tisdag 17 november 2015

Tisdagsutmaning - En favorit bland landsbygdsskildringar

Denna vecka är det landsbygden som gäller hos Kulturkollo. Frågorna är två och nu ska jag ta tag i dem.

Finns det en skildring av din egen hembygd som du gillar (eller inte)?

Jag gillar faktiskt Kim Novak badade aldrig i Genersarets sjö. Jag känner så igen mig i omgivningen och backen. Backen som jag cyklat uppför som barn. Backen där Edvard kräks. Jo, så den är väldigt trogen sin omgivning.

Vilken är din favorit bland landsbygdsskildringar? Vilken film, bok, tavla, tv-serie eller vad det nu kan vara har gett dig en ny, eller en fördjupad, känsla för landsbygden? Berätta gärna också hur och varför.

Jag vet inte varför men jag måste säga Ulf Malmros lite halvgalna filmer om Värmland. Inte för att jag är värmlänning men mer för att han beskriver mina elever på ett sätt som jag känner igen. De är från små orter här och där och har det svårt med att förstå livet utanför den egna lilla bubblan. Sedan vrider han ju till det en gång till men så sant.

Sedan måste Hem till byn få ett hedersomnämnande. Det är en serie som beskriver en landsbygd som faller ihop över en riktigt lång tid.

5 kommentarer:

 1. Tack och lov är vi värmlänningar INTE som byfånarna i Ulf Malmros' produktioner ;)

  SvaraRadera
 2. Jag håller nog med Robert W här ovanför och lägger till att nästan inga är som byfånarna i Ulf Malmros produktioner. Tack och lov :)

  SvaraRadera
 3. Tack och lov ja :-) Jag är glad att du tar upp Hem till byn, den glömde jag bort i min egen genomgång, men den ger verkligen en väldigt talande och fin bild av en tid och ett samhälle.

  SvaraRadera
 4. Spännande att ni skriver så men även om de är byfånarna är det också mina elevers värld. Fast de är från andra småbruksorter. Tragiskt är det nog.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle också vilja känna igen böckers omgivningar så där precis.

  SvaraRadera