. Sophie's World, Jostein Gaarder - Japp
176. Dustbin Baby, Jacqueline Wilson
177. Fantastic Mr Fox, Roald Dahl
178. Lolita, Vladimir Nabokov – Japp
179. Jonathan Livingstone Seagull, Richard Bach
180. The Little Prince, Antoine De Saint-Exupery – Japp
181. The Suitcase Kid, Jacqueline Wilson
182. Oliver Twist, Charles Dickens - Japp
183. The Power Of One, Bryce Courtenay
184. Silas Marner, George Eliot
185. American Psycho, Bret Easton Ellis
186. The Diary Of A Nobody, George and Weedon Grossmith
187. Trainspotting, Irvine Welsh
188. Goosebumps, R. L. Stine
189. Heidi, Johanna Spyri - Japp
190. Sons And Lovers, D. H. LawrenceLife of Lawrence - Japp
191. The Unbearable Lightness of Being, Milan Kundera - Japp
192. Man And Boy, Tony Parsons - Japp
193. The Truth, Terry Pratchett
194. The War Of The Worlds, H. G. Wells
195. The Horse Whisperer, Nicholas Evans
196. A Fine Balance, Rohinton Mistry
197. Witches Abroad, Terry Pratchett
198. The Once And Future King, T. H. White
199. The Very Hungry Caterpillar, Eric Carle
200. Flowers In The Attic, Virginia Andrews - Japp

Om jag räknat rätt så har jag läst 90 böcker. Det är nästan hälften. Jag är imponerad av mig själv.




 

söndag 30 augusti 2009

Vänskap



Efter att ha svarat på förra veckans kulturfyra om vänskap snurrade många tankar kring detta i huvudet på mig. Jag påbörjade etikavsnittet i religionen den här veckan i en av killklasserna, vad ska man kalla dem annars med 22 grabbar och ingen tjej. Det började med en film och jag brukar se "Nyckeln till frihet" för att den tar upp olika etiska dilemman på ett bra sätt och som kanske inte alltid är så tydligt. Vi såg den under stor tystnad. Gud nåde den som använde mobilen. Inte ett pip om att få sluta tidigare. Lektionen efter diskuterade vi den muntligt. Det var intressanta diskussioner och sedan avslutades allt genom en enskild skriftlig uppgift. En av killarna satt kvar lite längre än de andra och skrev som om det var det sista han skulle förmedla till någon för resten av sitt liv.




När han gått var jag så nyfiken att jag läste det på en gång. Han förstod visserligen varför jag tyckte den passade in i etiken men han tyckte att det var ett så bra kompisförhållande. Det påminde honom om han och hans pappa som jagar mycket men kanske inte säger allt men han vet att hans pappa tycker om honom ändå. Jag blev glad, för den här killen säger aldrig något och vill gärna bara svara ja eller nej. Sedan att han tyckte en av mina favoritfilmer var bra, "fast det var ju inte någon actionfilm" är bara en bonus.

fredag 28 augusti 2009

Smoke gets in your.........lungs.

Den 1 maj nästa år införs rökförbud på arbetstid för Stockholms stads cirka 45.000 anställda. De anställda kommer inte få ta rökpauser under arbetstid. Däremot kan de röka under lunchen, eftersom det är obetald arbetstid, berättar Dagens Nyheter.
Här börjar veckans kulturfyra.
1. Röker du?
Nej, det gör jag inte och har inte ens provat. Jag har sett lungcancer och andra rökrelaterade sjukdomar drabba människor jag älskar och förlorat. De blev alla sjuka efter år av rökning.

2. Vad tycker du om rökförbud för anställda på arbetstid? Det pågår en hetsjakt på rökare, säger en person till DN. Vad tycker du? Är det en hetsjakt?

Jag tycker att de borde få röka på sina raster eftersom det är ledig tid. Oftast räknas lunchen av och då borde man väl få göra som man vill. Ja, det är lite hetsjakt just nu. Inte röka här eller där. Förbud och andra indragningar. Men håll med mig, visst är det skönare att andas på krogen nu :). Nej, skämt åsido, ska vi förbjuda kaffe också på arbetstid? Att röka är ett beroende som man inte kommer ur så lätt. Likaså kaffe eller socker. Då är det bättre att hjälpa än att förbjuda.

3. Kan du känna att du blir störd av andras rök?

Ja, när jag äter hatar jag rök annars stör det mig inte så mycket. Gå och röka är upp till var och en. Det är konstigt att man får röka ute på vissa serveringar på sommaren. För hur kul är cigarettrök och en god jordgubbsefterrätt som blandning? Jag kan svara, inte så god.

4. Kan du tänka dig att kyssa någon som har snus i munnen?

Det har jag gjort, och gör ibland också, men jag tackar alla högre makter för portionssnuset. Lössnus är lite äckligt även när man är ung och kär. Trots att det tas ut finns det alltid lite kvar.

tisdag 25 augusti 2009

Roligt



Temat för dagen var rolig men jag tänkte roligt. Jag var i Skåne i somras och såg den här skylten. Trots att jag bott i en stad med mycket industri har jag aldrig sett denna. Jag tycker den var lite gullig och kul. En kvart senare åkte vi förbi en skylt med ankor men då åkte vi fortare och hade bilar bakom så det får bli den här.

fredag 21 augusti 2009

Kulturfyra om vänskap

Jörn Donner sägs varit vän och ovän till Ingmar Bergman och om denna relation har Donner skrivit en bok.

Ja vänskap, det är intressant. Där startar veckans Kulturfyra.

1. Vad är en vän?
Det är någon som tycker om en för hur man är. Det är en person som faktiskt står ut med att man kan vara arg. Det är också en person som är likadan tillbaka. En person som man gillar för den den är.

2. Hur många vänner kan man ha?
Man kan inte ha så många nära vänner. Det skulle inte gå att vara lika nära alla. Sedan är frågan om det går att ha många kompisar men få vänner.

3. Bästa boken om vänskap?
Jag måste säga Nick Hornbys Om en pojke. Det visar på att vänskap inte har med ålder att göra utan är som den är.

4. Har du en vän?
Ja, en god vän som vet allt om mig. En person som alltid bryr sig och gillar mig. Skäller på mig om det behövs. Sedan har jag andra också men inte som hon :).

tisdag 18 augusti 2009

Stilla



Dagens tema var stilla. Kortet togs i somras vid Ale stenar. Det låg ett gäng kor bredvid och åt och njöt ( tror jag) av himlen och havet. De rörde inte en muskel.

Where everybody knows your name.......

Jag har fortsatt mitt maraton när det gäller serier. Det enda jag ser förutom mina DVD:er är nyheterna. Jag gillar Cheers/Skål. Jag ville hellre se det än Cosby som liten. Mina föräldrar förstod inte varför och det var inte alltid jag fick se. Då förstod jag det inte men idag gör jag det. Det är en ganska tragisk komedi när man tänker efter. Det handlar om människor som inget annat gör än sitter på en bar i kanske åtta till tio timmar. En del har sina enda vänner där och vill inte vara hemma. Men jag gillar Woody, och det är här som Frasier börjar sin karriär. Trots att den är lite ledsen är det en rolig serie.

Mina elevers bild av mig


I höstas satt mina tvåor ( som är treor i år) och arbetade intensivt vid datorn. Jag fick inte se vad de gjorde och de kastade nästan ut mig när jag kom. Efter ett tag kom tjejerna och hämtade mig för att visa upp sin skapelse. De hade skapat mig som en South Park-figur. De hade gjort mig lite sträng, med en piska, och lite snäll, med en nallebjörn. Jag tycker den var ganska så söt. Det var gulligt av dem också.

Sent tema



Jag kom igång sent men nu har jag hittat mitt Tisdagstema. En hel vecka efter det var klart. Men mat kan också dekoreras. Detta har jag gjort själv. Den var god också



söndag 16 augusti 2009

Om läsning


1. Hur läser du?

Jag läser nog ganska olika beroende på bok. En del böcker går fort och ibland undrar jag om jag läst dem. Andra tar sin tid men jag tror att det beror på hur mycket som står mellan raderna. Skönlitteratur läser jag med en passion och i en fart som passar den bok jag läser. Facklitteratur läser jag i ett jämt tempo så att jag hänger med.


2. Hur många böcker läser du i månaden?

Just nu läser jag kanske 2-3 böcker på månad, och då är det skönlitterära jag menar. Annars läser jag 4-5 kursböcker per 7 veckor. Jag har studerat på halvtid i mer än ett år och då prioriteras kursböcker.


3. Vad läser du, vilken slags böcker? Vad läser du inte för slags böcker?

Jag läser helst histoirska romaner och klassiker men en och annan okänd författare slinker in i högen. När jag fann Conn Iggulden blev jag kär. Det är en fröjd att läsa historiska romaner även om den inte är helt rätt. Jag har svårt för deckare. Det är som att svära i kyrkan i Sverige och säga det. Jag lyssnar helst på engelska deckare för de är helt okej att höra dem bli upplästa men annars brr.


4. Vilka böcker står på tur att bli lästa av dig nu?

Jag ska läsa min kursbok om islam och dess historia på engelska. Antony Beevors D-dagen: slaget om Normandie och Om Jesus av Jonas Gardell. En salig röra.


Pryltokig


Jag var runt och tittade i en vecka innan jag bestämde mig. Jag har en ny liten gullig sak hemma. Den är på 8 GB och silvergrå. Det är underbart ljud och fantastiskt bra batterilängd.

fredag 14 augusti 2009

Studiedagar


Det var studiedag igår. Vi lyssnade på Sonia Sherefay. Hon pratade om hur det var som förälder, från ett annat land, att komma i kontakt med den svenska skolan. Det var bra och tankvärt. Det hon sa om att vara tydlig i sin information är egentligen självklart men jag undrar varför vi inte gör det.