onsdag 12 oktober 2016

Drottningkronan av Ingrid KampåsVi har tagit oss vidare i Historisk medias serie om kvinnor under medeltiden. Här möter vi Ester som är Helenas, från del 4, barnbarn. Hon bor med sin morbror och hans familj. Ester är smart och kunnig och när hon blir t  illräckligt gammal vill hennes morbror skicka henne i kloster. Mest för att låta henne blomstra samt för att hedra modern som helgonförklarats. Till klostret kommer dock inte Ester för hon kidnappas av en präst som tar med henne på ett korståg till Finland. Där blir hon kvar och föder honom en dotter. Prästen dör dock och med sin intelligens lyckas hon, dottern och byn överleva.

Så kommer den nye svenske kungen Knut Eriksson till den lilla byn efter en hård storm. Det visar sig att han fattar tycke för den vackra Ester. Efter en kort ceremoni blir hon drottning och får otrolig makt. Hennes äktenskap med Knut är starkt även om det ibland har sina problem. Ester blir en viktig del i Knuts styre och det retar nog Birger Brosa allra mest. Kvinnans vardag blandas med inslag av makt och djupt tro.

Knut Erikssons maka brukar kallas Cecilia men det är en efterkonstruktion. Här använder sig Kampås av den osäkerheten och skriver en intressant historia om en kvinna nära makt under en tid då män ansågs vara kvinnans herre. Det är en välskriven berättelse men kanske lite lång. Den berättas över nästan hela Esters liv och det verkar vara så denna serie skrivs. Från början till slut men ibland kan en ju sluta mitt i också. Den ring som fanns med i bok ett dyker upp här igen i slutet av boken och ges vidare. Värdig läsning och lite rolig efter att ha sett Arn med eleverna. Jag har bilden av Stellan Skarsgård som Birger Brosa och Gustav Skarsgård som Knut Eriksson framför mig och fnissar ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar