tisdag 11 september 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: En veckoutmaning om sånt som är sant, och brottsligt

Kulturkollo-veckan ägnas åt verkliga hemskheter, skildringar av brott som lockar, skrämmer och obönhörligen drar in oss i en mörk värld som visar sig vara vår.

Veckans utmaning består i att tipsa varandra om riktigt bra skildringar av brott från verkligheten. Topp tre tack! Eller topp fem kanske, om du har svårt att begränsa dig (och vem har inte det, det riskerar att bli en monsterlång lista som möter er på min egen blogg).

Svara i kommentarerna till det här inlägget eller i egen blogg (eller på valfritt socialt medium), glöm inte att lämna länk och/eller tagga Kulturkollo så att jag hittar till rysligheterna.

Vad svårt detta var. Jag tror jag bara kan komma på tre.

Christoffer Carlssons serie om Leo Junker är en ganska mörk beskrivning av världen och Stockholm. Leo har ett ganska komplext förhållande till en brottsling och det gör denna berättelse mörk på ett lite skrämmande sätt.

En roman jag återkommer till är ofta Belinda Bauers Mörk jord. Steven som vill veta vad som hände hans morbror Billy. Han gräver runt på heden i utanför staden och brevväxlar med seriemördaren Arnold Avery. Mannen som många tror mördade hans morbror men som inte är bevisat.

Den tredje boken får bli en serie det med. Hjorth/Rosenfeldts serie om Sebastian Bergman är väl inte rakt igenom skrämmande men det finns svärta hos våra utredare som gör det hela intressant.


2 kommentarer:

  1. Har läst Mörk jord och första delen om Leo Junker, riktigt bra båda två. Hjorth/Rosenfeldts serie vill jag gärna läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, Hjorth/Rosenfeldts serie är bra och jag väntar på en ny bok. Leo Junkers värld är verkligen mörk som bara den.

      Radera