söndag 28 juni 2015

#blommig

Blommor ja, det är liksom rätt säsong även om det regnar idag igen.


Fast ska vi prata om böcker så läste jag Anna Fredrikssons böcker förra året. Det var Augustiresan och Sommarhuset. Båda böckerna får mig att tänka på blommor. Det är nog för att den utspelar sig under sommaren och för att doften av blommor ibland beskrivs. 

Annars tänker jag på rosor i litteraturen. Det är dock inte positivt med rosor för de är ofta förgiftade eller leder till något dåligt. Törnrosa som sover bland rosor och i Skönheten och Odjuret. Den förekommer i Dan Browns DaVinci-koden. Rosen återfinns i berättelser från Kina och Tusen och en natt. Den finns också i Umberto Ecos roman och William Shakespeare använder sig av rosor till och från.

Rosor får ofta namn efter kvinnor även om det finns många män också. Det är något som kanske kommer sig av att jungfru Maria förknippas med rosen. Kanske är det så att rosen är en kvinna. Vem vet. Det finns rosor som heter Seffi Graf, Ingrid Bergman, Agatha Christie, Amelia Earhart, Anne Boleyn, Astrid Lindgren, Dolly Parton och Prinsessan Diana, Edith Piaf (två faktiskt), Elizabeth Taylor, Florence Nightingale, Heidi Klum, Jeanne d'Arc, Marie Antoinette och Marie Curie, Marilyn Monroe, båda drottningar Elizabeth av Storbritannien och några till. Fast det kunde vara fler. 

Rosor, tja, i litteraturen återkommer de ju. Conn Iggulden har ju skrivit om Rosornas krig. Det mellan ätterna Lancaster, med sin röda ros, och York, med sin vita. Segrande ur den striden gick inte någon av dessa utan Tudorätten. Tudorrosen, både vit och röd, blev en symbol för en stark monarki. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar