Sidor
- Startsida
- Lästa böcker
- Läsutmaning
- Kaosutmaning 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 och 2018
- TV-serier och film 2024, 2023, 2022, 2021 och2020
- TV-serier och lite film 2015/2016
- Tv-serier och filmer 2013/2014
- Tv-serier och filmer 2011/2012
- Min Tv-serie- och filmlista 2009/2010
- 365 dagars filmutmaning
- Filmutmaning 2017-2019
torsdag 11 januari 2018
Hett i hyllan #126
Det är torsdag och första arbetsveckan är galen som alltid. Nya rutiner och nya medarbetare och jag somnade lite i soffan idag. Det är också torsdag och Monika undrar hur det ser ut i våra hyllor.
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Jag som älskar gamla klassiker och som älskar ryssar har fortfarande inte tagit mig igenom Krig och Fred av Leo Tolstoj. Det är en stor sorg i min läsning. En dag ska jag sätta mig och läsa den. Den är ju så tjock så det gör nog att jag i tider mycket att göra inte väljer den. Det får bli sommarläsning. Eller kanske när jag åker Hurtigruten.
Baksidestext:
Krig och fred hör till Leo Tolstojs mest kända och älskade verk. Mindre känt är att Tolstoj skrev två versioner av romanen. Ursprungsversionen har levt obemärkt i akademiska samlingsverk på ryska ända tills nu.
Denna ursprungliga Krig och fred har gjort succé inte bara i Ryssland utan också i Frankrike och Tyskland. Varför? Därför att detta verk är lika storartat som den mer kända versionen, lika underhållande med sin bredd och sin genialiska gestaltning. Den har samma färgstarka personligheter - kejsar Napoleon, tsar Alexander, den oemotståndliga Natasja, den sympatiske cynikern furst Andrej och den klumpige Pierre Bezuchov - men den är betydligt kortare, har andra förvecklingar och ett annat slut. Romanen handlar mer om fred än om krig och är präglad av det flammande hat mot kriget som Tolstoj kände inpå skinnet i Sevastopol under Krimkriget.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Perfekt med en riktig tegelsten på sommaren.
SvaraRaderaDet är helt sant. Alltid bra att läsa dem då.
RaderaÅh, den läste jag någon gång på 80-talet. Älskade den. Såg TV-serien förra året(?) och den var minsann inte så tokig den heller :)
SvaraRaderaJag såg också serien förra året. Tittade på den då men orkade inte öppna.
Radera