tisdag 3 november 2015

Tisdagsutmaning: Magi, mystik och metafysik

Veckans utmaning från Kulturkollo går ut på att fundera på var min gräns går när det gäller magi, mystik och metafysik i populärkultur? Hur mycket övernaturligt jag tål i böcker, tv-serier och/eller filmer?  

Det korta svaret först - nemas problemas. Jag läser böcker med magiska inslag, mystik och metafysik.

Jag gillar magi i böcker, i filmer och på TV för att jag gillar att fantisera lite. Det samma gäller det mystiska som gärna får gå hand i hand med det magiska.

Det metafysiska är också något som tilltalar mig.

Magi finns i många böcker där Harry Potter och Engelsfors-trilogin kan räknas som några av de bästa exemplaren. När det kommer till TV kan jag väl säga att Förhäxad - Charmed är en serie med magi. Det och tre starka kvinnor.

Det mystiska intresserar mig och Neil Gaiman är en författare som balanserar på gränsen till det mystiska. Det samma kan sägas om Håkan Nesser där en mystisk ådra finns. Filmer jag tänker på är David Lynch Blue Velvet eller De 12 apornas armé. Det finns också en film som heter Momento som också kan hamna i det facket. TV-serier jag följer som är mystiska är Haven baserad på en Stephen King-roman och Grimm.

Metafysisk finns i allt. Jag gillar att fundera på vad som gör oss till människor och vad som gör att vi är här. Det finns olika saker till det men här måste jag säga att de flesta böcker inom science fiction gör det bäst. Läs Asimov och begrunda vad som gör en människa.

5 kommentarer:

  1. Man kan nog egentligen hitta magi, mystik och metafysik i det mesta. Om man vill :)

    SvaraRadera
  2. Asimov har skrivit många intressanta böcker. Jag behöver väl bara nämna Stiftelsetrilogin...

    SvaraRadera
  3. Sci-fi är faktiskt något som jag undviker i möjligaste mån.

    SvaraRadera