onsdag 2 oktober 2013

Mannen utan ansikte


Charles är en kille som lever med mamma och två systrar. Han känner sig ensam och vill inget hellre än att komma in på den militära internatskola hans pappa gick på. Han har gjort ett intagningsprov men det gick inget bra. Nu vill Charles studera hela sommaren och han börjar med goda intentioner men det finns annat som är roligare. Att läsa Batman t.ex. Han är lite intresserad av ortens missfoster, hamburgaren, eller vad man ska kalla honom. McLeod som inte pratar med någon och som bor längst bort på en udde.

McLeod visar sig vara lärare och han går med på att, motvilligt ska sägas, undervisa Charles. Det gör han på sitt sätt och Charles blir nog en bättre elev än han någonsin varit. Det utvecklas också en vänskap mellan de två och något som inte ses med blida ögon av omvärlden.

Mel Gibson har regisserat och spelar huvudrollen. Detta är i mitt tycke hans bästa film. Det har inte blivit för mycket för honom än och han kan nog upplevas som bra i den här rollen. Som lärare älskar jag undervisandet för det är så rätt. Utan tillit och en relation går det inte. Jag gillar den även om den kanske inte faller alla i smaken.

2 kommentarer: