onsdag 31 oktober 2018

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven



Theodore Finch, Freak eller vad du nu vill kalla honom, är speciell. Det tycker alla i skolan och många skyr honom som pesten. Violet Markey är egentligen ganska populär men sedan hennes systers dödsolycka är de flesta lite försiktiga runt henne. De båda möts i skolans klocktorn en dag när båda funderar på att ta livet av sig. Så räddar Finch Violet. Han får henne att se ut som en hjälte när det egentligen var tvärtom. Finch finner henne intressant och när deras geografilärare ger ut sin åk-till-olika-utsiktsplatser-och-skriv-om-dem-uppgift blir de gruppkamrater. Det är inte riktigt vad Violet drömmer om. Sedan olyckan åker hon inte bil men Finch kan inte låta bli att pusha henne. Detta samarbete är bra för dem båda.

Detta är en väldigt fin bok och den tog hårt på mig. Finch är bipolär och jag har en gång levt med en bipolär man. Det finns så mycket hos Finch jag känner igen och så mycket som jag levt med. Boken är viktig för ungdomar då den handlar om psykisk ohälsa och dessutom på ett realistiskt sätt. Det går inte lätt och det är inte ett lyckligt slut men det känns trovärdigt.

Vi har läst den här i svenska och engelska och faktiskt är det en fördel. De får med sig olika saker och vi har tematiserat psykisk ohälsa. Jag tänkte att jag ska läsa andra saklitterära böcker om detta. En vet aldrig vad som händer när en utvecklar sin undervisning. Bra läsning som jag rekommenderar till vuxna också.

tisdag 30 oktober 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: Veckoutmaning om en ensam och stark

Denna vecka är Kulturkollos utmaning som följer:

”Ensam är stark” heter veckans tema, och då handlar förstås veckoutmaningen om ensamhet:

Jag vill att du berättar om din favorit-ensamvarg i kulturen!

Vem är det? Vad är det som gör att du gillar den, då? Är det någon som gjort ensamheten till en framgång? Eller någon som överlever ensam på en öde plats? Eller någon vars ensamhet du vill dela? Eller känner du igen dig själv? Eller vill du inte alls vara ensam på samma sätt som den där vargen, men det är en så rackarns bra bok (eller film, eller…?) så du bara måste lyfta och hylla den?

Jag kan egentligen inte komma på att jag har en favorit men jag gillade Ludwig Licht som var en form av agent. Kändes väldigt ensam och samtidigt ändå rätt okej. En annan ensamvarg som tilltalar mig är Sebastian Bergman från Hjorth/Rosenfeldt. Ingen av dessa herrar är sympatiska men det är nog inte ensamvargar.

måndag 29 oktober 2018

Day 21: Out of all the characters that died, if you could bring one back, who would it be.

Nja, tror inte jag skulle vilja att någon kom tillbaka. Kanske blir det Fred för att jag grät rätt hårt när han dog. George sörjde hela livet men så får det vara. Att det blev en liten Fred senare är en annan berättelse.

söndag 28 oktober 2018

Hitta hem av Ann-Helén Laestadius



Detta är sista boken om Agnes. Agnes som har rötter i det svenska och det samiska. Som bor i Stockholm men åker till Soppero ibland för att hälsa på. Denna gång är det återträff efter konfirmationen som gäller. Det är verkligen viktigt att det är bra för alla i Agnes omgivning. Speciellt när mamma börjar agera konstigt och Henrik är lite konstig och Jåke är väldigt konstig.

Det är så mycket så jag tänker avslöja mer. Det är mycket som händer och jag vet inte riktigt vad jag tycker. Fyra böcker kändes helt plötsligt lite väl mycket och Agnes är verkligen lillgammal. När hon läxar upp sin mamma om att vara same så tröttar jag lite. Böckerna är bra men den här är inte lika bra som de andra. Här känns det mest som om vi går runt i samma spår en gång till och kill your darlings är ju ett uttryck. I det här fallet passar det in.

lördag 27 oktober 2018

Day 20: If you had to meet one member of the cast, who would it be.

Det går ju inte längre men skulle gärna ha velat möta Alan Rickman. Även om Snape är lite av tölp så gör Rickman honom så bra. Det och jag hade kunnat fråga honom om annat.

fredag 26 oktober 2018

Helgfrågan v. 43


Det är fredag morgon. Snart är det läslov, novemberlov, höstlov eller vad du nu kallar det i skolans värld. För oss är det några arbetsdagar och några lediga dagar. Så innan helgen är det dags för helgfrågan från Mia. 

Vilken bok är ni sugen på att läsa? ( Jag tror det handlar om Augustprisets böcker)
Äter du vegetariskt? Receptfavorit?

Jag är nog mest sugen att läsa Sami Saids bok för den verkar vara intressant och omslaget är fint. Omslag är jag lite svag för. Kanske Comedy Queen av Jenny Jägerfeld för jag tycker mycket om hennes böcker. Annars kanske om andan faller på någon gång i framtiden men inte nu.

Ibland äter jag vegetarisk. Jag tycker verkligen om biffar gjorda på rödbetor. Receptet är från ica.se för att det gäller att få till kryddningen. Jag använder helst färsk basilika och äter helst dressing med vitlökssmak till.

torsdag 25 oktober 2018

Just nu-läsning

Läser just nu:
Ja, just nu läser jag Ann-Hélen Laestadius bok om Maja. Inte längre min heter den och är en uppföljare till Tio över ett


Läste just ut:
Läste just ut Ann-Hélen Laestadius Hitta hem.


Läser snart:
Det vet jag inte. Kanske en annan ungdomsbok. Kan ju inte läsa Laestadius till just nu.


Högst upp på önskelistan just nu:
Kunna gå på Svansjön.


Ser fram emot:
Ledigt nästa vecka.

onsdag 24 oktober 2018

Day 19: Do you prefer the books or films.

Jag föredrar böckerna som är mer nyanserade och som inte hintar så hårt på vissa saker som filmerna. Dessutom kan du aldrig få reda på hur fantastisk Hermione verkligen är.

tisdag 23 oktober 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning:

Veckans utmaning hos Kulturkollo är som följer:

Vi fokuserar på vädret i veckan här på Kulturkollo, vilket självklart märks även i vår veckoutmaning. Jag vill att du berättar om en bok en film och en låt som handlar om väder på något sätt.

Själv har jag på grund av gårdagens inlägg ägnat dagar åt att återupptäcka Crowded House, som gjort flera väderlåtar. Tänk vilka bieffekter bloggande kan få. En annan klassisk väderlåt jag verkligen älskar är The Sun always shines on TV med mina tonårsidoler A-ha. Jag har också påmints om att jag verkligen vill läsa Blå av Maj Lunde och Minnet av vatten av Emmi Itäranta, två böcker där vatten, eller bristen därpå, står i centrum. Film är svårare och det fick bli en del av en film, nämligen den fina väderscenen i Notting Hill, där Hugh Grants karaktär vandrar gatan fram samtidigt som tiden går och årstiderna växlar runt honom.

Ja, väder ja. Det pratas mycket om väder på skolan där jag arbetar. Naturbruksgymnasium med inriktning jord och skog är väldigt väderberoende. Kanske mer än något annat yrkesprogram. Även anläggningsprogrammet är ganska starkt väderberoende.

Det var ju inte mitt arbete jag pratade om utan snarare skulle det handla om väder och kultur. Den första är väl Orups Regn hos mig. Den är ganska fin och verkligen passar när det är lite så där tungt. En bok jag tänker på, som verkar vara ett tema, är Anna Fredrikssons Risk för regn. Vädret pendlar en hel del i denna korta roman om ett nyförälskat par som reser runt till sina respektive barn.

Film som handlar om väder borde ju vara lätt. Så här i klimatdebattens tidevarv får det bli Day after tomorrow där större delen av norra halvklotet blir igensnöat. Kanske inte riktigt vad som spås men vem vet. Väder är i alla fall en mycket viktig del i handlingen.


måndag 22 oktober 2018

Once upon a time


Det var en gång en tv-serie som började med att en ung kille hittade en ganska ung kvinna. Denna kvinna påstod han var hans biologiska mamma. Hon var tvungen att hjälpa honom för att hans mamma är den onda drottningen och hans lärare är egentligen Snövit och hans mormor. Jösses, när jag börjar berätta känns premissen väldigt konstig men det är så det börjar. Henry är adopterad och son till Emma Swan. Allt Henry säger är sant för att hela sagovärlden har blivit förhäxad av den onda drottningen, Regina, och hamnat i Land without magic. Emma var liten när hon kom hit och Henry är faktiskt född här.

Sedan rullar berättelserna på. Snövit och hennes Prince Charming är Emmas föräldrar och det finns dvärgar, Rödluvan, Peter Pan, Skönheten och odjuret, häxor och nästan allt du kan tänka dig. Det är en ganska stor omtolkning av sagorna men det är okej. För allt är fiktion i alla fall. Då spelar egentligen inte sagans rätta form någon roll. Att de sedan komplicerade med fler världar och andra onda karaktärer känns bara logiskt.

Jag gillar den här serien och förstår varför de gjorde en säsong sju utan de största karaktärerna. Vissa behövde lite mer utrymme för att få växa till sig och utvecklas. Nu är den slut i alla fall och det har varit trevligt att få följa med. Jag rekommenderar den här till alla som gillar retelling som detta är. Snövit är en ganska tuff tjej och kapten Krok är inte den man tror. Jag tror den går att streama på Netflix i sin helhet. Det var där jag såg säsong sju som nog aldrig visats i Sverige annars.

söndag 21 oktober 2018

Day 18: Least fave book.

Jag tror det är Harry Potter och hemligheternas kammare. Den känns alltid lite konstig mest kanske för att alla verkar misstro de andra samt att Voldemort i ung form känns väldigt konstigt. Fast boken är bra men om jag måste välja.

lördag 20 oktober 2018

Ingen annan är som du av Ann-Hélen Laestadius


Agnes och Henrik har gjort slut. Det håller på att knäcka Agnes. Det är det enda hon tänker på men samtidigt så måste hon tänka på något annat. Agnes har börja läsa samiska och de är två i gruppen. Jåke är duktig på att prata samiska men väldigt tyst i övrigt. Dessutom ska Agnes och Kristin på konfirmationsläger i Nikkaluokta. Men hon stalkar Henrik lite på Facebook och det är tydligen komplicerat för honom också. Agnes är dock glad över sin lillebror Mattis som kom som en överraskning för alla.

Laestadius har skrivit fyra böcker om Agnes och detta del tre. Det är en fin ungdomsbok om att hitta sig själv och lite lagom romantik. Det är en stor fördel om du går på högstadiet för sedan är nog för stor för dessa böcker. Det är också intressant över hur det är att vara same men inte riktigt i andra samers ögon. Det är också fint med vänskap över generationer. 

fredag 19 oktober 2018

Helgfrågan v.42


Det är fredag morgon och jag är redigt trött idag. Kanske mest för att det var gymnasiemässa och öppet hus på skolan förra veckan. Det tär att ha haft en ledig dag på två veckor. Men helgen blir lugn.
Det är i alla fall dags för veckans helgfråga från Mia.


Har du några tips på hur man kan spara tid till läsning?
Bonusfråga: Vad ska du hitta på i helgen?

Jag lyssnar en del på ljudböcker till och från jobbet så där sparar jag tid. Det blir inte alltid så. Jag har varit lite ofokuserad i år men tar mig nu så här på slutet. Det gäller att hitta rätt böcker att lyssna på. Annars är det väl att läsa en stund på kvällen och kanske inte se så mycket på tv. Men som sagt det som räddar mig är ljudböcker. Mest för att jag gör annat. Att diska och städa till ljudbok är en fröjd.

Jag ska nog vila en del och ev. rätta lite. Mest för att jag måste rätta en del. Jag ligger lite efter där. Det går inte att lyssna då dessvärre men tänk om det gick. Det skulle vara kanon. 

torsdag 18 oktober 2018

Hej vacker av Ann-Helen Laestadius




Det är sommar och Agnes åker till Soppero. Hon ska vara där hur länge som helst och det ska bli kul. Först Kristin och hon och sedan kommer Jenny också. Kanske är Henrik fortfarande intresserad. Vem vet vad som händer. Sommaren blir bra. Henrik och Agnes träffas och pratar. Hon älskar att visa sitt Soppero för Jenny men är svartsjuk för att Henrik kanske gillar Jenny. Agnes träffar mormors släkting och vän Ella som släkten inte pratat med på väldigt länge. Det är många komplicerade turer men allt ordnar sig i slutet ändå.

Det är en fin uppföljning till SMS från Soppero och Agnes får vara en vanlig tjej med fötterna i storstan och i det samiska. Det är huvudsaken för henne. Det är ingen avancerad bok utan snarare en trevlig lite berättelse om en tjej som söker sin plats bland släkt, vänner och kärleken.

onsdag 17 oktober 2018

Rekommenderas starkt

Hos Selmastories har de en lista över böcker som vanligtvis rekommenderar till andra. Jag har faktiskt läst väldigt få men jag tänkte se om jag ska läsa några av dessa mest rekommenderade böcker.

1. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón - nej den här tänker jag nog inte läsa.
2. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini - den har jag läst och rekommenderar ofta.
3. Boktjuven av Markus Zusak - läst men rekommenderar inte så ofta. Var väldigt kluven till den här.
4. Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross - den bor i bokhyllan men har inte läst.
5. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf - har läst och älskar men ingen verkar nappa på mina rekommendationer.
6. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson - ska läsa.
7. Mästaren och Margarita av Michail Afanasevic Bulgakov  - läst och älskar och rekommenderar men får ofta en konstig blick.
8. Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez - läst men den kräver sin läsare. Är magisk realism vår grej i denna lista?
9. Parfymen av Patrick Süskind - kanske läsa. Vet faktiskt inte om jag tänker göra det.
10. Livet efter dig av Jojo Moyes - nja, tror inte det.
11. Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson - fortfarande i läshögen. Skäms lite.
12. Tillbaka till henne av Sara Lövestam - på någon läslista någonstans.
13. Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood - så bra, rekommenderar den ofta.
14. Hjärnstark av Anders Hansen - vet inte, kanske ska jag läsa den.

tisdag 16 oktober 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: Hur skriver ni helst till varandra?

Veckans utmaning hos Kulturkollo inleds så här:
Inlägget illustreras av en sparad hög med brev från min ungdom, jag hade långa perioder i mitt liv då det alltid låg minst ett handskrivet brev i postlådan varje dag. Numer ligger där mest reklam och jag kan sakna den där känslan av att öppna ett personligt adresserat kuvert. Hur är det med er andra?

Veckans utmaning blir en snabbenkät om hur man föredrar att kommunicera  – välj bland alternativen och motivera gärna ditt val. Svara i egen blogg, på FB Instagram eller i kommentarsfältet. Tagga gärna dina svar med #kulturkollo så att vi hatar till varandras svar.

Vad föredrar du och varför? Här kommer fem snabba:

lapp på köksbordet – SMS/WhatsApp/annat - det är bara lättare ibland. Det går att lägga något bredvid lappen som är viktigt.

handskrivet brev – epost/annat - jag gillar brev men skriver sällan. Jag önskar att jag skrev fler.

vykort – SMS/FB/messenger/Instagram/SnapChat/annat - det känns mer nu än ett vykort. Beror på till vem. Till farfar är det vykort men han samlar dem ju så.

telefonsamtal – SMS/messenger/ annat - då kan jag välja när jag vill svara och fråga.

inbjudningskort på papper – digital inbjudan - det ska vara så för det ska vara vackert och kännas vackert. Eller lyxigt.

Vi skriver mer till varandra än någonsin förr – hoppas nu du vill vara med och berätta om hur du helst kommunicerar!

måndag 15 oktober 2018

Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius



Agnes är halvsame. Hon har en samisk mamma och en svensk pappa. Hela sitt liv har Agnes bott i Stockholm men åker till mormor och morfar i Soppero för att träffa dem och släkten. Mamma följer med men hon räknas inte längre för hon har tagit avstånd från det samiska. Men innan resan norrut började Agnes smsa med Henrik på samiska. Nu så är hon lite intresserad och kusinen Kristin tycker det är sött.

Så Agnes tänker överraska mormor med att prata samiska på födelsedagen och vara klädd i den samiska dräkten. Kristin tycker först att det är en bra idé men de båda kusinerna blir arga på varandra och bråkar lite innan.

Det är en bok för ganska unga människor och jag känner att kanske är det lite för stort glapp för mina elever. Däremot är det bra om utanförskap, om ursprung och om den samiska tillhörigheten. Där går det att relatera och använda i svenskan.

söndag 14 oktober 2018

Fandom av Anna Day




Så, detta är berättelsen om en grupp som älskar en bok och en film. De är i en fandom och de lever verkligen all in. Här pratar vi convent och cosplay. Det hela handlar om en dystopi där det bor perfekta människor, gemmar, och de mindre perfekta, impar. Det blir ett uppror och förbjuden kärlek. När det väl är ett convent i London åker Violet, Katie, Alice och Violets lillebror Nate åker dit för att träffa skådespelarna från filmen, Galgdansen. Något händer och alla fyra vaknar upp i Galgdansen, i berättelsen och nu måste de fundera på hur de ska ta sig hem. Rose, bokens och filmens huvudperson blir avrättad för tidigt, och Violet får ta hennes plats. Ska bli kär i en gem som ska rädda alla och dessutom ska hon offra sig.

Denna bok tror jag kräver att du känner till hur fandom fungerar, kanon och framförallt fanfiction. Det är många sådana referenser att det känns jobbigt här och där. Framförallt när kanon och fanfiction-världen möts. Det är nämligen så att Violet inte gör som kanon tänker. Inte Alice heller. Alice skriver fanfiction och Violet verkar gilla att avvika från kanon. Det är väl lite så att i en fandom skapar man sin egen kanon. Eller versioner därav för att det är så det fungerar. Jag tror också det är ett dominerande kvinnofenomen att skapa fanfiction. Att fortsätta på en berättelse eller skapa händelser eller kärleksförhållanden utanför originalberättelsen är nog ingen nyhet. Harry Potter har stora fanfictionberättelser, Fifty shades of Grey är ju delvis baserad på Twilight, och några av de allra första skrevs om Star Trek back in the day.

Är då boken bra? Oja, men den är liksom ganska så nördig. Visst det går att läsa som en dystopi men den ger framförallt mest som en förklaring till fandom. Där får jag mest utav den och det känns väldigt meta för att vara en ungdomsroman. Meta? Jo, det förekommer rätt ofta i fandom. En text om en fandoms uppbyggnad, eller karaktärsutveckling eller något annat. Så det är en helt annan läsning. Fast det är en bra dystopi samtidigt.

lördag 13 oktober 2018

Filmatiserade ungdomsböcker

Det är ganska vanligt att ungdomsböcker filmatiseras eller görs till serier. Här kommer en lista. Jag markera alla jag sett med fet stil. Om jag dessutom läst böckerna så kursiverar jag dem.

The Hunger Games
Divergent 
I Am Number Four
The Maze Runner
The 5th Wave
Ready Player One - har jag varken sett eller läst men tänker nog se.
Ender's Game - tänker läsa i alla fall
The Giver
The Spectacular Now - ska jag se i alla fall.
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda - tänker jag nog läsa
The Perks of Being a Wallflower
The Fault in Our Stars
Everything, Everything - ska läsa och se
Nick and Norah's Infinite Playlist - ska läsa och se
Paper Towns - ska läsa och se
Every Day
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
The Lightning Thief
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
A Wrinkle in Time
Twilight
City of Bones
Vampire Academy
The Sisterhood of the Traveling Pants
The Outsiders
If I Stay
Me and Earl and the Dying Girl
I Know What You Did Last Summer
The Princess Diaries
Pretty Little Liars
Thirteen Reasons Why

fredag 12 oktober 2018

Day 17: Are you excited about The Deathly Hallows movie or scared it won’t do the book justice.

Alltså det var ju några år sedan men jag var rätt säker på att det mesta skulle vara med. De gjorde ju två filmer av en orsak.

torsdag 11 oktober 2018

Day 16: Fave professor

Det är professor McGonagall som gäller. Hon är ju trots allt så bra på att vara lärare och medkännande vuxen.

onsdag 10 oktober 2018

The Hate U Give av Angie Thomas


Den här boken gör mig så kluven att jag inte vet till mig. Jag läste den med mina elever i åtanke och det kan jag säga var inte en lätt läsning. Det här är ett viktigt ämne men om ens elever bor i små orter någonstans ute i obygden och har en kulturell referens som är relativt smal är detta svårt och tung läsning. Jag vet att litteratur ska utmana men den här boken skulle bara förvirra. Sedan är språket inte något jag hoppar upp och ned av. Visst, det ska vara så här men nej inte för min undervisning. Det får bli en annan bok i svenskan.

Boken handlar om ett mord på en ung pojke i en förort. Han antas vara en gängmedlem och då är det väl mer okej. Kahlil blir mördad av en polis och hans vän Starr är vittne till mordet. Ja, mord ja för det är ganska känsligt och snart blir det bråk för polisen är vit och det är inte Kahlil. Starr och hennes två bröder går på en annan skola där de flesta är vita. Pappan är en före detta gängmedlem och hennes morbror är polis. Hennes pojkvän är vit och hon är arg. Det är med andra ord mycket som händer. Det mest konstiga med den här boken är referenser till Fresh Prince in Bel Air, vilket får mig att undra när det är men med mobiler tror jag närmare nutid än 90-talet.

Här kommer min kritik. Det är väldigt amerikanskt i sina kulturella referenser vilket kräver en hel del kännedom. Konstigt vore det annars men svårläst. Tumblr har jag turen att känna till lite om annars hade jag varit helt borta. Detta gör också boken ganska svårläst utifrån detta. Fast smaken är ju som sagt delad. Jag tycker ämnet är viktigt och känslan i boken är ibland svår. Någonstans hade jag velat tyckt om den mer än vad jag gör. Jag är glad att jag läst den men den var inte så bra som alla tycker den är känner jag. Kanske behöver en ibland läsa utifrån andra ögon och mina elevers ögon är inte alltid lätta att läsa utifrån.

tisdag 9 oktober 2018

Day 15: Who would be your best friends at Hogwarts. (three only)

Jag skulle nog bli vän med Neville bara för att vi är ungefär lika töntiga. Hermione för att vi är lika mycket av boknördar. Det är också alla.

måndag 8 oktober 2018

Day 14: Team Voldermort or Team Harry.

Det är väl egentligen inte en fråga. Klart det finns de som tycker att Voldemort är rätt att heja på men kom igen. Har jag läst mig igenom 7 böcker och sett alla filmerna för att tycka att det är synd att den som inte får nämnas vid namn inte kommer tillbaka till makten? Nej, tror inte det. Harry är kanske inte alltid den skarpaste kniven i lådan men står i alla fall för bra saker i världen.

söndag 7 oktober 2018

Risk för regn av Anna Fredriksson



Lena och Staffan träffades ganska nyligen och nu ska de åka runt och träffa barnen. Alltså varandras barn. Först ut är Staffans dotter som bor i ett perfekt hus, med perfekta barn och man och inte ett hårstrå fel. Men Staffans olater visar sig. Lena blir förvirrad över en man som tror på spöken. Sedan är det dags för Lenas två söner som bor ihop. Där är det inte någon vidare ordning och Lena skäms och det går inte så bra. Sist ut är Lenas dotter som överraskar sin mamma två gånger.

Resan är en inre och yttre resa för framförallt Lena. Det är hennes synvinkel vi får följa igenom förhållandets resa och kanske är det en liten nackdel. Den här boken hade nog mått bra av få veta vad Staffan faktiskt tycker. Som alltid när familjer ska slås ihop så är det inte smärtfritt. Kanske är båda föräldrarna lite partiska gällande sina barn och deras bild rasar något under denna resa.

Det är en bra om än något pinsam bok ibland. Mycket sker på lite tid och jag måste säga att det kanske hade varit bra om barn och föräldrar pratat med innan. Fast det ska nog vara pinsamt men att gå och lyssna på den här boken bland folk var lite svårt vid tillfällen om jag säger så. En kort och intressant läsning.

lördag 6 oktober 2018

Ungdomsböcker - en lista

Jag känner att jag borde läsa mer strukturerat när det kommer till ungdomsböcker. Som lärare känns det relevant men jag hoppar och har mig. Detta är Goodreads mest lästa böcker. 100 st ungdomsböcker. Jag har läst de som är fetmarkerade och de i kursiv stil tänker jag väl läsa någon gång. Så säger jag ju jämt men detta menar jag nog.

The Hunger Games
Harry Potter
The Fault in Our Stars
Divergent
The Giver
The Book Thief
City of Bones
The Lightning Thief
Perks of Being a Wallflower
Looking for Alaska
The Maze Runner
Eleanor & Park
A Wrinkle in Time
Cinder
The Selection
Clockwork Angel
The Outsiders
Fangirl
Red Queen
Anne of Green Gables
Vampire Academy
Throne of Glass
Legend
The 5th Wave
Anna and the French Kiss
Graceling
A Tree Grows in Brooklyn
Daughter of Smoke & Bone
A Court of Thorns and Roses
I'll Give You the Sun
Everything Everything
All the Bright Places
Raven Boys
Perfect Chemistry
The Hate U Give
To All the Boys I've Loved Before
Six of Crows
Shadow and Bone
It's Kind of a Funny Story
Hopeless
Obsidian
Unwind
Angelfall
The Unbecoming of Mara Dyer
Aristotle and Dante
Just Listen
A Monster Calls
Turtles All the Way Down
The Truth About Forever
Lady Midnight
An Ember in the Ashes
Absolutely True Diary
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Darkest Minds
Unearthly
Bloodlines
Howl's Moving Castle
My Life Next Door
Angel Experiment
Carry On
The Summoning
Under the Never Sky
Sabriel
Poison Study
Salt to the Sea
Pushing the Limits
I Am the Messenger
The Sun Is Also a Star
The Wrath and the Dawn
Steelheart
The Winner's Curse
Illuminae
Heartless
Crank
Half-Blood
The Sky Is Everywhere
Just One Day
One of Us is Lying
Amy and Roger's Epic Detour
Ruby Red
Code Name Verity
Immortal Rule
Born at Midnight
The Demon King
Sweet Evil
Strange the Dreamer
The Scorpio Races
Nightshade
Alanna
Children of Blood and Bone
The Cruel Prince
Starcrossed
Impulse
The False Prince
On the Jellicoe Road
They Both Die at the End
House of the Scorpion
The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
The Program
The Upside of Unrequited

fredag 5 oktober 2018

Helgfrågan v. 40


Det är oktober och snart älgjakt i min del av Sverige. Så på måndag saknas några elever kan jag lugnt påstå.

Alternativfråga: Har du fått hem någon bra bok på sistone?
Bonusfråga: Vad ser du framemot?

Nja, vet inte riktigt. Boken av Elisabet Nemert kom häromdagen. Den heter Blå längtan och när jag läser om den tycker jag den verkar bra. Detta är från bokförlaget Forums hemsida.

En varm och gripande roman om två maskrosbarn som förs samman av ödet. De föds samma dag, den 12 februari 1950. Naomi i Nigeria, Pia i Sverige. Naomi ser annorlunda ut och förskjuts av sin familj. Hon räddas av Jorinda som kan allt om läkande växter och låter henne växa upp på savannen med elefanter och lejon som vänner. Pia föds på Södra BB i Stockholm, i välfärdens Sverige, men hennes föräldrar är alkoholister och uppväxten i ett missbrukarhem sätter djupa spår.

Jorinda mördas och Naomi hamnar på barnhem. Dit kommer den svenska överläkaren Birgitta Kronwall som lägger märke till att den lilla flickan blir utstött av de andra barnen. Flickan har läppspalt och anses bära ”det onda märket”. Naomi får följa med till Sverige, ett Sverige där man ytterst sällan ser människor med en annan hudfärg. I den helvita skolan i förorten Årsta i Stockholm möts Naomi och Pia. Och från den stunden flätas deras liv samman.

Blå längtan är en stark berättelse om människors lika värde och en värld i förändring. Andra världskrigets fasor ligger bara några år bort och sextiotalet sveper in med ny ungdomskultur, nytt mode, ny musik, en ny frihet. Naomis och Pias oförutsägbara livsresor rymmer såväl sorg och glädje som dramatik och kärlek, och som en röd tråd löper deras starka vänskap.

Just nu ser jag framemot att det ska bli nästa söndag för då är denna kommande mardrömsvecka över. 

torsdag 4 oktober 2018

Day 13: Least fave movie.

Det var svårt men det får nog bli Fenixorden som egentligen inte är dålig men som har valt innehåll så knepigt att jag vet inte vad jag ska göra med den. Det saknas mycket viktigt och gör mig allt som oftast förvirrad. Speciellt nu när jag nyligen läst om den. Jag tror många säger den filmen av den enkla anledningen att det saknas så mycket från boken.

onsdag 3 oktober 2018

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo



Liv har bott i Stockholm hela sitt liv. Pappan däremot kommer ursprungligen från Småland och nu har de flyttat dit. Till ett hus mitt ute i ingenstans. Allt är skog och åkermark. Det är tyst och mörkt på kvällen. Hur förhåller en sig till det? Tidigare fanns liv runt omkring Liv. Nu är det tyst när pappan är borta och det finns bara möss som sällskap i närheten.

Bo i huset är väl inte Livs största problem. Det är att börja i en ny gymnasieskola. Hon är så himla blyg att det inte alltid går. Hur ska en säga hej till någon när det inte går. Så en dag händer något på bussen. Som gör att en tjej börjar prata med henne och sedan pappan. Det gör pappa glad och Liv förvirrad. På franskan händer också något. Liv får arbeta med Gunnar som tycker att de ska arbeta klart på helgen. För Liv är dessa händelser hur stora som helst.

Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Den är annorlunda men på ett bra sätt. Den tar upp problemet med att skaffa vänner och hur det känns att vara socialt annorlunda. Många elever jag har är blyga och har problem att interagera med jämnåriga. Speciellt svårt har de när de inte är riktigt likadana som kompisarna. En vill säga att det behöver en inte vara men säg det till en sextonåring. Jag tror att det inte hjälper. Jag reagerar bara på att Liv gillar serien Girls. Fast det är jag och tänker att det är författaren som skiner igenom och läsaren.

tisdag 2 oktober 2018

Day 12: Fave ship.

Jo men vad ska jag svara på det? Jag tror inte jag engagerade mig så mycket i vilka par som borde ha blivit ihop eller passade bäst tillsammans. Kanske är jag lite trött på att Hermione hamnade med Ron. Kanske jag vet inte. Jag säger pass.

måndag 1 oktober 2018

Fiendens fiende av Jan Guillou





Hamilton befinner sig i en liten kris. Är det detta han vill göra? Alltså han är bra på det men nu när han under utredning och egentligen inte får göra något är det svårare att se poängen med arbetet. Detta trots att det varit bra ett tag. Han har träffat Eva-Britt, en polis som han finner intressant, men kanske inte riktigt. En internutredning tar längre tid än väntat och Hamilton bestämmer sig för att utföra det uppdrag som Sveriges utrikesdepartement ger honom. Det är ett observationsuppdrag där poängen är att sitta och titta på den gisslan som tagits i Libanon. Observationen går sådär men gisslan får komma hem. Han blir placerad i Moskva för att bekräfta att Stig Sandström finns där. Det går också sådär, för Sandström.

Det är en ganska händelserik bok. Hamilton blir så småningom föremål för en politisk utfrågning och jag måste säga att det är som en liten tidsresa till 1980-talet. Fast det känns som om den här tidens Sovjet är lättare att hantera än Ryssland idag. Det är en ganska bra bok och mycket känns igen från miniserien med samma namn. God läsning eller lyssning som det var i mitt fall. Thomas Bolme läser med den äran men han är verkligen en trevlig röst och kanske trevligare än vad Hamilton ibland förtjänar.