fredag 6 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven L

Veckans bokstav är L. L som i läsa.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på L.

Det var lättare sagt än gjort. Jag har ju använt några av mina L-författare redan. Tusan också tänkte jag och funderade vidare tills jag kom på Johanna Lindbäck. Nu har jag visserligen inte läst alla hennes böcker men jag gillar de jag faktiskt läst. Det finns något i hennes författarskap som är lätt och jag tycker att hon skriver bra för unga.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på L vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag som ser rätt så mycket film måste få lyfta en ung tjej som heter Jennifer Lawrence. Hon är nog rätt känd för att på vita duken personifiera Katniss Everdeen. Det är inte det enda hon gjort utan det finns många exempel på en blivande storstjärna. Sedan gillar jag att hon säger utmanande att hon har för dåligt betalt jämfört med sina manliga kollegor.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på L som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Här tänker jag faktiskt ta en författare och min farmors favorit Selma Lagerlöf. Hon var kanske inte alltid så lätt att ha att göra med men hon skrev sina böcker, hon arbetade som lärare och hon reste i Europa. Hon vann Nobelpriset i litteratur, något som inte ens Strindberg fick, och satt sedan i Svenska Akademin. Hon levde antagligen i ett samkönat förhållande och hon stred för kvinnlig rösträtt. Min farmor älskade hennes berättande och det har jag ärvt. Det finns en krater på Venus som heter Lagerlöf.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på L är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Jag tänker Sara Lidman som är rätt så anonym i min bokhylla.

5 kommentarer:

 1. Sara Lidman har jag också kvar att utforska. Johanna Lindbäck - henne glömde jag av!

  SvaraRadera
 2. Selma Lagerlöf är en verkligt stor berättare. jag beundrar henne för att hon kämpade för sitt Mårbacka. och jag gillar hennes skrädmjöl. Sara Lidman är jag inte mycket bekant med däremot

  SvaraRadera
 3. Jennifer Lawrence fick vara med hos mig också :-)

  SvaraRadera
 4. Jennifer Lawrence fick vara med hos mig också :-)

  SvaraRadera