lördag 12 februari 2022

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld

 Detta är en bok som är baserad på Stolthet och Fördom av Jane Austen. Med andra ord har Sittenfeld skrivit en fanfiction. Nu heter det inte så när författare gör det men grunden är den samma. Man tar karaktärer man tycker om och sedan skriver man en fortsättning eller placerar dem i en annan miljö. Så här till exempel. Här låter Sittenfeld familjen Bennett bo i USA, så även Darcy. 


Lizzie och Jane närmar sig 40. De bor i New York men när pappan blir dålig flyttar de hem till Cincinnati. Dit flyttar även Darcy och Bingley. Systrarna håller på med träning och gör inte mycket annat. Historien är inte okänd men som i god fanfiction kan man ta med sin egen tolkning av saker och ting. Så även här bland annat när det gäller Mary och vissa drag hos andra karaktärer. 


Det är inte rakt igenom bra att tolka om kända berättelser. Det kräver att läsaren köper det och jag gör inte det rakt av. Jag tycker att vissa saker görs om till modern tid men att förlägga boken i USA svider. Det går att skriva om dem i Storbritannien på 2000-talet. Bennett kan vara en fattig adelssläkt och Darcy industrimagnat i tredje generation. Det andra som svider är att Lizzie är en mes som varit Wickhams älskarinna i flera år och hjälpt honom i hans karriär. Det är en misstolkning av en av litteraturens mest kända hjältinnor. Så sorry jag köper inte det. 


Det var svår läsning för jag gillar Sittenfeld men den här boken lämnade mig så där. Jag har läst den. Jag tyckte delar av den var bra. Jag tyckte delar av den var mindre bra. Det får mig inte att vilja läsa de andra böckerna som ingick i projektet att skriva om Jane Austen. Fanfiction är fanfiction och sedan kan förlagen kalla det retellning eller vad de nu vill. 


2 kommentarer: