torsdag 26 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven O

Denna vecka är det dags för O. Det känns lite svårt just nu men vi får se när fjärde frågan är besvarad.
Läs mer här.

Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?

Vibeke Olsson och jag träffades en dag när jag var tio år. Jag fick inte läsa Anne Frank en gång till så vår skolbibliotekarie/speciallärare hade skickat mig till stora biblioteket. Jag hade läst allt. Där hittade jag Ulrike och kriget. Den boken älskade jag och skrev mitt specialarbete om. Jag ville skriva min C-uppsats om den. Så Vibeke Olssons författarskap har påverkat mig djupt.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Elizabeth Olsen är en ganska ung skådespelerska men rätt så briljant. Hon har spelat i både stora filmer och lite mer smala. En bra film är Martha Marcy May Marlene där hon spelar Martha. En kvinna som flyr en sekt. En tjej som kommer att göra riktigt bra saker i framtiden.

Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Men gud vad svårt detta var. Jag har tänkt fram och tillbaka men så slog det mig. Jag ser en tv-serie som heter Once upon a time. Det handlar om sagokaraktärer som hamnat i vår värld genom en trollformel. Här pratar vi kvinnor i centrum. Först har vi Emma som är hjälten och den enda som kan häva förbannelsen. Hennes mamma är Snövit med ganska mycket skinn på näsan och så finns också den elaka styvmodern också med. Även hon en stark kvinna. Jag tycker det är upplyftande att Snövit får rädda Prince Charming, ganska ofta.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?

Efter att ha läst elevernas PM i över en vecka har namnet Nene Ormes kommit upp. Hon ligger även i en läshög i plattan så jag borde kanske öppna en bok av henne någon gång i framtiden.

15 kommentarer:

 1. Once upon a time låter som en kul fantasi!

  SvaraRadera
 2. Jag har läst en bok av Nene Ormes. Den var helt okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det är lite min grej. Tror jag i alla fall.

   Radera
 3. Men tänk att jag känner mig lite ensam - Vibeke Olsson har jag provat men inte alls gillat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara, jag började så tidigt. Kanske skillnaden.

   Radera
 4. Once upon a time började jag titta på, men av någon anledning så tappade jag bort den. Gillade i alla fall det lilla jag såg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har sina bra och mindre bra tillfällen men jag gillar att Snövit är en riktig krigare.

   Radera
 5. Vibeke Olsson står på läslistan och någon gång ska hon bli läst. ;)

  SvaraRadera
 6. Jag måste läsa Vibeke Olsson nån dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör så. Serien om Bricken är riktigt bra.

   Radera